Zdrvavo

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Zdrvavo

OdgovorNapisal/-a BIBI » 21 sep 2007, 19:47

Sem redna obiskovalka tega foruma.Imam ribnik ki je velik (š:3;g:1,5;d:5 m) oziroma v njega gre okrog 5000 l vode. V njem imam posajene lokvanj, rogoz, in še različne rastline. Sedaj pa me zanima, ali je potrebno imeti čistilni filter (kak naj bo če je odg ja), opazila pa sem da je voda postala motna kljub temu da ima pumpa filter (kolikor je v njej majhen) in fontano.

kako naj se znebim motne vode, pa kako naj poskrbim za rože čez zimo.

lp

hvala

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: ČRNOMELJ

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 24 sep 2007, 23:06

Pozdravljeni!
Jaz sicer nimam ribnika, ampak le majhno mlako, a polno življenja. Tudi meni so se pojavile sluzaste alge. Očistila sem vodo (enostavno sem z grabljami izvlekla sluzasto nesnago), dotočila vodo in prinesla iz bližnje Studenčnice in gozdnih močvirnih mlak nekaj vodnih rastlin (žabji las, malo vodno lečo, vodno krešo, rogolist). Kar hitro so se udomačile in voda je sedaj tako čista, da vidim prodnike na dnu, kolikor ga pač še ne prekriva zelenje. Z lokvanji in tehniko pa nimam izkušenj, bodo drugi povedali, kako je s tem! LP, Marija
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 sep 2007, 07:01

če so res alge potem poskušaj ročno odstraniti čim večji del alg. nato pa pojdi v trgovino in kupi preparat za uničevanje alg. če imaš dovolj uravnoteženo okolje v ribniko (rastline, živali,...) do tega sicer ne bi smelo priti, ampak včasih se to kljub temu zgodi. meni so se v največji poletni vročini alge zelo razrasle in zgoraj opisan postopek je omejil populacijo alg na normalno raven. pazi da popolnoma ne uničič alg, ker če alg ni, potem se bo nekaj drugega razraslo.

v mojem ribniku so ribe, polži, neke trave. (dve vrsti), lokvanji (dve vrste) alge (tri vrste). in do sedaj nisem imel prevlikih problemov. voda pa s časoma seveda postane malce mota, kar naj te ne moti. v zakup moraš vzeti vse zunanje vplive, ki neposredno ali posredno prizadanejo vodo v ribniku. domače živali, dež, veter, ribe, alge ... vse to po malem kali vodo. ta učinek zmanjšaš s pomočjo peska, ki ga nasuješ čez zemljo, ki je na dnu ribnika. vendar ne pričakuj, da bo motnost vode čudežno izginila. le redko se zgodi, da se vidi popolnoma do dna ribnika. ponavadi je to takrat, ko je vreme zelo lepo in ribe mirne. takrat se potem ves prah poleže. nekaj alg seveda ostane v vodi vendar vseh ne smeš odstraniti. bolj kot imaš raznoliko okolje več šans imaš da je tudi uravnovešeno. polži ti bodo grizljali alge, ribe bodo pojedle nekaj polžjih mladičev, v gosto poraščeno plitvino se ujame kakšna mlada ali stara riba, .... vse se vrti v krogu. treba je samo poskrbeti, da je sklenjen.

pa še nekaj: kako veliko pumpo imaš?
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

zdravo

OdgovorNapisal/-a BIBI » 25 sep 2007, 08:41

Hvala za odgovore. Punpa je majna, samo je fant naredil sam doma filter in sedaj se je voda zbistrila. Imam tudi dva polža, dve vodni školjki tako da se mi zdi da ne bi smelo biti problema. Zanima me še kako se vodni polži razmnožujejo. Kaj bo z mojim ribnikom pozimi. To vem da voda zamrzne (ali morajo imeti ribe kaj zraka, ker nekateri pravijo da ko ribnik začne zamrzovati da moraš nekaj dati na vodo da je zrak) in kaj je z ribami? Je možnost da katera pogine? V ribniku je kar nekaj malih ribic, krapov, in še in še.

lp

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 sep 2007, 08:50

če imaš alge bodo ribe imele dovolj zraka ;). narava lepo skrbi sama zase. ko temperatura za več dni pade pod 8°C izklopi pumpo in pozabi na ribnik do pomladi, ko temperatura spet zraste nad 8°C. takrat ponovno zalaufaj pumpo in občuduj, kako ribnik začne zeleneti. za ribe ni panike. samo ne jih hranit ko pade temperatura pod 8°C. takrat otrpnejo, spomladi pa se spet zbudijo.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OI

OdgovorNapisal/-a BIBI » 25 sep 2007, 09:00

Še malo bom počakala z pumpo (naj laufa) potem jo bom pa izklopila pa bom videla kaj bo. Upam da bodo vse ribe preživele in da bom lahko na spomlad videla kaj se je dogajalo čez zimo. Rastline same otrpnejo in na spomlad so spet v novem pogonu a ne?

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 sep 2007, 09:02

aja, pe glede polžev. ti se razmnožujejo z majhnimi jajčki, ki jih ponavadi izležejo na spodnjo stran listov trav ali pa na stebla lokvanjevih listov. za omejevanje populacije polžev predlagam, da redno odstranjuješ porumenele liste lokvanjev in trave poleg tega pa sem ter tja preglej spodnje strani listov. če najdeš na listu želatinasto strukturo podobno tisti na spodnji sliki lahko list mirne duše vržeš v smeti (osebno nisem nikoli probaval odstranjevati samo želatine, ker mi je malo odvratno). poleg tega pa so polži "lahke tarče" in jih v primeru prevelikega števila enostavno pobereš iz ribnika, saj vsake toliko časa pridejo na površje (ne vem točno zakaj, mogoče ne dihajo s pomočjo škrg). če se ti zdi prekruto, da jih vržeš na "suho" jih lahko ponudiš na forumu ali pa odneseš do najbližjega potoka.

tole pa je tista slika, ki sem jo omenil prej:

Slika
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

oi

OdgovorNapisal/-a BIBI » 25 sep 2007, 10:54

Hvala za razlago in sliko. mislim da imam že nekaj podmladkov polžev, ker sem eno rastlino dala v akvarij in sem našla malo polžjo hišico. kar naj se raznmožujejo.

lp

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a katrinca » 25 sep 2007, 13:01

Jaz pa šele izdelujem ribnik in mi tudi ti nasveti pridejo prav. No ja. Luknjo mam skopano tri leta, folijo in filc nabavljeno lani, pa lokvanj mi tud mora začasno v 50l piskru cvetet. Kot da me je strah izdelave.Mislim večje kamenčke pobrat, pa terase napravit, pa kakšne stare cunje, pa folije in filc podložit, pa pol folijo, na dno drobne kamenčke, večje kamne ob robu, pa rastline v žaklovino posadit, pol pa voda.Minimalno 80cm globine za lokvanje. Pa če se le da bi vztrajala brez filtov in črpalke. Mi je dala Marija upanje.
Razmišljam prav?

Hvala!

Aja. Pa še enega nisem končala, pa mam že na drugem koncu zamišljenega...hehehe
katrinca
Expert
Expert

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 sep 2007, 13:15

joj, iz tvojega prispevka ne najdem ne repa ne glave. daj opiši po plasteh kako nameravaš narediti.

najprej luknja, potem filc in cunje, nato folija, nato kamenje... pol mi pa zmanjka. pa še to ne vem, če si tako mislila.

osebno bi naredil takole:

v luknjo na dno in stene nek materijal, ki bo preprečeval foliji, da se pretrga. to bi bil filc, stare cote ali kaj podobnega. nato bi dal folijo in morda še eno plast filca samo na dno in morda po robovid do višine do kamor bo segala zemlja. na to bi položil nekaj večjih kamnov savskega peska. na to plast potem še nekaj ilovnate zemlje in vanjo zasadil rastline. potem bi po vrhu dal nekaj drobnejšega savskega peska in nato vse skupaj zalil z vodo. za terase pa je bolje, če bi že samo jamo prilagodila končni obliki.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a katrinca » 25 sep 2007, 13:43

...hehehe....mogoče pa res nima repa pa glave...Torej:
1.luknja z že oblikovanimi terasami(2)
2.filc,stare cunje
3.folija
4.filc(po tvojem nasvetu)
5.drobni kamenčki na dnu, ob robovih večji(da prekrijem robove folije, oz. za lepši izgled(folija se ne sme videt))
6.rastline posajene v žaklovino razvrščene po ribniku. Torej nič zemlje v ribniku, razen v žaklovinastih vrečkah, da bi blo čim manj kalno.
7.voda

Misliš, da bi šlo? Pa hvala za odgovor. Prejšni in ta ki sledi.

katrinca
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 sep 2007, 14:00

ja, to bi šlo. pri foliji je namreč lahko hud problem, če se ti strga (zato je boljša preventiva kot kurativa). to kar si napisala bi šlo. ne vem pa kako kaj uspevajo rastline v žaklovini (kaj se zgodi z mladimi poganjki ki jih poženejo lokanji?).

jaz imam doma ribnik pozidan (zato ti bolj natančnih navodil ne znam dati) in na dnu zemljo na njej pa kamenčke, oz. pesek iz potoka. voda sicer je tako motna, da se na vidi vse do dna, ampak me to ne moti. tudi v naravi nikoli ne vidiš do dna jezera, razen v plitvinah. kar je več kot pol metra globine se dno ponavadi ne vidi. v plitvini je kljub zemlji voda vedno čista (razen po kakem neurju ali dežju). za to poskrbijo kamenčki, ki jih imam nasute na zemljo in preprčujejo dvigovanje zemlje. tudi v globokem delu je voda čista ampak se ne vidi do dna. nekaj k temu prispevajo alge, nekaj pa ribe in ostale živali. vendar voda ni kalna.

bom popoldne poslikal in prilepil slike, da vidiš kaj mislim.

to kar si napisala je drugače popolnoma vredu. konec koncev je to tvoj ribnik in bo prinašal veselje tebi ;)
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a metulj » 25 sep 2007, 15:24

Za malo drugačen pogled in nekaj koristnih nasvetov predlagam knjigo Ivana Esenko Vrtna mlaka. Meni je všeč, ker nič ne komplicira s temi črpalkami, pa filtri, pH- ji, algami, kemijo in ne vem če čim vse. Vse opravi narava sama.
LP
Petra
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a katrinca » 26 sep 2007, 06:16

Se mi zdi zidan ribnik boljša varianta. Vsaj trajnejša.A za izdelavo se mi zdi še bolj komplicirana. A maš ribnik pravilnih oblik? Kakšne terase?
Kakšna slika ribnika bi bla zlo dobrodošla. In če voda pri tebi ni kalna, pol jaz tud ne bom komplicirala z žaklovino. Vsaj na dnu ne. Ni mi še pa jasno kak na terase zemljo nasut, da je ne bi na dno spralo.Mogoče morajo bit terase pol malo nagnjene, tako da je padec proti robu ribnika?
In kakšno ribico lahko dam noter glede na to da je ribnik velik cca.3x3m? In kolko procentov prostora naj zavzemajo posamezne globine? A pol nimaš filtrov?Se strinjam s Petro, da bi naj vse skupaj čimbolj naravno zgledalo.

Mimogrede. Naprošam vse ki mate svoje ribnike in mlake poslikane, da jih pokažete. Prosim.

Hvala Uroš.Hvala Petra.
katrinca
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 26 sep 2007, 07:12

za grobo predstavo (slikal bom popoldne, ker včiraj nisem mogel): ribnil ima eno stranico ovalno. imam eno teraso s plitvino. po robu imam nadevane večje kamne, ki preprečujejo zemlji da bi padala v nižji predel. pozabil sem še povedati da imam napeljan dovodsveže vode, ker nam mimo hiše curlja malo vode. sicer ta vir poleti velikokrat presahne, tako da tudi več tednov ni pretoka. takrat dovod preklopim na hišni vodovod in dovedem malo sveže vode. če imate pumpo in filter je to popolnoma enako učinkovito. dotok vode imam speljan v globoki del ribnika na enem koncu, medtem ko imam odtok na drugem delu v plitvini.

naredili smo ga tko, da smo skopali jamo (direkt tam, kjer bila prej ena VELIKA češnja :x mater smo kopal :? ). pol smo pa ravne dele "zafršolali" okrogli del pa smo z nekimi belimi zidaki najprej pozidali nato pa še fino zadelali s cementnim mlekom. bom poslikal in prilepil slike, ker slika pove več kot tisoč besed.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a katrinca » 26 sep 2007, 07:28

Aha. Zdaj pa še dotok in odtok vode. Nato sploh nisem pomislila. Kakšne naravne možnosti dotoka nimam, odtok pa tudi ne vem kam naj speljem. Mogoče v bližino ribnika in s tem ustvarim neko umetno močvaro?
katrinca
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 26 sep 2007, 08:36

jaz imam odtok narejen zato, ker imam tudi dotok vode in moram odvajati višek vode. če ne bi imel dotoka bi moral namestiti črpalko. ampak pomojem tudi v tem primeru odtok ne bi bil napačen saj tudi padavine dovajajo vodo v ribnik in moramo zato višek vode speljati ven. lahko bi storila tko kot si rekla. lahko pa odtok spelješ tudi v kanalizacijo.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a katrinca » 26 sep 2007, 09:51

Verjetno sta dotok in odtok pomembna. Voda tudi izpari, včasih pa je preveč vode od dežja.Zanima pa me če dovajanje sveže vode kaj pomaga pri dogajanju v ribniku,no, recimo, če je nivo vode v mejah normale? Glede odtoka bom kr pri močvari ostala, ker se mi zdi do kanalizacije prit pretežko delo.

Hvaležna in v pričakovanju tvojih slikc
katrinca
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 26 sep 2007, 10:08

seveda pomaga, ker tudi živali in rastline umažejo vodo. zato je potrebno filtriranje ali pa dovajanje sveže vode. živali in rastline ti bodo hvaležne ;)
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Katrica

OdgovorNapisal/-a BIBI » 26 sep 2007, 10:57

Lep pozdrav. Berem kako se spravljaš delati ribnik. Mi smo ga letos naredili velikega (6x3x1,5) približne mere. Naleteli smo na skalo ki je bila velika. V trgovini smo kupili nekaj podobnega filcu oz. neko debelo stvar ki jo imajo za potleh polagagat (laminat,...), še prej pa smo položili navadni polivinil. Nato smo samo položili folijo, natočili malo vode, po dnu naložili kamne, posadili lokvanj (v sadilno košaro ali navadno plastično gajbico (pazi zemlja gre ven - okrog sm dala mrežo), natočili vodo do polovice, naredili prehode in vse stranice obložili z kamni, natočili vodo do vrha (kolikor jo hočeš). Vmes sem še posadila rože. Proces zaključen. ne rabiš nič komplicirat. Okrog smo postavili ograjo zaradi mačk, psov in majhnih otrok (sosedovih ki pridejo ribice gledat).

Če hočeš mi pošlji email naslov, pa ti pošljem kako slikico.

lp

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj

Naslednja

Vrni se na Zunanji prostori

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov