Napisal/-a misa » 01 nov 2003, 09:47
Pozdravljeni!
Trenutno imam doma vec, kakor 600 orhidej, priblizno sedmih razlicnih rodov, od katerih je le eden hibrid, ostali pa so iz narave vzete osnovne vrste. Seme smo dobili iz genskih bank s Floride in Anglije. Vecino teh sem vzgojila sama iz semena, torej s setvijo. Sejancki so stari od 2 - 4 let.
Takoj po aklimatizaciji se z njimi nisem vec pretirano ukvarjala. Imam jih na okenskih policah in jih vsaj enkrat dnevno poprsim. Cez vse leto jih enkrat na 14 dni poprsim z gnojilom za orhideje (Compo Sana).
Moram priznati, da jih pa ze vec, kot eno leto pridno zanemarjam. Zalivam enkrat tedensko in prsim 1x-2x na teden. Vecjih propadov ni. Lahko povem celo, da sem opazila prve cvetne nastavke na svojih sejanckih.
Vsaj polovica populacije ima vsaka svoj loncek (12cm). Priporocljivi so prozorni, ker pa jih na Slovenskem trziscu ni najti, sem jih posadila v pol-prozorne.
Med drugim je v moji populaciji tudi nekaj kupljenih hibridov (Phalaenopsis, Dendrobium, Cymbidium, Paphiopedilum, Zygopetalum, ...)
Bolj, ali manj pa lahko prav te rodove zasledimo tudi v nasih prodajalnah. Orhideje, ki se dobijo na nasem trziscu, so dovolj kvalitetne za nadaljnjo domaco vzgojo.
Substrat, v katerega naj bodo orhideje posajene, mora biti zracen, lahek in zgolj le za oporo (orhideje so epifiti).
Pa se odgovori za Klavdijo:
1. vsako posebej
2. zracen, lahek substrat iz lubja borovcev, mah, lubje plutovcev,... (najbolje se je obnesel substrat Compo Sane)
3. pogosto in mocno prsenje
4. sonce, seveda
5. sobna temperatura, nikoli pod 15°C
6. lahko tudi zunaj, toda ne na direktnem soncu
Vse to so moje izkusnje in moje ugotovitve, za katere ni nujno, da se bo z njimi strinjal vsakdo, ki se ukvarja z orhidejami.
Lep pozdrav in lep dan!