Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji
Kaj pri nas prodajajo Spagnum?
Nikjer! Najlazje se je vclanit v Drustvo ljubiteljev orhidej Slovenije in it z njimi na vsakoletni izlet na sejem v Nemcijo-Munchen, kar pocnem jaz. Tam je spagnuma in vseh ostalih sestavin substratov (oglje, vse frakcije lubja, perlit, kokosova vlakna, groba šota, vermikulit) tolk da ga prodajajo
Cena? Pol kile spagnuma stane okrog 15 EU. Najboljsi je Čilenski al pa Novozelandski.
Jurček, osebno nimam pojma,
lahko ti pa navedem par strokovnih člankov na to temo
Njih Mostec bolj malo briga. Prepričujem tebe. Kot oblika živega šotnega mahu je zanesljivo boljši od vseh drugih, ker drugih zares živih ne moreš dobiti.pa boš njih prepričal da je spagnum iz mosteca in pokljuke boljši.
če se strinjaš se potrudim in najdem vse navedbe v knjigah ki omenjajo novozelandski in čilenski spagnum.
Ne vem sicer, koliko ste gojitelji orhidej daleč v tej vojni, ampak gojitelji mesojedk smo jo že zdavnaj končali. Bitke so bile ostre. Angleži so zagovarjali falklandski mah, Avstralci novozelandskega, Američani kanadskega, Nemci svojega. (Daleč najcenejši je ukrajinski. Celo plačajo ti ga, če ga vzameš.) Polemiko o tem najdeš v arhivu http://mail.omnisterra.com/mailman/list ... sterra.com . Dejstvo je, da so količine posušenega šotnega mahu po svetu neizmerno velike in jih skušajo povsod prodati vsaj za kakšen cekin ali dva. Vrste šotnega mahu so pa povsod po svetu iste, tehnologija sušenja je tudi ista. Cene se ločijo predvsem glede na kupce. Najmanj plačajo gojitelji rododendronov in borovnic, največ pa gojitelji orhidej. (O tem zadnjem pričajo tvoji podatki)kaj praviš? Greš v mednarodno vojno al ne?
Jaz sem na tvoji strani. Ajde izropamo šotišča v sloveniji,
boli nas kurac..
faneblopsis je napisal/-a:
2. Vse tuje knjige o orhidejah (avtorjev Rittershausen, Kramer, Northen) slavijo novozelandski mah + v pogovarjanju z nizozemskimi in nemškimi gojitelji, ki (ne boš verjel) mah dejansko uvažajo iz Čila, jebiga, totalno so me indoktrinirali..
Faneblopsis
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov