najprej hvala za vse pohvale. res cenim to!
Če najdem črve na vrtu, se ti pridružim. Uporabila bom dobro umite posode od Jupola. Lahko bi bile večje, a saj si napisal, da se naj uporabi to kar je doma. In zgolj za eksperimentiranje bodo verjetno dobre.
1.vprašanje: Kam postaviti te zabojnike?
kasneje ti črve lahko oddam zastojn, če ti ne bo uspelo...
posode od jupola bodo čisto vredu. ker so neprozorne bodo čisto vredu.
edino, kar moraš malo premisliti je, če gre ena posoda v drugo, tako da boš lahko nardila tisti sistem za začetek novega kompostnika.
P.s. spet me je zagrabilo da bi naredil črvjo farmo Embarassed
kaj še čakaš?
In če prav razumem, ko črvi predelajo vse v 1. zaboju, sami zlezejo v novega. Se pravi, da ostane samo "zemlja", brez črvov?!
Torej ni potrebno ločevanje in pobiranje črvov iz zemlje... Če je to tako, je ideja fenomenalna. In kakor vidim, ne zavzame veliko prostora.
Še to me zanima : je ta črvogojilnik lahko tudi čez zimo na vrtu?
Čez poletje verjetno nekje v senčnem delu.
Kaj se pa zgodi, ko gremo na dopust in črvi cel mesec ne dobijo novih zalog ? Poginejo, zbežijo, čakajo ?
ko vidiš, da gre stelja že proti koncu, oz. da se proces končuje nehaš hraniti in črvi do konca predelajo vse kar je še hranljivega za njih. vse.
tako imamo v prvi posodi čisto zemljo. torej, takoj ko postaviš na vrh tega nov kompostnik z novo steljo bodo črvi neudoma prešli v drug zabojnik.
najbrž potrebujejo kakšen teden, da se preselijo vsi, a sistem je učinkovit.
čez zimo je bolj težko imeti kompostnik na vrtu, to pa zaradi temperatur.
ne marajo mraza, posebej pa ne temperatur tam okoli 0 stopinj celzija.
v tem primeru, bi jim dodal nekaj nove sveže stelje in dodal nekaj hrane, a ne preveč. zagotovo bi zdržali več kot mesec.
črvi zdržijo zelo dolgo brez hrane, v primerni stelji seveda (navaden karton, časopisni papir itd.)
Dejansko se postavi vprašanje, kam to postaviti, ker ocenjujem, da bi moralo biti nekje, kjer je do neke mere toplo, na drugi strani pa me moti tekočina, ki prihaja iz teh kompostnikov. Po mojem ima neprijeten vonj. Lep pozdrav
jaz imam to v vrtni uti. druge primerne lokacije so graža, pralnica...
če je dovolj majhen, ga lahko postavimo tudi pod kuhinjsko korito.
ne, ta tekočina nima neprijetnega vonja!
HellHavoc, dal si dobro idejo ja. sem že spremenil, a mi deluje prevež dolgo. hvala za lepljivek
sem razmišljal tudi o teh oznakah:
[organski vodič]
[vodič] (ta mi je še najbolj všeč...)
kaj več pa ne vem. ali imate kakšen predlog? naj pustim kar tako kot je?
še enkrat hvala, da ste opazili moj trud.
naj vas narava vodi!