Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a pepelka » 24 jan 2005, 22:02

želvice so se že oktobra zakopale na dno ribnika, kjer je kar nekaj blata, ker naš pes vneto vleče ven iz vode košare z rožami (letos bo ograja okoli ribnička).
voda je bila do sredine decembra čista kot solza, nato pa ...ne vem zakaj je postala motna mlakuža. kakšnega posebnega leda še ni bilo, zdrži kakšna dva dni, pa se na soncu stopi. drugače imamo pa na vodi stiropor. filter pa ne dela od septembra, ker je moj dragi naredil pravi kraval zaradi tega, ker se boji električnega udara (pa še po poklicu je elektronik ?!?). zato pa iščem črpalko, ki bo delala na 24 voltov, drugače jo bo kar naprej izklapljal.
glede želv... kaj meniš jim je boljše, da jim uredimo en prostorček... npr 1m*1m*1m lužo, nekaj kamenja okoli in ograjo... ali terarij? ali pa še en dodaten filter? želvice imajo okoli 20 cm premera oklepa. kako velik terarij bi morrale imet?
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 24 jan 2005, 22:25

Če bi hotela želvam nuditi res primeren prostor bi rabila kar 2m*1m terarij. To bi bilo res optimalno. Samo kaj, ko to ni mogoče. Mislim, da bi bilo bolje zunaj.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 25 jan 2005, 09:50

Moji predlogi:

1. loči ribe in želve. Naredi želvam ločen vodni sistem, ali pa terarij.
2. V ribnik poskusi namontirat kako akvarijsko črpalko. Mislim, da je v tej niti nekdo nazaj nekaj pisal o tem. Ali še bolje:
3. Mož naj malce zaupa v črpalke, ki so bile narejene posebej za to. Če imata kako drugorazredno črpalko, jo zamenjajta s "tapravo" ;)

Še kar ne vem, če sta želvici jeseni imeli možnost zapustiti vodo? Ali imaš mogoče previsok rob, da nista mogli ven? Še vedno namreč mislim, da imaš motno vodo zaradi njih, še posebno, če imaš na dnu ribnika toliko blata.

LPT
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 26 jan 2005, 10:00

želvici čahlo gresta ven iz ribnika, saj sta se sončili na kamnih celo poletje.

na dnu je vsaj 5 cm blata. in ker se ribnik ne sme cel izpraznit... kaj zdaj?

želvici bomo pa preselili v - za njiju pripravljeno mlakužo... to bo še najboljše.
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a ttoman » 26 jan 2005, 11:14

Glede zmanjšanja blata vsaj jaz poznam 2 metodi (lahko pa jih je tudi več):

1. Vodni sesalec za ribnike - drugih ne poznam, kot Oasinega, ki pride tam okoli 70 - 80.000 SIT. Obstajata 2 - Pondovac in Pondovac 2 - drugi je jasno bolj izpopolnjen. Imata vrsto nastavkov (posebej za nitaste alge, pa za blato, pa za sesanje po drobnem produ...)

2. Obstaja preparat, ki vsebuje posebne japonske bakterije, ki baje edine na svetu zmanjšajo blato. Ali ga popapcajo, ali razgradijo - nimam pojma. Tudi nisem še poskusil in nimam praktičnih izkušenj.

Glede na to, da maš že toliko blata na dnu, bi bilo vredno razmislit o kaki sesalni napravi.

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a matic » 18 feb 2005, 17:47

Zima pri meni zahtevala svoj davek.
V nedeljo je na gladini (tam kjer je stiropor) plavala na bok obrnjena zlata ribica, ki je komaj dihala, premikala se ni, drugače pa brez drugih bolezenskih znakov.
Seveda sem takoj iz ribnika sčrpal nekaj vode, jo skupaj z ribico dal v akvarij in čakal, da se rahlo dvigne temperatura.
Po nekaj urah se je stanje ribice rahlo izboljšalo, tako da je celo plavala, če sem jo prijel za rep.
Kljub temu pa sem jo naslednji dan našel mrtvo. Odprl sem jo in se prepričal, da ni tuberkuloza. Voda je bila v redu (ph v redu, trdota v redu, NO2 tudi, za ostalo pa nimam testov). Verjetno je bila spomladanska viremija. Samo upam, da je bila ta ribica edina žrtev letošnje zime in z njo povezanimi težavami. Sem pa zelo žalosten, saj je bila prav ta ena največjih v mojem ribniku (čez 20 cm).
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 24 feb 2005, 12:39

Njah :(
Matic, mi je prav žal, da tvoji ribi ni uspelo čez zimo. Saj mogoče trapasto vprašanje in niti nisem poznavalec, ampak ali si ziher, da si imel v vodi tisto vrsto zlate ribe, ki je prezimna? Kaj pa če so ti "podtaknili" kako eksotiko?
Saj pravim. Mogoče trapasto, ampak mi je prišlo to najprej na misel.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a matic » 24 feb 2005, 16:21

Vse je možno. Pri tako zanič trgovini nikoli ne veš, kaj ti prodajo. Slišal sem že za prodajo organizmov pod kao slovenskim imenom, ki ga ni slišal še nihče drug in ga ni v nobeni knjigi. V tej trgovini imajo glede tega res kaos (Saj se ve, o kateri trgovini govorimo?).
A vseeno mislim, da je to čisto navadni carassius auratus, nobena posebna varianta. Nima nobenih razcepljenih plavuti, odebeljenega trebuha ali izbuljenih oči. Saj imam še 5 ribic v ribniku iz te trgovine, ki še živijo in upam, da tudi bodo še nekaj časa. Bomo kmalu videli.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pepelka » 24 feb 2005, 20:28

nujno bi rabil test no3 - preberi si spodnje besedilo in link

to je kopirano iz akvazina:
PARAMETRI VODE

Amoniak
Preverjane nivoja amoniaka je nujno! Še posebno pri novopostavljenih akvarijih se lahko nivo amoniaka strmo dvigne, dviguje pa se tudi v "utečenih" akvarijih, če preredko menjujemo vodo, ne čistimo redno filtra, imamo v akvariju preveč rib ali pa kot posledica uporabe zdravil v akvariju. V "utečenih" akvarijih naj bi testirali prisotnost amoniaka enkrat mesečno (in vpisali podatke v dnevnik). Tudi ob vsaki bolezni ali poginu rib je potrebno takoj testirati nivo amoniaka. Če zasledimo v vodi amoniak moramo takoj reševati problem saj so že majhne količine nevarne za zdravje rib.

pH
Poleg sindroma novega akvarija (glej Biološki filter) je najpogostejši vzrok za ribji stres ali celo izgubo kake ribe, sunkovita sprememba pH vrednosti vode. Na žalost pa je prepogosto ta test zapostavljen. Ribe zelo težko tolerirajo nenadne spremembe pH vode. Celo sprememba velikosti 0.2 lahko privede do stresa ali pogina, če se zgodi nenadoma. Zelo dobro je, če poznate pH vrednost vode, ki jo ima vaša akvaristična trgovina in tisto, ki jo imate doma, da boste tako lažje aklimatizirali nove ribe, ko jih prinesete domov. pH vrednost se lahko in se s časom bo spremenila. Ribji iztrebki, CO2, ki ga izdihajo ribe in rastline, izhlapevanje in dolivanje vode ter trdota vode vsi skupaj prispevajo k spreminjanju pH vrednosti. Kot po pravilu testirajte pH vode vsaj enkrat mesečno oz. ob bolezni ali izgubi rib.

Drugi faktor, ki ga moramo upoštevati ob pH, je t.i. puferska sposobnost vode. Če se pH spreminja skokovito ali "leze" s časom preverite karbonatno (KH) trdoto vode. Pri svojem prodajalcu preverite za dodatke (razne soli,apnenec,...), ki povečujejo pufersko sposobnost vode in s tem stabilnejši pH.

Nitriti
Ob postavitvi novega akvarija bo nivo nitritov prekomerno zrasel in povzročil stres ali celo izgubo kake ribe. Vendar pa se tudi po uvodnem "cikliranju" lahko pripetijo novi, manjši cikli. Ko boste redno mesečno testirali vodo ne pozabite na preverjanje stanja nitritov v vodi. Vsakršno povečanje nitritov je znamenje, da se v akvariju nekaj "kuha".

Nitrati
Čeprav nitrati niso toliko toksični kot amoniak ali nitriti, jih moramo nadzorovati, da preprečimo stres. Nitrati so lahko tudi vzrok bohotenja alg. Odpravimo jih le z menjavo vode ali uporabo denitratorjev. Preverjanje nitratov pa je mnogo bolj pomembno pri razmnoževanju rib, saj so mladice precej bolj občutljive na nitrate kot odrasle ribe.

Fosfati
Kadarkoli se kdo pritožuje, da izgublja bitko z algami, nam takoj na misel skočijo fosfati. Fosfati služijo kot gnojilo za alge (tudi za rastline) in velike vrednosti zagotovo privedejo do težav z algami. Čeprav se o tem poredko govori, je pogosto vzrok za razbohotenje alg v suhi (luskasti) ribji hrani slabše kakovosti (vsebuje veliko fosfatov, preverite podatke na embalaži).

PA ŠE NEKAJ O NO3, KI GA VELIKOKRAT ZANEMARJAMO
http://www.akvazin.com/diskusije/defaul ... =22&Page=1

http://www.akvazin.com/diskusije/defaul ... =22&Page=1

splača se prebrat, piše pa o no3- nitratih
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 24 feb 2005, 21:16

Hvala za linke!!!, a jaz poznam akvazin že zelo dobro. Kakšen nick imaš tam? Moj je enak kot tu.
Mislim, da bi bilo zanimivo, če bi vsak povedal, na katerih forumih sodeluje. Jaz sodelujem tu, na akvazinu, sloreef-u in reefcentral-u.
Teste bom pa kmalu nabavil, najboljše: salifert. Čez kaka dva tedna, še čakam na štipendijo (sem malo mlajši kot ostali, zato še nimam velikih osebnih dohodkov ali prihrankov).
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pepelka » 25 feb 2005, 15:29

tam sem mateja*, ja, akvazin je res dober. marsikaj se naučiš, škoda samo, ker tema- ribniki ni zelo razživela. Mogoče bo boljše spomladi. Preden sem našla akvazin nisem imela pojma o paramertrih vode, o pogojih kakšne rabiš za dobro delovanje tako ribnika.
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pepelka » 15 mar 2005, 14:22

Danes je želvica priplavala na površje, malo si je razgledala, potem pa spet zaplavala na dno. Ribice so tudi ok.
Kaj ni malo rano za želvico, da je budna?
Kdaj lahko prižgem filter?
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pepelka » 16 mar 2005, 13:08

Jaz sem kar zalaufala filter: Filter ima prostornino 100l (enkrat sem zapisala 50, pomota, gor piše 100), črpalka ima moč od 990-1700l/h. V filtru so: železni obročki, šota, neko kamenje, vata, pena.

V glavi imam neko idejo, pa še ne vem, kako naj jo izpeljem. RAda bi imela majhen slapiček. Kot rezervoar vode za slapiček bi uporabila jupolovo kanto. Notr bi imela peno in vato. Črpalko (oz. cev) bi s t kosom razdelila tako, da bi del vode šel v biološki filter, del vode pa v "jupol", od kod bi tekla voda skozi slapiček v ribnik.

Kakšna se vam zdi ta ideja? Je izvedljiva??
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 16 mar 2005, 16:43

Kakšno kamenje je to v filtru?
Skoraj vse je možno narediti. Črpalka pa je res malo majhna, če je možnost, jo raje zamenjaj z večjo, še posebej zaradi t člena.
Danes sem pregledal ribnik. Vse ribice (razen ene, osmrtnica je bila že objavljena) so v redu, so tudi že kar aktivne. Ali mogoče kdo ve, če T ponoči pade pod 0?
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 17 mar 2005, 09:28

Ojla, folk.

Moj ribnik je včeraj še imel malo ledene plošče in pričakujem, da se bo danes v celoti stopila. Ribe še niso ne vem kaj živahne (vsaj, kar sem skozi luknjo v ledu uspel videt) in tudi preživele so očitno vse. Upam, da tudi jesenske mladice. V soboto, če bo vsaj približno lepo vreme, bom začel z odstranjevanjem listja, ki ga je nekaj - kljub napeti mreži - uspelo past v vodo. Z zagonom črpalke in filtra bom počakal, da ponoči ne bo več zmrzovalo. Verjetno še kak teden.

Pepelka, glede "home-made" filtrov ti žal ne vem svetovati. Sem bolj pristaš "šparam -> kupim". :)

Bolj me pa zanima, če se kje da dobit naprava za hlajenje vode, ki je učinkovita in ne "pokuri" veliko elektrike?

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pepelka » 17 mar 2005, 10:02

Tomaž, iz kod pa si, da imaš še led. Mi smo letos imeli led le par dni v decembru, po mogoče en mesec skupaj v januarju in februarju, sem pa iz Črnomlja.

Filter je pa v bistvu zelo preprosto naredit. Eni imajo takšne filtre, da voda kroži skozi filter, drugi pa takšne, da se umazanija seseda, in to umazano vodo pustijo (s pipico) da odteče. Vsak ima svojo varianto in vsak poskuša po najboljših močeh ustvarit dobre pogoje prebivalcem ribnika. Drugače pa imam doma dva akvarija in z njima sem se naučila vse (ne čisto vse, vendar veliko) o primerni vodi, o filtrih (saj je zelo podobno) in tako o ribicah, kot rastlinah, potem pa poskušam kombinirat znanje o ribnikih in akvarijih. Lani sem pisala o pripravkih, ki se jih vlila v ribnik.... letos tega več ne bi naredila, saj je ogromno naravnih metod, s katerimi se kroti alge ipd....

Pri nas je tako, da je ribnik majčken in je problem kam skrit filter (imam zunanjega ), notranji filter je pa le mehanski (trenutno na popravilu).
Ker sem slap izpeljala drugače (brez "jupola") sedaj razmišljat, kam dodat dodatni filter. Je pa res, kamorkoli ga dam, skrit ga ne morem, bo pa grdo zgledala jupolova kanta zraven ribnika.

Na sliki je pa naša damica....
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pepelka » 17 mar 2005, 14:01

Ne bom več tečnarla, ampak sem tako vesela, da vam bom pokazala še dve fotografiji. Na eni sta dve želvici, ena v vodi, druga se sonče. Bojte pozorni na zadnjo nogo....
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a ttoman » 17 mar 2005, 14:54

Oj.

Sem iz okolice Bleda in nam je kaka 2 tedna po -15 stopinj kar dalo po riti :) Pol pa še 2 x po 20 cm snega čez, pa smo bili "zacementirani" za nekaj časa, hehe.

Vidim, da je ena od želvic že v uživaški pozi. Pri nas imao eno v sobnem terariju, druga je pa jeseni "skočila" ven in se že drugo leto zapored zakopala v zemljo. Trenutno je še v globokem dremežu :)

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a matic » 17 mar 2005, 15:11

Zelo lepe želvice. Tudi jaz bi zelo rad imel kakšno, a kaj, ko se preveč bojim za moje ribice.
Hladilniki za vodo pa so ZELO dragi. Kolikor jaz vem se uporabljajo le v morski akvaristiki. Glede potrošnje elektrike ne vem, vem pa, da se močno segrejejo, vodo pa tudi uspešno hladijo. Denarno 200-300 ksit. hehe
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 18 mar 2005, 08:33

Njah :(
Lani poleti sem imel vodo tam okoli 28 stopinj, res pa je, da se lokvanji še niso dobro razvili, ker sem "lužo" zagnal šele v zgodnjem poletju. Ribnik je zaenkrat (dokler ne zraste posajeno drevje) še na stalnem soncu in bi mi kakršna koli oblika hlajenja vode prišla še kako prav :roll: .

BTW: letošnji led je moral bit pa debel. Na ribniku imam še kar ledeno skorjo. Sem mislil, da jo bo včerajšnji topel dan popolnoma polizal... Mogoče danes :?

LPT
ttoman
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten