Kje se kupit Spagnum?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kje se kupit Spagnum?

OdgovorNapisal/-a frenky » 12 mar 2005, 17:01

Kaj pri nas prodajajo Spagnum?

L.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 25 mar 2005, 00:47

Nikjer! Najlazje se je vclanit v Drustvo ljubiteljev orhidej Slovenije in it z njimi na vsakoletni izlet na sejem v Nemcijo-Munchen, kar pocnem jaz. Tam je spagnuma in vseh ostalih sestavin substratov (oglje, vse frakcije lubja, perlit, kokosova vlakna, groba šota, vermikulit) tolk da ga prodajajo :wink:
Cena? Pol kile spagnuma stane okrog 15 EU. Najboljsi je Čilenski al pa Novozelandski.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Jure » 25 mar 2005, 09:16

Fraenky:
Kaj pri nas prodajajo Spagnum?

Faneblopsis
Nikjer! Najlazje se je vclanit v Drustvo ljubiteljev orhidej Slovenije in it z njimi na vsakoletni izlet na sejem v Nemcijo-Munchen, kar pocnem jaz. Tam je spagnuma in vseh ostalih sestavin substratov (oglje, vse frakcije lubja, perlit, kokosova vlakna, groba šota, vermikulit) tolk da ga prodajajo
Cena? Pol kile spagnuma stane okrog 15 EU. Najboljsi je Čilenski al pa Novozelandski.

Sphagnum pri nas prodajajo v vsaki boljši cvetličarni. To ne velja za velecentre. Cena: 10 eurov za 300 litrov. Uvoz je iz Estonije, Finske, Norveške, Latvije, Poljske... Najboljši in najcenejši je slovenski, ki ga nabereš na močvirju. Kje je to, ti bo Izu povedal.

Lahko pa greš v tudi Nemčijo.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 25 mar 2005, 12:48

Omenjen spagnum se uporablja v floristiki in ne dosega kvalitete novozelandskega ali čilenskega spagnuma. Če vprašate profesionalne gojitelje v nemčiji ali na nizozemskem se dejansko splača uvoziti neevropski 'longfibre' spagnum. Kar pa se tiče slovenskega spagnuma, res je da raste tudi pri nas ampak, če ste vsaj malo ekološko ozaveščeni ne boste ropali že tako do konca ogroženih šotišč in mokrišč. Veliko sreče. če vas dobijo odgovorni..

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a frenky » 25 mar 2005, 18:13

Glede nabiranja na SLO barjih! Če si tak da ti je škoda tistih par tolarjev in se zaradi tega znašaš nad naravo tudi prav :twisted: Raje kupim uvoženega, ga imajo v tujini več :wink: (po resnici povedano se len da bi ga iskal)

faneblopsis! kaj ti je ta scenari kaj znan: GREMO v Munchen na rastavo, kjer ga imajo pa ga ne kupim ker gremo še v Planeggu kjer ga imajo po 20l ko pridemo tja pa nič!
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 26 mar 2005, 11:18

Ajs, franky zgleda da te je nekdo na avtobusu nategnu :twisted: , več sreče prihodnjič. To leto me ni bilo zraven zato ne vem..

Aja, Lahk pa mal izropaš kako šotišče na pokljuki kot je predlagal Jure :lol: ..
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a frenky » 26 mar 2005, 20:52

ma najbolje da grem res na pokljuko samo povej mi, za katerim vogalom :lol:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Jure » 26 mar 2005, 22:12

Najprej me zanima, zakaj je novozelandski šotni mah boljši od balskega. Potem se pa pogovorimo o ropanju po šotiščih. Koliko orhidej je treba z šotnim mahom oskrbeti, koliko bal je treba izkopati?
Slovenija res ni primerna za oskrbo vrtnarij s šotnim mahom, za par orhidej ga pa je menda dosti.
Frenky, kot vidim, si iz Ljubljane. Sprehodi se do Mosteca. Od Večne poti proti PST boš v gozdu našel dovolj šotnega mahu za svoje potrebe, pa še ga bo ostalo in ne boš naredil nobene škode.
Na Pokljuki pa naj kar ostane tam, za vogalom.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 27 mar 2005, 01:52

Jurček, osebno nimam pojma, lahko ti pa navedem par strokovnih člankov na to temo pa boš njih prepričal da je spagnum iz mosteca in pokljuke boljši.. če se strinjaš se potrudim in najdem vse navedbe v knjigah ki omenjajo novozelandski in čilenski spagnum.
kaj praviš? Greš v mednarodno vojno al ne? Jaz sem na tvoji strani. Ajde izropamo šotišča v sloveniji, boli nas kurac..anonimno sem na tvoji strani, nobenemu ne povej :lol: .

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a frenky » 27 mar 2005, 11:32

Vidim da sta oba za domačo robo.
Grem pa "ropat", za posledice ne odgovarjam :wink:.

:idea: ej poznata še koga,ki ma kak bager :P

L.p . že kopljem
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Jure » 28 mar 2005, 16:02

faneblopsis:
Jurček, osebno nimam pojma,

Pol ti je že odpuščeno. Nekaj pojma dobiš, če prebereš vsaj članek v Proteusu: - ISSN 0033-1805. - Letn. 61, št. 4 (december 1998), str. 185-188, kjer dobiš kaj več pametnih podatkov o šotnem mahu. To je za začetek. Potem se pogovarjava naprej o šotnem mahu nasploh, o vplivu na okolico, o kislosti substrata itd.

lahko ti pa navedem par strokovnih člankov na to temo

Prav, bom prebral. Vse slovenske, ki jih boš našel, pa jih ne poznam. Jaz poznam samo tiste, ki jih najdeš na Cobissu pod ključno besedo shagnum.

pa boš njih prepričal da je spagnum iz mosteca in pokljuke boljši.
Njih Mostec bolj malo briga. Prepričujem tebe. Kot oblika živega šotnega mahu je zanesljivo boljši od vseh drugih, ker drugih zares živih ne moreš dobiti.

če se strinjaš se potrudim in najdem vse navedbe v knjigah ki omenjajo novozelandski in čilenski spagnum.

V redu. Ampak najdi samo tiste, ki trdijo, da sta ta dva šotna mahova boljša od drugih.

kaj praviš? Greš v mednarodno vojno al ne?
Ne vem sicer, koliko ste gojitelji orhidej daleč v tej vojni, ampak gojitelji mesojedk smo jo že zdavnaj končali. Bitke so bile ostre. Angleži so zagovarjali falklandski mah, Avstralci novozelandskega, Američani kanadskega, Nemci svojega. (Daleč najcenejši je ukrajinski. Celo plačajo ti ga, če ga vzameš.) Polemiko o tem najdeš v arhivu http://mail.omnisterra.com/mailman/list ... sterra.com . Dejstvo je, da so količine posušenega šotnega mahu po svetu neizmerno velike in jih skušajo povsod prodati vsaj za kakšen cekin ali dva. Vrste šotnega mahu so pa povsod po svetu iste, tehnologija sušenja je tudi ista. Cene se ločijo predvsem glede na kupce. Najmanj plačajo gojitelji rododendronov in borovnic, največ pa gojitelji orhidej. (O tem zadnjem pričajo tvoji podatki)

Jaz sem na tvoji strani. Ajde izropamo šotišča v sloveniji,

Me prav zanima, koliko orhidej moraš oskrbeti z mahom, da te skrbi ropanje šotišč. Sam jemljem mah vsako leto na istem koncu že kakih 10 let. Vzdržujem toliko rastlin, da lahko postavim zaresno razstavo (in sem jo tudi že http://www2.arnes.si/~sopjslat/mesojedke/razstava.htm ). Ne počutim se roparja oziroma uničevalca. Škode pa naredim toliko, kot jo naredi kmet, ki pokosi travnik sredi poletja. Vse se v mesecu dni povsem zaraste nazaj. Garantirano več škode naredi raca, ki v tem mahu naredi gnezdo.

boli nas kurac..

Lahko, da gre za nevarno bolezen. Lahko, da ti ga bodo odrezali. :oops:
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 02 apr 2005, 00:20

Mirno, mirno Jure, ohladi živce, da se ti ne pokvari še kaj drugega razen humorja :lol: .

1. Me veseli da obvladaš sceno in nam orhidejskim obsedencem navržeš kakšno pametno..kje si bil prej :shock: ..a te je blo treba sprovocirat da poveš kar veš?
2. Vse tuje knjige o orhidejah (avtorjev Rittershausen, Kramer, Northen) slavijo novozelandski mah + v pogovarjanju z nizozemskimi in nemškimi gojitelji, ki (ne boš verjel) mah dejansko uvažajo iz Čila, jebiga, totalno so me indoktrinirali..
3. živ mah lahko dobiš marsikje na razstavah v tujini, mimogrede
4. Preden javno objavimo da nabiranje spagnuma v sloveniji ni problematično mi povej, če bi se kaj poznalo, če nas cca. 50 članov DLOS-a vsako leto nabere približno 10 litrsko vrečo
:?:

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Jure » 02 apr 2005, 09:00

Nimam orhidej, zato nisem na (tej) sceni.

Včasih se pojavi kakšna nepreverjena trditev v stilu "Hamburger je škodljiv, jejte klobase!" s kvazi argumenti. Največkrat gre za na slepo prepisane "resnice" izpred 100 in več let. Takrat me prime, da kakšno pikro napišem na ta račun. (Enkrat se je eden razpisal na tem forumu, da se najde šotni mah kar med travo na vrtu. Kasneje se ni več oglasil.)

Šotni mah je isti po vsem svetu. Obstaja precejšnje število vrst, ki pa imajo isti kemični učinek na okolico. Ptice ga prenašajo med vsakoletno migracijo v večjih količinah med kontinenti, iz severa na jug in obratno.

Si se kdaj vprašal, katere orhideje dejansko rastejo v območju, kjer raste šotni mah? Jaz ne pozam niti ene vrste. Šotni mah je v bistvu strupen za ogromno število vrst rastlin. Tam, kjer se pojavi, druge vrste počasi odmrejo in nastane monokultura. Najdlje se mu upirajo bori, resje, šaši. A ko postane prekislo, še ti odmrejo.

Formalno je šotni mah pri nas zavarovan. Pa ne v smislu 10 litrov letno, kar je pljunek v morje, ampak se varuje celotna področja, poraščena z njim, ne pred nabiranjem ampak pred urbanizacijo. Jasno pa je, da ga uradno ne bi smeli kopati za prodajo. Tako kot se ne sme trgati zvončkov, ki so ravno tako zavarovani.

Če ga rabiš pol litra letno, ga pa kar kupuj v tujini. Sem mislil, da ga potrebuješ več. :roll:
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 02 apr 2005, 17:31

faneblopsis je napisal/-a:

2. Vse tuje knjige o orhidejah (avtorjev Rittershausen, Kramer, Northen) slavijo novozelandski mah + v pogovarjanju z nizozemskimi in nemškimi gojitelji, ki (ne boš verjel) mah dejansko uvažajo iz Čila, jebiga, totalno so me indoktrinirali..

Faneblopsis

Verjetno so res kake razlike med mahom pri nas in kje druge.
Večina teh,ki so pisali knjige in večina gojiteljev sploh ne ve kje je slovenija.
kaj šele kveliteto našega maha.
Naj bo tako tudi naprej!
Zadnjič spremenil frenky, dne 02 apr 2005, 19:52, skupaj popravljeno 1 krat.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Jure » 02 apr 2005, 18:36

Veliko, res neverjetno veliko ljudi se sreča z botaniko samo v trgovskih centrih.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 02 apr 2005, 18:47

Mogoče sem mal dvoumno napisal, ampak 50 članov bi nabralo vsak po 10 litrsko vrečo, kar bi pokrilo letne potrebe..Ne bi ga prodajali, da ne bi kdo narobe razumel!

Kar pa se tiče orhidej ki rastejo v šotnem mahu imaš prav da jih ni, ker šotni mah ni epifit :idea: . Uporaben je izključno zato, ker je ljubiteljsko gojenje oziroma zalivanje orhidej zaradi njegove prisotnosti v lončku preprostejše in bolj uravnoteženo. Zaenkrat še ni primernejšega in cenejšega nadomestka.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov