Napisal/-a Yavanna » 19 avg 2005, 12:36
Cau,
jst sm nova na tem forumu. Mam pa neki izkusenj. Kot že nekateri sem tud sama zapičla v avokadovo peško tri zobotrebce bolj na široko - ne preveč proti srčiki peške (sem ugotovila kasneje), da lahko iz tam ven zrasteta steblo in korenine. Daš v kozarec in natočiš vode toliko da je skoz polovica ali več peške v vodi (vendar ne cela). Sama sem jo pustila na soncu, da je bilo skoz toplo. Ne spomnem se točno kdaj sem jo dala vzkalit ampak se mi zdi, da je bilo enkrat spomladi. Nato pa sm ful dolg cakala in sm ze mislila, da ne bo nič, pa je peška počila in od takrat dalje ful hitro raste. Počakala sem, da je dobil malo večjo koreninco in približno 15 cm dolgo stebelce, potlej sem ga pa presadila v glinen lonc premera cca. 25 cm. Ko je pospešeno rastel sem naredila tud nekaj napak: ne sme biti na direktnem soncu niti ne na prepihu in skoz dovolj vlage in toplote. Prvih nekaj listov se je tako skorajda čisto posušilo in zvilo v svedrčke. Zdej je velik že cca 60 cm. Tiste boge liste sem mu se pustila vendar pa je poleti v 16 dneh zrastel za cca. 10 cm in naredil nove. Zdej pospešeno raste in ga non stop gledam kako je lep. Opazila sem, da rastlina zelo hitro pokaže, če ji kaj ne ustreza. V roku ure vidiš, če je kaj narobe: povešeni listi in na pogled oveli, itd.
Berem vaše poste in vidim, da nekaterim kar dobro uspeva. Če ima kdo kakšen nasvet kako dalje do razvejane rastline naj prosim svetuje.
The Giver of Fruits. She is the lover of all things that grow in the earth and all their countless forms she holds in her heart, from the trees like towers in forests long ago to the moss upon stones or zhe small and secret thing in the mould.