Nopy. Deževnica je še večji vrag, ker je mehka voda in nima dovolj mineralnih snovi. Sčasoma se bo sicer voda zamenjala in bo praktično ena velika luža deževnice, vendar imajo do tačas rastline čas, da se razvijejo in vodo biološko uravnovesijo.
Jaz sem takoj, ko sem napolnil luknjo, noter "zmetal" lokvanje, podvodne rastline in vodno solato, ki plava na površju in s koreninami filtrira vodo, dodal pa sem še posebne briketke z zmesjo lubja in slame in še nekaterih naravnih stvari, ki so mi vodo še dodatno obogatile z minerali in vzdrževali pravo Ph. Se mi pa zdi, da mi je pri vsem tem močno pomagala tudi dodatna UV naprava za uničevanje enoceličnih alg, saj bi sicer po vsej verjetnosti sedaj že imel fino algino župco
Sicer nisem praktično še dovolj podkovan, vendar mislim, da je za vse tiste, ki nameravajo delati ribnik brez kakih posebnih filtrirnih naprav, bolje, da z izdelavo počakajo do pomladi, saj voda ne bo postala tako hitro topla (menda se alge začno razvijati nad 15 st. C). Lokvanji in ostale rastline bodo torej pred algami imele toliko prednosti, da se bodo dovolj razvile in v "tekmi za obstanek" porabile hranila prej, kot alge.
Hmm... Postavi pa se vprašanje, pri kateri temperaturi vode začno rasti lokvanji in ostalo "pozitivno" rastlinje??!