HellHavoc je napisal/-a:kako je kaj s škodljivci v smislu živali. se ti lahko zaredijo v slami? kaj se zgodi, če se slama namoči (zamoči steno in slama začne gniti) in začne gniti? kako pa je z več nadstropji? malo sem firbčen, ne mi zamerit
.
S škodljivci (verjetno misliš predvsem miši) je tako, da miši pozimi iščejo toploto in hrano. Oboje bodo našli samo v notranjosti hiše, tako kot pri vsaki drugi hiši. Če je hiša slabo narejena in zato obstajajo reže, po katerih lahko pride miš v hišo, je seveda to problem slabe izvedbe gradnje. Tako kot pri vsaki hiši, je tudi tukaj pač potrebno poskrbeti za kakovostno izvedbo. Na zunanjo stran sten se miši ne bodo naselile iz več razlogov: tam ni hrane (v balah ne ostane skoraj nič zrna), ni toplote, poleg tega pa je na zunanji strani slame vsaj 3-6 cm debeli sloj ometa, ki bi ga najprej morala miš predreti, da bi prišla do slame, ki ni ne topla, ne užitna.
Z vlago je tako, da je pri gradnji treba paziti, da so bale povsem suhe in da se tudi med gradnjo ne namočijo. Pod slamo je treba položiti ustrezno izolacijo (parno zaporo), ki preprečuje dviganje vlage, na strehi hidroizolacijo, s strani pa je omet, ki preprečuje dostop vode do slame.
Na slikah sem videla veliko enonadstropnih hiš. Ker je tukaj veliko možnosti za različno izvedbo konstrukcije, je najbrž marsikaj možno. Najlažje je, če si predstavljaš lesene hiše. Kar se da iz lesa, se da tudi iz slame, ker je ogrodje leseno.
HellHavoc je napisal/-a:sem pa skoraj 100%, da če bom nekoč zgradil neko vikendico, da bo ta iz slamnatih bal.
Zelo lepo in pogumno. Čestitam za to odločitev! Potem boš pa videl, kako je fajn, pa boš še kakšno hiško tako zgradil