Napisal/-a Mimi N. » 06 maj 2004, 10:38
Amarilis že več let uspešno gojim tako, da čebulico posadim v svežo zemljo tam nekje decembra, tako da 1/3 gleda ven iz zemlje. Če se spomnim, čebulico prej za nekaj ur potopim v raztopino fungicida. Obilno zalijem in postavim v temo, tj. v kurilnico na tla, čez poveznem kartonsko škatlo. Tako ostane brez dotikanja nekaj tednov (ko sem postavljala v bolj mrzlo shrambo, sploh nikamor ni šlo, sedaj traja kakšne 3-4 tedne) oz. dokler ne požene cvetno steblo. Ko je visoko 10-15 cm, postavim na svetlo in začnem zalivati. Steblo hitro ozeleni (prej je belo zaradi teme) in raste. Nastavi začetek listov. Krasno cveti. Recimo januarja ali februarja, to še nimam čisto dobro naštudirano, vsako leto rečem, da si bom začela zapisovati. Po cvetenju lonček prestavim nekam v kot na bolj nezanimivo okno, prazno cvetno steblo kar pustim, listi se močno razrastejo, redno zalivam in gnojim. Tako ostane nekaj mesecev. Letos mi je cvetel marca, steblo se sicer suši, vendar se sedaj (maja) še ni čisto posušilo. Tako bom pustila nekje do avgusta, vsake toliko potipam, koliko si je čebulica že opomogla. Približno avgusta čisto preneham z zalivanjem. Potem traja kakšna 2 meseca ali še kaj zraven, da listi počasi ovenejo. Na koncu jih skoraj čisto posušene odtrgam. Zadnja leta skupaj z lončkom in posušeno zemljo dam v papirnato vrečko in pod stopnice, prej sem vzela iz zemlje. Kakšna 2-3 mesece počiva, potem od začetka.
Uspelo mi je tudi, da sem oddvojila novo majhno čebulico, ki sem jo našla v lončku (ko sem še stresala ven iz zemlje), jo posadila v svoj lonček in pustila. Traja nekaj let (pri meni 2 ali 3 leta, brala sem, da lahko 4 leta), da prvič požene cvetno steblo, po prvem cvetenju lahko začneš ciklus krepitve čebulice in potem mirovanja. Moram se pohvaliti, da mi sedaj vsako leto cveti amarilis, ki sem ga vzgojila sama iz čisto majhne čebulice. No, bolj preprosto je, da prvič kupiš suho veliko čebulo.
Ta navodila sem dobila skupaj s prvo suho čebulico, ki sem jo pozno jeseni kupila v cvetličarni, dopolnila sem jih iz knjig.
Lep pozdrav in veliko veselja z amarilisi. Mimi
ps. Ali sem prav razumela, da nekateri posadite čebulico in daste direktno na okno, potem najprej zrastejo listi in šele potem cvet? V knjigah sem brala, da bi se naj posadilo in dalo v temo zato, da v tistem času zagotovo naredi cvetni nastavek. Prijateljica se je pritoževala, da amarilis presadi in postavi na okno, potem pa požene samo liste, že več let ji ni cvetel.