RIBNIK - planiranje

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

RIBNIK - planiranje

OdgovorNapisal/-a tommb » 13 jul 2005, 12:20

Najprej lepo pozdravljeni. Sem nov na tem forumu, čeprav ga z zanimanjem že nekaj časa prebiram, imam pa že kar v začetku vprašanje:

Spomladi bomo delali ribnik. Ne bo preveč velik, 10x8 metrov. Najprej je bil v načrtu plavalni ribnik, potem se mi je zdelo vse skupaj preveč komplicirano, pa smo se odločili za klasični ribnik z ribami, sedaj pa spet razmišljamo o plavalnem ... Ima kdo mogoče tak ribnik že doma in nam lahko kaj več svetuje?
tommb
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Buld » 13 jul 2005, 12:44

bo pretočni (potok not, potok ven) ali mlaka?
Buld
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a tommb » 13 jul 2005, 13:10

žal ni dotoka, tako, da bo potrebno ustvariti umetni pretok (pumpe) in filtriranje.
tommb
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Buld » 13 jul 2005, 13:50

Najprej legalne stvari:

ribnik brez rib za plavanje se imenuje bazen. To je enostaven objekt z naslednjo definicijo v Pravilniku

bazen, to je montažni ali obzidan prostor za vodo, namenjen kopanju, lahko pa tudi za gašenje morebitnega požara, če je njegova tlorisna površina do 30 m2, globina pa do 1,5 m, merjeno od roba do dna;

Za enostaven objekt je potrebno dobiti lokacijsko informacijo za parcelo, na kateri gradnja poteka. V kolikor dimenzije niso znotraj omejitev, pa je potrebno dobiti gradbeno dovoljenje od upravne enote.

Upam, da te nisem vzel vsega poguma :)
Buld
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 13 jul 2005, 14:18

Iiiih! 10x8 metrov? "Ne bo preveč velik"??? :shock:

Glede plavalnega ribnika ti bo verjetno največ vedla povedat Klavdija. Nekaj časa je planirala nekaj takega, upam, da je še zagreta :)

Na forumu smo že precej govorili o ribnikih, literaturi in priporočam, da si najprej ogledaš te debate (če jih že nisi). Verjetno še najbolje pa je, da kar konkretno ustreliš, kaj te zanima, pa bomo poskusili mal glave skup staknit in ti pomagat.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a tommb » 13 jul 2005, 19:29

hvala - hvala ... vidim, da ste pripravljeni pomagati, za kar sem vam res hvaležen.

Hja ... dost sem prebral o obeh vrstah ribnikov (tud na tem forumu) , kar pa si najbolj želim je govoriti z nekom, ki že ima recimo plavalni ribnik/naravni bazen/švimbajer ali kakorkoli že se ga poimenuje.

V končni fazi se lahko namočiš (plavaš pač ne) tudi v klasičnem ribniku če je dovolj globok a ne? To je to o čemer prepričujem ženo ona pa še vedno nekako bolj navija za plavalnega ... kaj naj naredim???
tommb
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ttoman » 14 jul 2005, 07:35

Eh... Kaj pa vem glede plavanja (namakanja) v ribniku. Če greste predvsem na plavanje, pol se mi zdi, da ma žena kar prav. Ko se v ribniku enkrat zarastejo podvodne in obrežne rastline in na dnu nabere mulj... :? Razen, če ga ne mislite vsako pomlad čistit in menjat vodo - sam pol to ni več ribnik, temveč skrpucalnik ;)

LPT
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 14 jul 2005, 08:39

Pozdravljen Tom,
Pred časom sem si shranila tole stran www.schwimmteich.com, morda ti bo vpomoč pri odločitvi.
Kolikor vem je pa tole zelo draga zadeva, ampak zgleda pa brez debate bolje od tistih ban, ki jih imajo nekateri na vrtu.
Sem pa gledala enkrat eno nemško oddajo o naravnih plavalnih bazenih in moram priznati, da so vodo samo z rastlinami spavili do neoporečne( preizkušeno dela iz mojih lastnih izkušenj), krasna stvar - brez klora. Ker pa se vedno po dnu le nabira nekaj mulja je bil vstop v ribnik narejen po lesenem podestu na katerega so pritrdili stopnice, ki so segale direktno v vodo, ker je bila globina več kot 2 m ( kar naj bi bilo še posebaj pomembno) v bistvu ni bilo potrebno hoditi po tleh. Cona v kateri so bile rastline se je razprostirala okoli in okoli ribnika in je bila narejena kot nekakšen žleb , ki je segal z svojim privihanim koncem nekje 10 cm pod gladino vode v sredini pa je bil globok cca, 30- 40 cm. V njem je bil nasut poseben substrat za rastline, ki ne kali vode vanj pa je bilo posajeno res veliko rastlinja. Pomembno pri takšnih bazenih je, da so dovolj veliki in globoki.

Upam, da sem ti bila v kakšno pomoč.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 jul 2005, 23:00

Ojla,

po dolgem času evo mene...kar se tiče plavalnega ribnika še nisem vrgla puške v koruzo. Našla sem celo izvajalca samo mi njegov predračun ni všeč (predvsem tista številka na koncu me moti :roll: ). Je pa spet vse odvisno od višjih sil (predvsem od hitrosti realizacije nekaterih poslov...denar je prvi pogoj za delo :( )
Vse je približno tako kot ti je napisala že Tamara, samo tisti žleb za rastline ni vredu, saj rastline vodo čistijo preko korenin, tukaj (v žlebu) pa korenine nimajo toliko površine, kot če jih ne omejuješ. Priporoča se sajenje na polico v košare katero oblečeš z kostno volno, posadiš rastlino v zemljo in zakamufliraš z kamenjem. Korenine poženejo čez košaro in več ko jih je bolje opravljajo svoje delo-filtracijo.
Vodna površina plavalnega ribnika naj nebi bila manjša kot 30m2, od tega morata biti 2/3 površine zasajeni z vodnimi rastlinami...razen če imaš možnost nabave zelo močne pumpe (zelo visoka cena-okoli 500.000 sit) in zelo velikega filtra (niti ni tak problem v prostornini, kot v površini-v dolžino in širino bi moral meriti krepko čez 2m).
Sama sem v planu imela ribnik podobne velikosti, vendar bo najbrž malo daljši (13m), saj rastline samo ob robu bodo premalo. Plavalnega dela naj bi bilo (tam bo globina 180cm) 4x7m, kar bo tudi za malo pomigat dovolj :wink:. Dohod do vode bo iz lesenega podesta (na glavo :lol: ) ali pa zdraven po kamnitih "stopnicah" (ki se bodo morale stalno sesati oz. krtačiti, da si kdo ne bo tilnika zlomil), potrebujemo pa to možnost v primeru, da nam pes kdaj not skoč (da mi vse folije ne bo spraskal). Iz vode pa bo možno verjetno tudi po stopnicah na podest. Mulj je normalna brozga, ki bo najbrž zelo pogosto srečevala vodni sesalec (nam je ostal še od navadnega bazena), zelo pomembna pa je tudi namestitev sesalne šobe vodne pumpe na pravo mesto (v ribniku je potrebno ustvariti primeren vodni tok, ki svinjarijo pripelje do šobe-podobno kot v akvariju).
No kar se tiče tistega plavanja z ribami je pa itak vsem jasno, da povsod v naravi plavamo z ostalimi organizmi v vodi...popolnoma dezinficirana voda je možna le v domačem močno kloriranem bazenu...mi smo ga mel, mi ne diši več in se mi zdi veliko manj zdrav, kot najbol "usrana" luža na cesti.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 15 jul 2005, 09:18

Zdravo Klavdija,

sem že mislila, da si nas mal pozabla. Super, da še nisi obupala meni se zdi takle naravni bazen krasna stvar samo malce več vzdrževanja je potrebno.

Moram reči, da mi tvoja hosta raste, za ostale rastline pa še nisem ziher. Ko boš kaj potrebovala, ti kar povej, se ti z veseljem oddolžim.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 15 jul 2005, 12:47

Ojla,

lepo slišat, da se je vsaj nekaj prijelo (sem težko dobila ven, zato ni bilo ravno veliko korenin :roll: ).

Tamara sej veš, da ste na vrsti za obisk zdej vi :wink: , tako kar v avto pa pravac Ljubljana. Tel še maš? Ti ga pošljem na privat, da ne boš mela izgovorov :lol:
Kdaj se pol oglasiš?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten