Ojla.
Klavdija! MEGA!
Hmmm... Sem nekaj časa tuhtal, ali bi to napisal, ali bi raje sramotno molčal. Bom kar napisal, da bodo bodoči "mokrovrtičkarji" na vse pripravljeni.
Naš ribnik je namreč začel dobivati prve porodne težave
. Pravzaprav smo to pričakovali, pa vseeno v teoriji malce pomisliš, ah, saj mene pa to verjetno ne bo doletelo. Sploh ker sem že toooliko o tem prebiral
No, kar kmalu se je pokazalo tisto, kar sem napisal prej - da namreč šele sedaj spoznavam, koliko še ne vem.
Prvo kot prvo, pri pozitivnih bakterijah, ki pospešijo nastanek bio filtra, smo naredili 2 napaki: stresli smo jih prezgodaj in v napačen konec filtra! Prezgodaj zato, ker je voda takoj prvi dan obratovanja imela v sebi še preveč klora, ki na bakterije vpliva vse prej kot dobro (glede na to, da smo z Gorenjskega podeželja, smo pač mislili, da v vodi ni kaj drugega kot... no... VODA!
:) ).
Druga napaka pa je bila plod neke zavajajoče informacije in smo substrakt z bakterijami stresli v filter tako, da jih je večino takoj odplaknilo direkt v ribnik in mislim, da jih je v filtru ostalo... Khamm... NIČ
.
Voda je seveda te dni na poletni vročini kar precej pridobila na temperaturi, lokvanji še niso zunaj (no, eden je včeraj končno prilezel ven), obrobne in potopne rastline še niso razvite oziroma jih je še premalo... Rezultat? Motna voda, ki malce na belem ozadju (prod) potegne na nezdravo rumeno
Sicer moram reči da o kaki algini smetani ni sledu in tudi vidljivost je še kar na 80 - 100 cm, vendar vseeno. Sploh včeraj po hudi nevihti je bila slika "raja" kaj uboga
Trenutno imava potopljena dva biostabil regulatorja. To so v bistvu majhni kroketi, v katerih je brezovo lubje, ječmenova slama in ostale zadeve, ki naj bi vodo biološko hitreje uravnovesile. Aja, menda pomaga, če v vodo daš brezove veje - naravni biološki filter.
Z ženo sva tudi že naredila hec in poskusila s testerjem pogledat, kakšno "župco" imava po prvih 6ih dneh: PH: mega! 7,5! In potem se je veselje počasi nehalo: skupna trdota vode 10 (idealno 15), karbonatna trdota 10 (idealno 5, nikakor pod 5) in nitriti (NO2) tam nekje med 0,15 in 0,25 (idealno 0,0). Nekatere občutljive ribe (nisem še zasledil, katere bi to lahko bile) menda postanejo ubožice že pri 0,05 enote. Karbonatna trdota naj bi bila od skupne nižja vsaj za 5 enot.
No, ja. Zaenkrat nam je vsaj toliko prihranjeno, da vemo, da je potrebno lokvanjeve liste, ki so na tem, da bodo počasi odmrli, odstraniti še preden začno gniti.
Bodi dovolj zaenkrat.
Mogoče samo še vprašanje Tamari, katere ribe ima v svoji lužici in kako jih hrani?
Vas bom še obveščal o naših radostih in tegobah.
LP, Tomaž