cajo je napisal/-a:Živjo!
Naj najprej povem, da sem sedaj presedel 4 ure pred računalnikom in prebiral teme v zvezi vrtnih ribnikov.
Tudi sam sem začel z izdelavo ribnika. Po temeljitem premisleku sem se odločil za zidanje (ne betoniranje temveč zidanje) z kamni.
Prebral sem ogromno literature in povsod spraševal po nasvetih. Po vsem prebranem in slišanem sem se odločil za zidanje, vendar, šele danes sem prebral ta forum in vidim, da ne poznam še vsega.
Zelo sem zadovoljen s tem forumom in vas prosim pišite še naprej. Jaz vas bom sproti obveščal o poteku gradnje vi mi pa lahko že sedaj kaj svetujete.
Sam sem nakupil že mnogo stvari za izdelavo ribnika in poznam cene vsega pri nas in v tujini (Avstriji) sem zelo racionalen (gorenjc) tako, da me bo izdelava stala okrog 200.000 lahko pa bi me (za enak projekt) vsaj 2x več.
Odprt sem za nasvete jih sprejemam lahko pa tudi kakšnega dam!
Ok dijo
lep pozdrav!
imam ribnik s črno folijo, 3x2m, 1m globina + terase za rastline, ter 9m dolg potoček s kamni, položenimi po foliji. folija se vsake toliko časa predre. tudi vsak dan je treba dolivati vodo, ker izginja bolj, kot je normalno.
rada bi betonirala dno in terasaste stene ribnika ter celoten potok, ter v beton vcementirala naravne kamne (porfir). tako bi dobila prilično gladko površino, katera bi se dala zlahka očistiti nekajkrat letno, ne da bi vsakič morala prazniti kamne iz struge potoka ter jih kasneje spet estetsko nalagati noter. Pod njimi se nabere ogromno blata in iztrebkov, ki jih tudi z močnim curkom vode ne gre spraviti stran, ne da bi jih v celoti odstranila.
tudi grdo izgleda folija, ki na vrhu roba ribnika in potoka štrli iz vode, rastje pa je ne prekrije dovolj.
vprašanja:
- kak beton ali dodatke uporabiti, da voda ne bo izginjala skozi (zanima me natančno ime na vreči, ker proizvajalci in trgovci zagotavljajo marsikaj, kar se kasneje izkaže kot larifari).
- prosim vse tiste, ki ste doma betonirali ribnik in se je zadeva dobro obnesla, če bi delili izkušnje z mano, kako, s čim, ali ste spodaj dali izotek, ali ste premazali s hidrozanom, ali kako drugače.
- kako ves postopek kombinirati, če vzidam kamne na gosto?
- ali so ti dodatki varni za ribe in rastline? kako narediti, da ne bom škodila ribam?
najlepša hvala za odgovore.