gojenje sampinjonov.

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

gojenje sampinjonov.

OdgovorNapisal/-a mihas » 22 nov 2006, 04:22

Zivjo.zanima me gojenje sampinjonov.kako vsa stvar poteka.rad bi izvedel cim vec informacij.temperatura vlaga.kaksna zemlja kje jo dobiti in kje se dobi semena.pa glede na to da sem nekje z idrijskega konca in tukaj nikjer ni nikoga ki bi ga jast poznal ki goji sampinjone bi prosil ce poznate vi koga ki bi mi lahko malo podrobneje prikazal in opisal zadevo.

prosim za cimprejsne odgovore in vase izkusnje
mihas
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 21 nov 2006, 03:11

OdgovorNapisal/-a McBobo » 01 nov 2007, 10:11

Tole vse skupaj okoli šampinjonov tudi mene zanima. Rad bi vzgojiv šampinjone iz nule; se pravi iz šampinjonov. Ker substrata z micelijem šampinjonov nikjer ne dobim.
Postopek od 0 sem gledal tukaj:
http://www.rtvslo.si/odprtikop/iz_popot ... zelenjava/
http://www.rtvslo.si/odprtikop/play/3960203/0:13:13/
Že kakor je na posnetku razvidno, se je njim čez noč odpru zaprti šampinjon v kozarcu in spustil trose na papir; meni to ni uspelo z trgovinskim šampinjonom.
Kaj sem že tukaj naredil narobe? Kakšna bi morala biti temperatura oz. a se sploh odpre tisti šampinjon kupljen v trgovini?
Zato sem z nožem odrezal rjav košček gobe, kjer naj bi bili trosi in ga dal na gojišče, ki sem ga dobil v službi za živilske laboratorijske namene-rumenkasta masa. Sedaj je minilo že 3 dni, pa se v gojišču še ni pojavil micelij-gojišče je na sobni temperaturi; ponoči tam okoli 15°C.
A se bo iz tega sploh razvil micelij?
Zaenkrat je nastala samo ena taka rjava lisa, ki se mi zdi, da se malo vsako noč bolj razleze.
Kje bi si lahko ogledal oz. prebrav celoten postopek z vsemi potankostmi, ker na tistem posnetku manjkajo detajli?
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a McBobo » 02 nov 2007, 10:02

Po nekaj dneh mi na gojišču nastane tole:

Slika

Malo sumim prestare šampinjone, ker ko sem jih kloniral, jim je rok uporabnosti za uživanje pretekel.
Na kakšni temperaturi morajo biti gojišča in v kakšnem prostoru? Svetlem ali temnem?
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a mazi3 » 18 nov 2007, 01:38

eh ja, tole bo bolj švoh zrastlo.

za kloniranje moraš vedno uporabiti čimbolj sveže gobe, ne pa že take, ki jim je rok uporabnosti pretekel!

trosov iz industrijskih ne boš dobil kaj veliko, ker so načrtno vzgojene zato, da jih imajo čimmanj (alergije delavcev, ki jih obirajo! in packarija!).

upam, da uporabljaš sterilni prostor?

meni so sicer zrastli na agarju, ampak ni bilo kaj veliko veselja z njimi. šampinjoni so drugače precej smotani za gojiti... predlagam raje gojenje šitak na hrastovem (bukovem) žaganju. je tudi zahtevna tehnika, ampak se mi zdijo gobe bolj okusne kot šampinjoni :)

LP
mazi3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 maj 2007, 21:40

OdgovorNapisal/-a McBobo » 18 nov 2007, 19:52

Sem vmes sam naredil PDA gojišče, pa ravno tako košček šampinjona porjavi oz. počrni v nekaj urah. A košček šampinjona lahko malo porjavi ali mora biti skoz bel; čez celo razraščanje micelija? Ker meni je tokrat sicer košček porjavel, ampak okoli je pa nastala taka belkasta suzasta snov-kot gnojna tekočina. Verjetno tudi to ni v redu?
Na kakšni temperaturi mora biti gojišče? Bral sem da od 13 pa do 21°C?
Kaj pa svetloba? A je boljše, da je na temnem?
Da mi trenutno ne uspe sumim prostor, da je preveč vlažen-kuhinja in da je preveč kontaminiran z drugimi sporami.
Imam možnost dobiti gojišča v službi vendar ne vem njihove sestave. Je pa v živilski industriji in za nabiranje delcev v sterilnem prostoru z napravo namenjeno temu?
No, tista gojišča na zgornjem mojem postu na sliki so iz službe. So rumenkasto rjave barve. Upam, da so v redu za vzgojo micelija?
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a frenky » 18 nov 2007, 20:33

Tole zgleda kod okužba :oops:

Kakšen postopek pa uporabiš pri nanosu spor na gojišče?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mazi3 » 18 nov 2007, 21:32

za nekatere gobe je normalno, da potemnijo na zraku. čez par dni se morajo pa pojaviti beli laski.

tvoje so razpadle, ne pa počrnele :)

glede medija za gojenje... zelo dobro je vedeti sestavo :)

LP
mazi3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 maj 2007, 21:40

OdgovorNapisal/-a McBobo » 18 nov 2007, 23:32

frenky je napisal/-a:Tole zgleda kod okužba :oops:

Kakšen postopek pa uporabiš pri nanosu spor na gojišče?


Uporabljam postopek kloniranja. Nazadnje sem s segretim olfa nožen na plinu izrezal košček šampinjona med klobukom in betom, ker naj bi bilo tam najmanj možnosti za okužbo-tako pravijo. Ko sem delal prvič-slike v prejšnjem postu, sem šampinjona prerezal z nožem. Zdaj berem oz. sem gledal film o gojenju gob "Lets Grow Mushrooms 2.1-Cloning Mushroom Tissue", da je treba gobo prelomiti z rokami in ne prerezati zaradi zmanjšanja možnosti vnosa okužbe z rezanjem. Delam pa doma v kuhinji. Verjetno bi bilo dobro zamenjati prostor.
Kje naj bi po vašem delal, da ne bo okužb?
Zdaj nazadnje sem imel šampinjone iz Lidla, ki so izgledali sveži, vendar so koščki šampinjona po parih urah porjaveli v na gojišču, po enem tednu pa je nastala okoli koščka sivo bela snov; o kakšnih laskih ni ne duha ne sluha. Pa sem dal eno gojišče na pult v kuhinji, enega na omare, enega pa na temno v omaro, pa so vsi naredili okoli koščka šampinjona tako sivo belo snov.
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a McBobo » 18 nov 2007, 23:53

Zdajle sem gledal tisto gojišče, ki sem ga dal v omaro na temno pa se mi zdi, da dela neke laske okoli sebe :roll: . Mogoče pa še bo kaj? Vendar tole traja že več kot 1 teden pa so laski zrasli šele par milimetrov okoli koščka šampinjona. No, bom to gojišče pustil tam kot je, ker še največ obeta.
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a frenky » 19 nov 2007, 10:25

Dobro je če gobo prelomiš in izrežeš samo 'center' trosišča.

Petrijevko je pametno potem poviti uporabi kar folijo za živila.

prostor naj bo bolj temen.

Sam sem se pripravil kulturo nekaterih gob ampak se mi je zataknilo pri razraščanju micelija in nasajanju na debla in žagovino.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mazi3 » 19 nov 2007, 20:10

http://www.youtube.com/watch?v=CHPT0lXNj_g

mogoče bo pomagalo. gobo, ki jo klonira, je prej pretrgal napol (tako ostane na sredi sterilno). iz tam izreže košček in ga postavi na agar. rabiš pa precej čist prostor, da nimaš kake zelene plesni (ki je pogosta v naših hišah!).

drugače se pa lahko igraš z PH-jem in dodajaš kak vodikov peroksid ali pa antibiotike.

vodikov peroksid: 3...7ml na liter gojišča... peroksid ima 3%. potrebno je dodajati predno se agar strdi, toda temperatura mora biti pod 60 stopinjami celzija.

antibiotik pa kak gentamicin (Garamycin), mililiter na liter.

verjetno bo lažje uporabiti peroksid :)

glede tega, da požene tako kmalu micelij...ljudje imajo inkubatorje (tam okoli 25 stopinj celzija), zato lahko tako lepo rastejo.

malo se poigraj z velikostjo izrezanega delčka.

trik je še ta, da ko pogreješ skalpel, da zažari, ga pohladiš v agarju v katerega boš to kloniral. v tisto lužico potem položiš košček.

LP

PS: tudi sam imam težave s prenosom na žaganje in zrnje. se pa odlično obnese prenos na moznike :) zato predlagam pač kloniranje šitak, ki jih potem "poseješ" v debla :)
mazi3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 maj 2007, 21:40

OdgovorNapisal/-a McBobo » 20 nov 2007, 11:27

mazi3 je napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=CHPT0lXNj_g

mogoče bo pomagalo. gobo, ki jo klonira, je prej pretrgal napol (tako ostane na sredi sterilno). iz tam izreže košček in ga postavi na agar. rabiš pa precej čist prostor, da nimaš kake zelene plesni (ki je pogosta v naših hišah!).


Tale odlomek iz Youtube je točno iz zgornjega naslova, ki sem ga napisal v enem od zgornjih postov: Lets Grow Mushrooms 2.1-Cloning Mushroom Tissue. Za poizkušino :wink: se ga da dobiti na Emule.
Kar pa se sterilnosti tiče; živim v hiši, katera je zelo vlažna in tudi zelena plesen po zidovih se zelo rada naredi.
Moj namen trenutno je pa vzgoja šampinjonov za lastne potrebe in veselje; "v teglu"
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a mazi3 » 20 nov 2007, 12:17

podoben problem glede vlažne hiše :) zato sem si naredil en majhen glovebox (je spravljen kar na pralnem stroju).
narejen iz iverke in aluminija. sicer ima nekaj pomanjkljivosti zame...zato razmišljam o izdelavi novega. če te zanima, se lahko dogovoriva za mojega.

glede prahu se mi zdi najboljša kopalnica, sem ter tja pa pustim ponoči prižgano germicidno lampo (online trgovina Sylux) 18W. sčasoma pobije tudi alge v fugah (in jih ni potrebno drgniti! :twisted: :twisted: )

je pa ena bolj simpl reč še za gojenje... ostrigarji.
gojiš jih lahko v kozarcih za vlaganje na žaganju, pokriješ pa s polivinilom in gumico, luknjo, ki jo izrežeš v polivinil pa pokriješ z micropore trakom :)

ker nimam ustreznega prostora za gojenje, se ta metoda lepo obnese v zimskih mesecih...dvakrat na mesec so sveže gobe :)

LP
mazi3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 maj 2007, 21:40

OdgovorNapisal/-a frenky » 20 nov 2007, 20:06

Sam sem se igral z gobami zaradi tega, da sem preizkusil svojo brezprašno komoro, ki jo drugače uporabljam za sejanje orhidej.

Prej sem uporabljal glove box, ki je bil narejen iz pleksija. Zadeva je delovala (veliko svetlobe, vodoodporna....) Vendar ko sem zadevo 'zapečatil' in razkužil je bilo notri delovna površina mokra (razredčene varilkine)


mazi3, krem me malo matra ta prenoš na žagovino, mi prosim razložiš naceplanje v kozarce?

Kaj vzgojiš kulturo in jo kar direktno preneseš na vlažno žagovino v kozarcu?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mazi3 » 20 nov 2007, 22:50

glovebox, ki ga imam, ima stene narejene iz iverke (večkrat pobarvana z belo barvo), ter steklena zgornja vrata. ima majhen HEPA filter (toda ni laminaren tok zraka, le nadtlak), vgrajena je pa še UV germicidna luč.

se da tule nalimat sliko?

prenos na žaganje..izrežeš koščeč agarja in daš v sterilizirano žaganje. zdaj je malo odvisno od vrste lesa in vrste gob, kakšna je potrebna vlaga (pred tem vedno vzamem 50g žaganja, ter sušim v pečici....hofer mini pečica je vedno uporabna za take reči... prav tako sterilizacijo steklovine).

še o žaganju: ne uporabljat žaganja, ki nastane z motorno žago. vsebuje namreč olje. prav tako ne sme biti žaganja od iglavcev. na srečo je nedaleč od moje hiše industrijska žaga, ena za bukovino, toda ti sežgejo žaganje, druga pa žaga hrast (odličen! samo 14 dni vnaprej si ga je treba rezervirati...povpraševanje pač precej veliko :) cena 6€/m3...skratka drobiž). sicer je malo problem, ker je to žaganje precej drobno, ampak kar gre.
sam sicer uporabljam še malo dodatka...otrobe (tudi neka majhna cena na 20kg vrečo). otrobov je par odstotkov (2...4%) po suhi teži.

pri pripravi žaganja, ko se določi količina vsebovane vlage... je treba malo poračunat koliko je potrebno dadati še vode. ni pa to čisto trivialno. namreč suhe snovi je vedno isto, ko se dodaja voda, se skupna masa povečuje (ni se mi veliko ljubilo izpeljevati enačbe, ampak sem uganil približno količino vode v parih poizkusih v programu Scilab...GNU klon Matlaba-če to kdo pozna :))

skratka, prvi korak je prenos iz agarja na žaganje. pred tem je priporočljivo pri kuhanju medija dodati še par gramov žaganja in otrobov v medij...da se gobe privadijo :) namreč vsaka sprememba hrane zahteva prilagoditev. ker nimam velike potrebe po količini micelija, ravno veliko ne okožujem. recimo ena petrijevka lahko okuži od enega do kakih 10 kozarcev prve generacije. sam ponavadi kar 3.

ko to lepo poinkubiraš, pa da micelij preraste vse tako, kot mora, pripraviš ali še eno vmesno generacijo kozarcev ali pa kar lepo okužuješ za produkcijo.
če je še ena vmesna, spet narediš mešanico otrobov in žaganja, steriliziraš, in v hladne dodaš kako žlico žaganja prve generacije.
ti, ki so namenjeni za micelij, naj ne bodo polni, le kake 3/4 (se lažje meša s stresanjem).
no, za dobre zajtrke pa gre reč malo drugače: steriliziraš mešanico žaganja vzameš čisto vedro (razkuženo), nasuješ nekaj žaganja, dodaš micelij (recimo udobno se naredi za 4 kozarce), zmešaš z nečim (umita roka?) in potem polniš v kozarce (razkužene seveda... jih kar prekuham). tu iz enega kozarca micelija okužim kakih 12 kozarcev žaganja. čezenj pa lepo folijo in micropore trak.

sicer je metoda gojenja na slikah v knjigi od stametsa (growing gourmet and medical mushrooms - third edition....splača se jo kupit, pride kakih 35€ s poštnino-soft cover, iz Amazona vam jo priskrbi založba Pasadena-se splača jo preštudirati, so vsi recepti za posamezne vrste gob).
"ponesreči" sem jo pred tem "odkril" tudi sam, ko sem med izpitnimi roki pozabil na micelij prve generacije. pa se čudim, kaj je neki nagubana cunja sa katero sem imel pokrite kozarce na hladilniku (topel izpuh zadaj lepo dvigne temperaturo zraka iz sobne na 25 stopinj)...so pa rasli ostrigaji :) pa še zelo lepi :) izplen mogoče ni tako velik, ker ni optimalna količina substrata, ampak je primerno za gojenje, kjer si omejen s prostorom.

trenutno imam ganodermo lucidum v dvanajstih kozarcih, toliko kozarcev gre tudi v plastični zaboj iz merkurja s pokrovom (6€/kom... kje bi se dalo dobiti kake take škatle za recimo pol manjšo ceno? odkar je merkur kupil astro je ponudba postala strašno borna!!!).

drugače pa nameravam za inkubacijo predelati star hladilnik. vse od hlajenja ven, pa notri en grelec (20W) in majhen ventilator za mešanje zraka. notranja plastika iz vrat z vsemi poličkami bo šla stran, prilepil bom ploščo pleksija, pokital kar bo treba, tudi po notranjosti hladilnika vse tiste nepotrebne luknje, ter večkrat prebarval z belo barvo. za gojenje v kozarcih bo kot nalašč, prav tako za moznike.
ok, to je malo antireklame za Zanaravo :) ko obvladaš kloniranje gobic na agar, je okužba moznikov potem mala šala... največ bom imel teh okužb, ker imamo gozd in nimam prostora za gojit večjih količin na drugačen način.
moznike se recimo lahko okuži z ganodermo, šitakami, bradovcem (Hericium Erinaceus),.... ima kdo kako kulturo za slednjega?

LP
mazi3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 maj 2007, 21:40

OdgovorNapisal/-a McBobo » 21 nov 2007, 09:11

Jaz uploadam slike na ta naslov: http://s38.photobucket.com
Potem pa dodam tole ukazno vrstico: Slika
Tam, kjer piše http://image_url se to pobriše in napiše oz. "kopiraj/prilepi varianta" url. Ko imaš uploadane slike ti spodaj ponudi možnost IMG code poleg še nekaterih drugih in kar tam narediš kopiraj/prilepi in preneseš tukaj v vpisno okno celo kodo.

Pa prilimaj kakšno sliko tvojega gojenja gob :wink: .
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a betina » 25 okt 2008, 14:13

http://www.zanaravo.com/kompleti_sampin ... ml#komsamp
tukaj lahko naročite vse za gojenje šampinjonov
betina
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 13 okt 2007, 19:41


Vrni se na Gojenje gob

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron