Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a strobos » 16 avg 2004, 16:26

Prvo kot prvo, pri pozitivnih bakterijah, ki pospešijo nastanek bio filtra, smo naredili 2 napaki: stresli smo jih prezgodaj in v napačen konec filtra!

Kako je to mišljeno prezgodaj in v kateri del filtra se dajo?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 17 avg 2004, 08:51

Prezgodaj zato, ker naj bi bilo v vodi iz pipe (tako sem namreč natankal lužico) v začetku še preveč klora, ki baje pomori te bakterije.
Ne me vprašat, koliko časa je potrebno, da se klor... hmm... "porazgubi"?, "veže v drugo spojino"? :shock: , skratka da voda za bakterije ni več tako nevarna. To sem namreč izvedel od nekoga iz Arboretuma.

Prašek z bakterijami sem vrgel v predel, na KONCU filtra in mi ga je v filtru ostalo samo neznatno malo, skoraj vse je takoj steklo ven v ribnik. Naslednjič sem vsebino stresel med filtrirne gobice (začetek filtra). Sedaj je voda taka, da bi jo lahko pil. 8)
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 17 avg 2004, 10:23

A to pomeni, da je bolje če ribnik napolnim z deževnico?
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ttoman » 17 avg 2004, 11:01

Nopy. Deževnica je še večji vrag, ker je mehka voda in nima dovolj mineralnih snovi. Sčasoma se bo sicer voda zamenjala in bo praktično ena velika luža deževnice, vendar imajo do tačas rastline čas, da se razvijejo in vodo biološko uravnovesijo.
Jaz sem takoj, ko sem napolnil luknjo, noter "zmetal" lokvanje, podvodne rastline in vodno solato, ki plava na površju in s koreninami filtrira vodo, dodal pa sem še posebne briketke z zmesjo lubja in slame in še nekaterih naravnih stvari, ki so mi vodo še dodatno obogatile z minerali in vzdrževali pravo Ph. Se mi pa zdi, da mi je pri vsem tem močno pomagala tudi dodatna UV naprava za uničevanje enoceličnih alg, saj bi sicer po vsej verjetnosti sedaj že imel fino algino župco ;)
Sicer nisem praktično še dovolj podkovan, vendar mislim, da je za vse tiste, ki nameravajo delati ribnik brez kakih posebnih filtrirnih naprav, bolje, da z izdelavo počakajo do pomladi, saj voda ne bo postala tako hitro topla (menda se alge začno razvijati nad 15 st. C). Lokvanji in ostale rastline bodo torej pred algami imele toliko prednosti, da se bodo dovolj razvile in v "tekmi za obstanek" porabile hranila prej, kot alge.

Hmm... Postavi pa se vprašanje, pri kateri temperaturi vode začno rasti lokvanji in ostalo "pozitivno" rastlinje??! :shock: :?:
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a strobos » 17 avg 2004, 11:09

Kako se reče tem briketkom iz lubja in slame in kje se jih dobi?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 17 avg 2004, 11:20

OASE "Biostabil" - Tukano. Po 3 do 4 mesecih naj bi izgubil svojo "moč", vendar baje učinkuje tudi do 1 leta, potem je ta reč fina za na kompost. En paket je primeren za do 10.000 l vode. Za manjše pakete žal ne vem.
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a strobos » 19 avg 2004, 14:17

Ko sem delno menjal vodo v ribniku, se mi je začela vodna solata sušiti(listi). Kaj bi lahko bilo narobe?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 20 avg 2004, 09:52

Ojla.

Najina solata je bila na začetku tudi malo bolj borna in se je na koncu sušila, potem jo je pa žena "otrebila" in dala v polsenco nakar so se opomogle.

Zanima me pa eno. Zakaj si delno menjal vodo v ribniku in koliko je star tvoj ribnik?

LP Tomaž

P.S. Lej, lej - Z 19-imi objavami si na dveh "zvezdicah" kot ljubitelj, od 20 naprej pa spet padeš na 1 in "poznavalca" :twisted:
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 20 avg 2004, 09:59

Če si jo natakal iz vodovoda je po možnosti vzrok klor, morda pa tudi prevelika količina hladne vode saj je salata rastlina toplih vod.

LP Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ttoman » 20 avg 2004, 10:06

Saj res, je že komu uspelo prezimiti vodno solato?
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 20 avg 2004, 10:24

Tudi jaz se sprašujem zkaj si vodo menjaval :?: :?: :?:

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a strobos » 20 avg 2004, 10:50

Pozdrav,

vzrok zato, da sem delno menjal vodo je, ker sem uporabil zdravilo proti plesni in parazitom. Vzrok plesni pa naj bi, kot mi je povedal strokovnjak, bil že tam kjer sem jih kupil in še kaka druga bolezen in ne pri meni doma.
Verjetno bo zaradi hladne vode iz vodovoda.

Tole z nazivi je ena napaka, se pa sploh ne čudim, glede na to, da je še polno slovničnih napak, ker je forum površno narejen. Za vzor bi si lahko pogledali kaki tehnični forum.

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 20 avg 2004, 11:09

In koliko časa že imaš ribnik?
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pepelka » 20 avg 2004, 19:05

mogoče malo glupo vprašanje, ampak vseeno:

zunanji filter za vodo imam napeljan skozi potopno črpalko. danes me je pa nekdo prestrašil, kaj če kabel popusti in ge 220voltov v vodo.

ali je to sploh možno???
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a ttoman » 23 avg 2004, 07:26

Mene osebno bolj skrbi, da ne bo slučajno kdaj strela vžgala v ribnik. Ali pa, da bo toča, debela kot jajce, uničila nasad okoli. Ali pa, da bo potres prebrnil skalo v vodo, ki jo imam poleg... Še najmanj me skrbi črpalka, ker je prav za ta namen narejena in razen, če je kdo ne bo preglodal (podvodni voluhar?), misim, da lahko še naprej brez skrbi uživamo ob naših rajčkih. 8)

Predlagaj temu tvojemu znancu, naj v stanovanju raje preventivno zamenja žarnice s svečami, vse ostale električne pripomočke pa naj pospravi v klet. Strah in groza namreč, ko se bo enkrat feniral v kadi polni vode, ali ko mu bo električna zobna ščetka podivjala v ustih! :twisted: :twisted:

Zelo sumim, da je ta nekdo malce nevoščljiv :lol: :wink:

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 24 avg 2004, 19:38

Ojla!

Če prepodrobno in pozorno spremljaš tale forum, se kaj hitro nalezeš določenih sindromov. Najprej me je zagrabila kaktusmania, sedaj pa še tole. Svoje močvirje predelujem in vgradil sem majhno banco za mlakužo. Ni kaj posebnega ali profesionalnega, ribic ne bo notri, bom pa kasneje naselil notri vodno mešinko in morda še kakšno vodno rastlino. Slike so "sveže", voda se še ni umirila, okolica pa potrebuje še malo dodelave in okrasja.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator

Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a strobos » 24 avg 2004, 21:02

Ribnik je star okoli mesec in pol. Glede teh 230Voltov: če pride do tega, da se ti kabel od potočne črpalke poškoduje ali pa bilokako pride do stika z vodo, se izklopi fid stikalo, razen če nimaš priključenega zaščitnega vodnika.

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 25 avg 2004, 11:48

Ojla.

Najprej imam vprašanje za Mesojedca: kako se boš boril proti komarjem, če ne bo ribic v mlakuži? Obstaja še kaka "finta" ?

Strobos, če prav razumem, naj bi se plesen in zajedalci k tebi "prikradli" z nakupom rastlin?

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 25 avg 2004, 13:35

V mlakužo bom naselil Utriculario vulgaris (vodna mešinka), upam da bo uspevala, med drugim pa naj bi se ta mesojedka prehranjevala z vodnimi bolhami in larvami komarjev. Tako nekako sem si zamislil vso zadevo. Okoli mlakuže bom pa posadil zimotrdne rosike(zopet mesojedke), tako da bo tudi to malo pomagalo proti komarjem.

Če bi pa neselil ribice pa obstaja verjetnost, da bi mi pojedle mešinko ali pa jo uničile.
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator

Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a strobos » 25 avg 2004, 16:47

Ko sem delal ribnik sem naredil več napak. Npr. zraven vode iz vodovoda sem natočil še vodo iz soda v katerem je že kar nekaj časa bila deževnica, potem ker smo prinesli še nekaj rib iz potoka, je prišlo še kakih 50 litrov vode iz potoka, vodna solata je bila nabrana v reki...

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov