Ribniki in vodni vrtovi

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 18 maj 2005, 11:25

Pozdravljeni,

včeraj je bila pri meni prijateljica, ki dela v laboratoriju čistilne naprave. Vzela mi je vzorec vode za laboratorijsko analizo in rezultati so sledeči:

Amonijak - 0,47
Nitrati - 0,2
Nitriti - 0,005
PH - 9,22
oi je PH malce previsok kar je verjetno posledica samega terena, zemlja pri nas je ilovnata, vodo pa dočrpavamo iz vodnjaka tako, da je verjetno razlog tu. Rastline delajo brez problemov, tudi živalski svet je zelo bogat , ribice so zdrave, kaj naj še rećem - naj se grejo pravila solit :lol: :lol: :lol:

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 18 maj 2005, 11:53

Ojla,

vceraj sem vprasala kako je mogoce, da imajo moje Skalarke v nemogoci vodi za prezivetje, mlade in mi je en akvarist dal dober odgovor: ce nekaj funkcionira pa ceprav proti vsem pravilom, pusti tako kot je in se ne sekiraj ce ni tezav!
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 18 maj 2005, 11:54

UAAAAAAA! :shock: :shock:

Zgleda, da se gredo pravila res lahko solit. Po "pravilih" bi morale vse tvoje ribe in rastline na hrbtu plavat :lol: No... Vsaj, kar se pH-ja tiče.

A si lahk kje zrihtaš še meritve za skupno in karbonatno trdoto? Če bo še to izven pravil, se usedem in uživam in ne povoham več testerjev 8)

LP
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a Miša » 18 maj 2005, 12:31

Konec koncev vsi živimo, pa zrak ni več tako čist, kot bi lahko bil, hrana je onesnažena, bolezni ipd.....
Če pa lahko nudim živali boljšo vodo, zakaj pa ne, pa čeprav bi lahko preživela v slabši.
Zato sem doma neonkam (včasih so bile v skupnem akvariju) uredila posebej domovanje z njim primerno vodo. Zakaj pa ne, če lahko to naredim?? Pa tudi psa večkrat peljem k veterinarju, kot sebe k zdravniku - zakaj pa ne? Saj sem jaz odgovorna za njiju, ker sem jih vzela kot člana družine. Tako nekako jemljem svoj odnos z živaljo, vendar pa ne grem v ekstreme in ne paničarim za vsako malenkost, če jim je pa možno kaj izboljšat - zakaj pa ne?
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 18 maj 2005, 12:40

Zanimivo bi bilo teste ponoviti z laičnimi testerji, me res zanima, če bi bila kakšna razlika. Skupne in karbonatne trdote na tej čistilni ne merijio, tako, da lahko probam le s kupljenimi testerji, samo ko jaz vedno pozabim to kupit :roll: :roll: :roll: .
Za ostale parametre je rekla, da so čisto vredu, voda je le za spoznanje bolj rumenkasta od vodovodne.
Mogoče bi bila kakšna razlika danes - po dežju- morda bi bil PH nižji

:?: :?: :?: :?:

Se pa čisto nič ne sekiram pa tudi nič čudnega ni - pri nas je namreč marsikaj izven pravil
:D :D :D :D :D :D

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 18 maj 2005, 13:05

Miša,

tudi pri nas bolje skrbimo za živali in rastline kot zase. Moram reči, da mi to z obilico vračajo. V zvezi z vodo nimam kaj spreminjat ker ji nič ne manka, niritov vbistvu ni in to je eden bolj zaskrbljujočih faktorjev pri ribnikih. Po mojem PH malce niha glede na deževje. Pred včerajšnjim dnem kar nekaj časa ni deževalo. Če pa ima kdo kakšno preprosto idejo kako vplivat na PH brez, da bi porušil ostalo ravnovesje in seveda brez kemije - pa kar na dan z njo.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

lokvanji

OdgovorNapisal/-a nada45 » 18 maj 2005, 15:06

Haj! Tudi jaz imam lokvanje že v mojem bazenčku, saj jih prezimujem v sodu v kleti. Meni je beli že pognal cvet, ki je še pod vodo, roza in rdeči lokvanj pa še ne poganjata cvetov, ampak samo listje. Zanimivo je, dokler so bili v kleti so imeli lepe zelene liste, sedaj pa so mladi listi, ki so pognali v bazenčku, vsi rdeče barve. Pa žabice nam še tudi regljajo in skačejo okoli. Prebrala sem, da s "sanjskim žabcem" letos ne bo nič ..... :D :D :D škoda!
Lp Nada
Nada
nada45
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Pragersko

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 18 maj 2005, 16:20

Ojla,

tamara kako ze? :roll:
Kar koli bos naredila se ti lahko porusi ravnovesje potem bo sele stala :? .
Ker so ribe zdrave, ocitno navajene na to vodo in ker se rastline ne pritozujejo-pusti tako kot je.
Pa se moje meritve:
NO3 = 0
NO2 = 0
dGH = 6° in 7°
dKH = 6°
PH = 7,2

Res je pa danes lilo (ne dezevalo).
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

po dolgem času

OdgovorNapisal/-a cajo » 18 maj 2005, 22:22

Živjo.

Evo ravnokar sem prišel iz 13.5 ur dolgega šihta in sem malo prebral o čem se pogovarjate, no pa se bom malce ponovil.

Ja (ponavljam) trdota vode se da zvišati z dodajanjem soli in

ja (ponavljam) ribe le niso tako občutljive, trdota in kislost to je kot pri ljudeh življenje v gorah in nižinah ali pa ob ekvatorju in polu. To nima veze z onesnaženostjo.

Tako pripravljen sem na ostre kritike, gremo!
LP cajo
cajo
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: jesenice

gede kislosti

OdgovorNapisal/-a cajo » 18 maj 2005, 22:35

Aja pa še nekaj glede kislosti.

Bolj je mlaka (blato, gnijoče rastline in alge) bolj je voda kisla. Bolj je voda kisla (težje se topi apnenec) bolj je mehka.

Diskusi, neonke, kardinalke in ne vem zdaj katere še, to so ribe Amazonke, kjer je voda kisla in čisto mehka (Ph 0). Zlate ribice in koi, sodijo v skupino krapov in živijo v stoječih vodah. Tudi tam je voda kisla in če je kisla je tudi mehka.

ZAKLJUČEK: Nič skrbet zaradi premehke vode, nč skrbet če not dež pada.

No to je moja logika in prostoročno filozofiranje.

Saj bomo na vezi, vas še obveščam o svojih ribah pa še slikce vam pošljem.

Lahko noč, vstajanje ob 4.30.
LP cajo
cajo
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: jesenice

kace

OdgovorNapisal/-a mladstar » 19 maj 2005, 00:53

Ta vikend smo doma prenavljali ribnik in smo v goščavi (izredno lepi nasaditvi okoli ribnika) našli marsikaj. Poleg premnogo slepcev, ki niti niso tako moteči smo našli tudi dva mladiča goža in enega od staršev. Meni pogled nanj ni bil ravno všeč, še posebej pa misel, da bi se lahko ob ribniku skrivalo kaj strupenega in to le 3m od hiše. Moji nečaki (stari 3 - 6 let) se zelo radi tam zadržujejo. Naj omenim še, da se moja mama zelo boji kač. Prav lahko bi imeli tudi gnezdo gadov, ali ne?
lep pozdrav
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
mladstar
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a matic » 19 maj 2005, 07:01

Ufa, to pa je ena kača. Jaz bi od zdaj naprej skakal namesto hodil (treslaji odganjajo kače). Kaj drugega ti ne morem svetovati.
Cajo, se strinjam, da zlatke niso ravno občutljive, a jaz jim raje nudim čimboljše pogoje. Drugače se pa tudi v malo drugačni vodi čisto v redu počutijo.
Popravil bi te le glede apnenca, ki se ravno na kislem topi- kisel dež raztaplja apnenec.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 19 maj 2005, 07:35

Ojla. Ste se pa razvneli :)

Klavdija, lahko poveš, katerega proizvajalca testerje uporabljaš?

Mladstar, maš kako sliko ribnika?

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 19 maj 2005, 08:52

Joj kačice,

tudi nas tu in tam obišče kakšen gož, je zelo koristen - lovi miši. Ker ni strupen se ga ni čisto nič za bat.
Kar se pa debat o PH-ju tiče pa Cajo :wink: - je naša voda preveč bazična, baje bi morale ribe hrbtno plavat, a ne Tomaž :lol: :lol:.
Analize naše vode so narejene v laboratoriju in verjetno zato malce bolj natančne, sem prepričana, da bi testerji pokazal drugačne vrednosti. Kar se nitratov tiče je v Sloveniji dovoljena vrednost za PITNO vodo 0,25 mg na l. priporočena pa 0,1. Tako, da narod, če ne bi bilo bakterij, bi lahko vodo iz ribnika brez problema pili.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 19 maj 2005, 10:23

Ojla,

upam da enkrat jih pe eni bomo (bakterije iz ribnika pili namrec)! No sej pri vsej stvari okoli ribnika me zdaj tistih par skodljivih bakterij ze ne bo odvrnilo od naravnega plavalnega bazena! Itak je vecina takih, da povzrocajo samo prebavne motnej (za mojo preveliko rit nic narobe).

Ttoman uporabljam Aquavital multistick, tako da po moje niso glih najbolj natancni, so pa okvirni pokazatelji (v primeru da...). Sicer sem pa vodo zadnjic prvic zmerila, saj dokler nisem zabredla do vratu v akvaristiko nisem pomislila na testerje (no ja tud zdaj jih uporabljam bolj malo :oops: ).
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ttoman » 19 maj 2005, 10:25

Hehe. Ja no... :oops: Po knjigah je pH že 8 pa pol kriza, kaj šele nad 9 - totalna panika oz. vse mrtvo :? Je pa takale debata kvečjemu koristna, bomo vsaj vedeli, da kak meter čez rdečo črto še ni konec sveta. Vseeno se bom jaz kar raje držal (poskušal držat) mej normale.

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ttoman » 19 maj 2005, 10:28

Klavdija, kje si pa to zvrtala? To je verjetno nekaj podobnega, kot papirnata "palčka", ki jo za trenutek pomočiš v vodo, kajne?

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 19 maj 2005, 10:40

Ojla,

ja, ja. To so take palcke ki imajo gor kvadratke, potopis v vodo pocakas minutko pol pa barvno lestvico primerjas z prilozeno tabelo (zato pa pravim da ni 100%). Kupila sem jih kake 2 meseca nazaj v stacuni za male zivali v City parku v BTC-ju.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 19 maj 2005, 12:53

Jah, res so hec tile normativi, če nič druga bomo novo teorijo razvil in dobil še kako Nobelovo nagrado, ka se pa zamudimo, a ne :lol: :lol: - mogoče še kak film posnamemo v stilu Čudoviti um - se bomo zmenl ktir bo glavni špilavc
:lol: :lol:

No, zdaj pa k bolj resnim temam. Naš, že skoraj udomačeni vran Božo nam dela škodo. Veselo se je lotil polžkov, malce mi dekorira kamenje v okolici, da ne govorim o javnem kopanju, da ga ni sram vraga kar brez koplak.
Evo pa mam, kaj sem ga pa vabila :? :?

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Miša » 19 maj 2005, 15:45

Mene pa zanima, katera je to rastlina?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov