Muha, sem vesela, da si se nama pridružila in hvala za nasvete. Tudi od drugih sem že slišala, da dajejo prednost gabru, čeprav jaz sem že videla žive meje iz obojega in oboje je izgledalo v redu. Mogoče je res pomembno obrezovanje. Bom se morala lepo potrudit in redno pravilno obrezovat. Kar se tiče srn in jelenov pa mislim, da glede višine ne bo težav, ker smo do zdaj že imeli žično ograjo, pa ne prav visoko, največ do 1,5 metra, in divjad tega ni preskakovala. Ne vem sicer zakaj, saj najbrž bi vsaj nekatere živali to lahko preskočile, pa tega ne počnejo. Tako da glede višine bo kar v redu, sicer se pa bukev in gaber baje lahko pusti do višine 6 metrov, če bi bilo potrebno, pa upam da ne bo. Bolj me skrbi, da meja ne bo dovolj gosta in bodo spodaj kakšne večje reže. Tam bi pa divjad zagotovo obiskovala vrt, saj opažam, da si celo na žični ograji naredijo poti, pa zadostuje jim že zelo majhna luknja. Bom najbrž morala zelo paziti na obrezovanje oziroma po potrebi posaditi dodatne rastline. Kar se dvonožnikov tiče pa mislim, da je živo mejo v nasprotju z ostalimi ograjami povsem nemogoče preplezati, vsaj jaz si tega ne želim poskusiti
Sicer pa, kot sem že povedala, z veseljem ponudim karkoli iz svojega vrta ali nahranim lačnega, ki pride do mene, samo brezobzirna kraja se mi pa ne zdi v redu. Ne zdi se mi nič slabega, če kje ob cesti utrgaš s tujega drevesa kak sadež iz radovednosti ali ker si ga zaželiš ali ker si na sprehodu, pa si postal žejen. Se mi tudi ne zdi nič slabega, če otroci "kradejo" sadje z drevesa - to je igra, zabava, odraščanje, to smo počeli vsi, ki smo odraščali na podeželju in to se mi zdi veliko lepše odraščanje od tistega pred televizijo. Vendar se pri nas dogaja, da nekateri odrasli domačini sistematično pobirajo naše pridelke, ker se njim enostavno ne ljubi delati, pa čeprav imajo čas in zemljo. Ti pa niso dobrodošli.
Alojz, optimizma imava veliko (morda celo preveč?), tako da bo ograja prej ali slej zagotovo uspela, mi je pa bolj zabavno, če vse skupaj predebatiram z drugimi ljubitelji vrtnarstva. Mislim, da na ta način več izveš, kot če bi vse sam poskušal.
Nove sadike sem zdaj še malo zalila in vse dobro pokrila z listjem in suho travo, pa še obstoječa ograja, ki je še nismo podrli, jih malo ščiti, tako da upam, da ne bodo zmrznile. Sedaj pa lahko nestrpno čakam do pomladi, koliko se jih bo prijelo. Do takrat pa, kot muha pravi, knjige v roko in do pomladi bom imela toliko idej za nadaljnje metre, da bom še kje morala dokupit kaj zemlje