Problemi s paradižniki

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Problemi s paradižniki

OdgovorNapisal/-a fotografka » 24 apr 2009, 10:24

Sem odprla novo temo, ker se mi zdi, da bi bilo fajn o problemih, bolje rečeno boleznih pisat pod eno temo.

Prvič letos se ukvarjam s paradižniki, pa še preden sem jih dala ven, mi že povzročajo sive lase. :cry:
Na sadikah paradižnikov sem opazila, da se listi na rahlo, čisto ob robu lista zasučejo navznoter.

http://www.moj-album.com/slika/15559999 ... Mm3nm.jpg/

http://www.moj-album.com/uredi/fotograf ... s=15560008

Slika

Ko sem opazila, sem jih poškropila s cuprablau. Zdaj me pa zanima, če bi kdo kaj več vedel o tem?

Je kakšna velika nevarnost za moje paradajzke? :shock:

ps:joj, še fotke ne znam prilepit :roll:
Zadnjič spremenil fotografka, dne 24 apr 2009, 11:27, skupaj popravljeno 5 krat.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 apr 2009, 11:07

Fotografka, nič ni narobe s tvojimi paradižniki, to je lahko le reakcija na nižje temperature, nikakor pa ni to nobena bolezen. Obstajajo pa tudi sorte, ki se jim listi povešajo in vedno zgledajo uveli (večinoma vsi paradižniki tipa volovsko srce in veliko takih za mezge).
Imaš prav lepe sadike, tako da bodi brez skrbi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a fotografka » 24 apr 2009, 11:11

Hvala Ivčk, jaz pa še spat nisem mogla.

Sem že bila čisto v skrbeh, pa se še prav vse skupaj niti začelo ni.

Sicer je pa green grape na sliki. :wink:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 25 apr 2009, 07:38

Še dober, da ti je uspelo pripeti fotke. Drugače bi morala spremeniti nick :)
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 25 apr 2009, 20:28

Danes sem na nekaterih svojih sadikah plodovk, predvsem na jajčevcih opazil zelene uši. Kolikor sem lahko, sem jih uničil s stiskanjem, ampak se bojim, da jih je še veliko ostalo.

Kakšen predlog, kako se jih rešiti?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 apr 2009, 22:09

Jaz jih sperem z vodnim curkom, postopek pa ponavljam na vsakih par dni, dokler se jih ne rešim...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 25 apr 2009, 22:27

Za to metodo s curkom sem ravno prej prebral....

pa mi ni jasno, saj če jih samo sperem s curkom, padejo dol in verjetno preživijo un se vrnejo

ali mora biti curek zelo močan? v tem primeru je v nevarnosti tudi sadika....
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 apr 2009, 09:41

Curek mora biti precej močan, a ga sadike vseeno zdržijo, uši pa ne, že zaradi svoje 'mehkosti'. Tiste, ki padejo dol, nikoli več ne splezajo nazaj :wink:
Drugi način uničevanja uši pa je, da v jih poškropiš z milno raztopino (detergent za posodo, milo za roke). To jih tudi uniči ob večkratni uporabi, sadikam pa ne škodi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 26 apr 2009, 11:06

Pri meni pa postanejo listi paradižnika pikasti in potem se kar posušijo. Živalic na njih nisem opazila.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Šeki » 26 apr 2009, 13:20

Pozdravljeni! imam problem z paradižniki! listi so flekasti. na nekaterih delih so zelo svetlo obarvani, zgledajo kot da so marmorirani (če si predstavljate). kaj bi to lahko bilo? lahko tudi poslikam in priložim sliko...
hvala
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: brežice

OdgovorNapisal/-a Pepe » 26 apr 2009, 14:47

Šeki, to je verjetno sončni ožig, ki nastane, če daš mokre in hladne na sonce. Nič nevarnega.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Šeki » 26 apr 2009, 15:00

aha. ok. najbrž bo res to krivo. vreme je zelo čudno zadnje dni. naenkrat za dežjem posije sonce. hvala za odgovor!
LP
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: brežice

OdgovorNapisal/-a Pikica* » 28 apr 2009, 11:31

Moji paradižniki pa so postali čudni, še pred par dnevi so bili vsi normalni in lepi a zdaj so pa vsi listi lisasti-marmornasti. Nevem zakaj, imam jih na terasi kjer je bolj malo sonca, ves čas so pod streho, zanima me s čim jih naj poškropim ali kaj naj naredim, da bojo zdravi, kajti bojim se, da bojo vsi šli po zlu.
Slikice pa žal neznam prilimat.
Pikica*
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: v lepotah belokranjske narave...

OdgovorNapisal/-a Pikica* » 28 apr 2009, 12:06

Pikica*
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 28 apr 2009, 12:36

Sončni ožig. Če bi jih imela več na soncu, se ti to ne bi zgodilo. Res ne vem, kako vam rata ožgati paradajze, kaj bo šele kasneje.... :roll:
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a črka » 28 apr 2009, 13:15

Pepe jaz imam paadižnike zunaj že tri tedne in so dobili ožig pred kratkim. Mislim, da je krivo močnejše sonce, ker do sedaj sobili vsi ok :?
črka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Pikica* » 28 apr 2009, 13:22

Hvala za odgovor, ampak moji paradajzi so bolj malo na soncu, in šele večerno sonce jih nekoliko oplazi, ki pa naj ne bi bilo več tako močno, ali je možno , da so paradjzi takšni zaradi megle in vlage? No kljub vsemu, me zanima kaj mi predlagate, da bodo paradajzi zopet zdravi, če je sploh možno, karkoli naredit.
Pikica*
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stabka » 28 apr 2009, 13:38

Mene pa zanima nekaj drugega. Zaradi hladnih noči in obilice vlage(saj skoraj vsak dan dežuje) vsak večer spravim sadike na hodnik, ker se bojim da bi mi zboleli. Poškropljeni so bili s cuprablau. Ali pretiravam s to skrbjo zanje in bi bilo bolje jih pustiti zunaj čez noč? :roll:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 28 apr 2009, 14:25

Pikica, kot vidim, se ti to doaja samo na spodnjih-starejših listih, novi izgledajo lepi in zdravi. Ni pa to nikakršna bolezen, je res le sončni ožig, tudi če je sonca zelo malo, se lahko pojavi, še posebej, ko je vreme tako vlažno kot je zadnje dni.

Nič jih ne šparaj, morajo biti čimveč na soncu, da se nanj navadijo, tako kot je rekel že Pepe. Tudi škropiti jih ni treba s kakimi preparati, lahko uporabiš le kak Agrostemin za moč. Pa pred sajenjem na vrt jih poškropi z bakrenim pripravkom.

Stabka, nič jih ne umikaj, zboleli ne bodo sami od sebe, sigurno pa ne zaradi nekaj dežja. Kdo jih bo pa umikal, ko bodo enkrat na vrtu? :wink:
Moji so do sedaj bili pod streho, a ker jih nameravam posaditi ta vikend, sem jih dala kar na dež, da se nanj navadijo. Špricala jih tudi še nisem, pa jim nič ne manjka...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 apr 2009, 18:48

nadebudnez je napisal/-a:Danes sem na nekaterih svojih sadikah plodovk, predvsem na jajčevcih opazil zelene uši. Kolikor sem lahko, sem jih uničil s stiskanjem, ampak se bojim, da jih je še veliko ostalo.

Kakšen predlog, kako se jih rešiti?

Tudi jaz sem imela tele zelene živalice, ki sem jih večkrat špricala z Bio Plantelinim pripravkom, pa ni nič pomagalo - isto kot lansko leto, ko so se mi pojavile na sadikah paradižnikov v njivi - potem sem pa pošpricala s Calyps-om in težav ni več!

Moram povedati, da sem lansko leto z istim pripravkom pošpricala in rešila tudi češnje in granatno jabolko, ki so imele uši.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost