sem na poti nazaj k naravi in mi nič ne manjka.
ena od možnosti, kako izkoristiti naravo za enega najučinkovitejših dodatkov k zemlji je vermikompost.
Prvič slišim za vermikompostiranje! Za kaj se pri vsem tem gre in kaj je namen vermikompostiranja? Kaj bom pridobil s tem, da bom v nekakšnem zaboju gojil črve, ki bodo predelovali moje kuhinjske organske odpadke?
Pridobil boš visoko kvaliteten dodatek k tvoji zemlji! Kako? S tem, ko črve hraniš s različnimi organskimi odpadki, jih ti predelajo in ustvarjajo iztrebke (odlitke, glistine), ki so zelo kvaliteten dodatek.

Hočeš reči, da zbiraš »drek« od črvov?
Da. Ampak, moraš vedeti, da to ni navaden »drek«. Ti iztrebki so zelo podobni visoko kvalitetni zemlji in sploh nič ne spominjajo na iztrebke, na katere si pomislil.
Vse skupaj prav nič ne spominja na drek!

Torej lahko pripravljam odlitke posebej za obdobja vegetacije in posebej za obdobja cvetenja?
Da, ampak več o tem kasneje.
Zanimivo! Hočem vedeti več! Kako se tega sploh lotim? Ali so kakšna pravila glede gojenja črvov? Ali so stroški visoki?
Me veseli, da se zanimaš. Stroški so minimalni!
Za začetek »projekta« boš potreboval:
- nekaj znanja oz. teorije glede te teme
- črve
- doma narejen ali kupljen zabojnik oz. bivališče za črve
- organske (kuhinjske) odpadke
Kot vidiš se boš moral malo seznaniti s nekaterimi stvarmi, pravili, ki bodo temelj za uspešno vermikompostiranje. (namen tega vodiča)
Na splošno pa je to zelo preprosta in lahka dejavnost.