Ojla,
po dolgem času evo mene...kar se tiče plavalnega ribnika še nisem vrgla puške v koruzo. Našla sem celo izvajalca samo mi njegov predračun ni všeč (predvsem tista številka na koncu me moti
). Je pa spet vse odvisno od višjih sil (predvsem od hitrosti realizacije nekaterih poslov...denar je prvi pogoj za delo
)
Vse je približno tako kot ti je napisala že Tamara, samo tisti žleb za rastline ni vredu, saj rastline vodo čistijo preko korenin, tukaj (v žlebu) pa korenine nimajo toliko površine, kot če jih ne omejuješ. Priporoča se sajenje na polico v košare katero oblečeš z kostno volno, posadiš rastlino v zemljo in zakamufliraš z kamenjem. Korenine poženejo čez košaro in več ko jih je bolje opravljajo svoje delo-filtracijo.
Vodna površina plavalnega ribnika naj nebi bila manjša kot 30m2, od tega morata biti 2/3 površine zasajeni z vodnimi rastlinami...razen če imaš možnost nabave zelo močne pumpe (zelo visoka cena-okoli 500.000 sit) in zelo velikega filtra (niti ni tak problem v prostornini, kot v površini-v dolžino in širino bi moral meriti krepko čez 2m).
Sama sem v planu imela ribnik podobne velikosti, vendar bo najbrž malo daljši (13m), saj rastline samo ob robu bodo premalo. Plavalnega dela naj bi bilo (tam bo globina 180cm) 4x7m, kar bo tudi za malo pomigat dovolj
. Dohod do vode bo iz lesenega podesta (na glavo
) ali pa zdraven po kamnitih "stopnicah" (ki se bodo morale stalno sesati oz. krtačiti, da si kdo ne bo tilnika zlomil), potrebujemo pa to možnost v primeru, da nam pes kdaj not skoč (da mi vse folije ne bo spraskal). Iz vode pa bo možno verjetno tudi po stopnicah na podest. Mulj je normalna brozga, ki bo najbrž zelo pogosto srečevala vodni sesalec (nam je ostal še od navadnega bazena), zelo pomembna pa je tudi namestitev sesalne šobe vodne pumpe na pravo mesto (v ribniku je potrebno ustvariti primeren vodni tok, ki svinjarijo pripelje do šobe-podobno kot v akvariju).
No kar se tiče tistega plavanja z ribami je pa itak vsem jasno, da povsod v naravi plavamo z ostalimi organizmi v vodi...popolnoma dezinficirana voda je možna le v domačem močno kloriranem bazenu...mi smo ga mel, mi ne diši več in se mi zdi veliko manj zdrav, kot najbol "usrana" luža na cesti.