Zelenica se posušila - ćas za renovacijo.

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Zelenica se posušila - ćas za renovacijo.

OdgovorNapisal/-a BoGo » 29 jul 2003, 14:05

Pozdravljeni.

Po dveh letih borbe s plevelom in sušo, sem na koncu izgubil bitko in zelenica pred našo hišo je porazna. Sklepam, da ji tudi ni preveč bila všeč šodrnata zemlja. Škropiva proti širokolistnemu plevelu so bolj slabo zalegla, ker je zraven njiva in je verjetno nanosilo semena.

Sedaj jo nameravam prekopati, temeljito prenoviti. Najprej bom odstranil vso travo in ves plevel. Kopal bom malo globje. Nekaj zemlje bom odstranil, ostalo pa presejal, na koncu pa dodam še ilovico, da bo bolj držala vlago. Tu pride prvo vprašanje: ali naj dodam tudi kaj gnoja (recimo kurjega ali hlevskega)?

Zemljo bom nato prekopal še najmanj dvakrat, vedno ko vzklije kak plevel. Drugo vprašanje: Je priporočljivo plevel tudi vedno poškropiti z herbicidom (boom efekt)?

In nazadnje: kaj mislite? Kaj delam narobe? Kakšen nasvet?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 08 avg 2003, 18:23

Morda v vašem primeru ni bila posejana pravilna mešanica trav - glede na namen (pohodna trata) in lego (to je zelo pomembno) izbereš primerno travno mešanico.
Košnja zelenice - najpomembnejše vzdrževalno opravilo - v sušnem delu leta pustimo, da trava zraste višje (ima daljše liste), prav tako tik pred zimo - tako se lažje regenerira. V mesecih, ko je več dežja, kosimo nižje - tako spodudimo rast trate in porežemo večino plevela.
Zalivanje trate v suši (če jo zalivamo) - vedno bolje enkrat in temeljito kot večkrat po malo.
Glede gnoja - mislim, da ni potreben.
Plevel - če je res hudo, se uporabi herbicid, čeprav mislim, da zelenice pred hišo ne potrebujejo kaj drugega kot pravilno košenjo.

LP!
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a BoGo » 10 avg 2003, 11:22

Plevel je tukaj zelo huda stvar, ker imamo prek ceste njivo in ves čas nosi veter seme na našo trato. Herbicid verjetno imaš v mislih tistega proti širokolistnemu plevelu? Enkrat sem že poskusil s tem, pa so mi vsi pleveli se sicer pričeli sušiti, a so pognali neznansko veliko cvetov (predvsem regrati).

A mi lahko kdo priporoča, kateri herbicid?
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 11 avg 2003, 13:38

Tudi jaz sem imela probleme s plevelom na zelenici, ko sem navozila svežo zemljo in posejala travo. V zemlji, ki sem jo kupila, je bilo očitno seme nekega zelo pridno rastočega širokolistnega plevela, ki se je širil da je bila groza (kupila sem namreč dva kamiona zemlje iz izkopa in nisem uporabljala zemlje iz vreč, ker sem je potrebovala preveč). Če bi ga oplela, bi imela spet golo. Trava sploh ni uspela prodreti skozi, ker jo je dušil. Vse kar sem storila je bilo, da sem čisto na nizko kosila vsake tri do štiri dni in plevel je obupal in dal prostor travi. Nisem se ga še popolnoma rešila, vendar pa je trava dobila svoj prostor in že počasi zmaguje v boju s plevelom. Jaz nimam sicer blizu njive, imam pa zato več kot pol hektarja travnika in je potem večja nevarnost prenašanja semen, vendar pa ti travniška trava ne bo rastla, če se dovolj na kratko kosi. Upam, da ti bo uspelo.

Simona
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a BoGo » 13 avg 2003, 07:48

Dober zagon travi je tudi umetno gnojilo. Sicer še ne, ko je trava mlada. Na enem delu trave se mi je namreč razsipala vreča NPK, ko je bilo še malo plevela. Sicer sem NPK pobral skupaj, vendar je nekaj ostalo. Na tistem delu je trava tako lepo pognala, da je čisto zadušila plevel.
BoGo
Guru
Guru

Potrebujete namakalni sistem

OdgovorNapisal/-a BostjanKristan » 30 mar 2004, 10:49

Bom kar hiter potrebujete ucinkovit namakalni sistem, vec si preberete o tem na www.bmtrade-kristan.si kjer boste nasli vse odgovore
lep dan se naprej

Bostjan Kristan

www.bmtrade-kristan.si
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
BostjanKristan
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 02 apr 2004, 22:47

Hojla.

Če koga zanima je v zadnji številki kaliinih nasvetov članek o pripravi zelenice
BoGo
Guru
Guru

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten