Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a matic » 02 jan 2005, 15:15

Pozdravljeni!
Jaz sem čisto pozabil na ta forum, zato sem samo nekje drugje objavil eno sporočilo (o pH, Tamara, hvala za nasvet, sporočim kako bo spomladi) in to že pred nekaj časa.
Kolikor sem bral, sem opazil, da kar veliko kupujete v Tukanu. Tudi jaz sem na začetku tam kupil vse ribe, ki pa so po nekaj časa začele zbolevati. No, dodal sem nekaj zdravil, izpopolnil njihovo prehrano, jim dajal vitamine in podobno in ribe mi je nekako uspelo ohraniti pri življenju. Sedaj vem veliko več, kot sem takrat, in tako me vsakič ko pridem v to trgovino boli glava. Ribe so v obupnem stanju. Veliko jih je mrtvih in prodajalcem se jih sploh ne da odstraniti, kljub mojim opozorilom. Prej seveda nisem opazil nič, sedaj pa vidim same bolane ribe. Veliko jih ima bakterijski razpad plavuti, sidrne črve, krapove uši, gnitje plavuti, plesni, kožna vnetja in rane in kar je najhujše, tam razsaja tbc. Sam nakup tam zelo odsvetujem. Sicer pa je tehnika tam vredu in imajo zelo veliko izbiro.
Ribe se lahko dobi pri znancu, ki ima ribnik in je ribe uspešno razmnožil, drugače pa je vredu volčji potok.
Glede leda in izmenjave plinov sem jaz sam za 150 sit naredil pokrov iz stiropora, ki v trgovini stane nekaj prešernov. Voda tam ne zaledeni in omogoča nadziranje ribnika in dodajanje raznih snovi (jaz dodajam stabilizator kisika od oase).
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 03 jan 2005, 10:53

Ojla, Matic

Hvala za opozorila.
Vprašal bi samo, na katerih ribah si opazil vse te bolezni in kolikokrat dodajaš stabilizator kisika?

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 03 jan 2005, 13:41

Pozdravljeni vodoljubci,

Matic upam, da boš imel v tem letu več sreče. Kluč čiste vode so rastline, oziroma zelo kvaliteten sistem črpalk in filtrov. Se pa z zadevo o Tukanu s tabo popolnoma strinjam.
Sem pa pred kratkim izvedela zanimivost o rastlini, ki se ji po slovensko reče bleščeči dristavec (potamogeton lucens). Je prav tako oksigenerator kot njegov brat kodrasti dristavec , vendar ima zanimivo lastnost , da v svojo okolico spušča snov, ki preprečuje rast alg ob tem pa nase veže še hranila iz vode. Rase v Račkih ribnikih blizu Maribora in verjetno še kje drugje po Sloveniji, kakšna boljša vrtnarija bi ga verjetno tudi naročila če bi povprašali.
Poskusite.

Kar se pa znanja tiče smo pa mi tukaljle že toliko predebatirali, da bi lahko izdali kakšno manšo knjigo. :D :D :D

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a matic » 03 jan 2005, 20:16

Lep pozdrav!
Bolane so vse ribe! Vse ribe ponavadi zelo hitro dihajo (škržni paraziti), gnitje plavuti sem opazil v morskih akvarijih, bakterijski razpad plavuti ima tudi vsaj ena riba v skoraj vsakem akvariju, v tistih malih ribničkih sem dosedaj opazil na zlatih ribicah sidrne črve, škržne parazite, razjede, plesni. Riba vsake toliko pogine v vseh akvarijih in ribnikih. Če hočete zvedeti kaj več o tem, si poglejte akvazin, tam je tudi diskusija o ribnikih.
Stabilizator kisika dodam vsak vikend (zdaj pozimi), drugače pa ga poleti dodajam le redko (enkrat mesečno).
Tamara, hvala za informcijo o rastlini, jo bom spomladi probal poiskati.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a matic » 03 jan 2005, 22:05

Še en nasvet. Splača se uporabiti črpalke, ki so namenjene akvarijem. Nimajo vseh tistih predfiltrov in so zato mnogo cenejše. Za primer. Moja črpalka (kupil sem najcenejšo za ribnike) s pretokom 3500 l/h je stala 24.000 sit. Akvarijska črpalka s pretokom 3000 l/h stane okoli 13.000 sit, če jo kupiš pri najugodnejšem ponudniku, kar je pol cene ribniške črpalke.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 04 jan 2005, 12:46

Matic, zakaj stabilizator kisika vsak vikend? Saj granulat zdrži veliko več časa (okoli 3 mesece)? Jaz sem namreč trikrat v razmahu 1 tedna pred zmrzaljo dodal granulat stabilizatorja kisika, potem pa ne več.

Ali imajo akvarijske črpalke vsaj toliko predfiltra, da v sistem ne pridejo preveliki delci? Koliko pokurijo elektrike? In še to me zanima, če so narejene tako, da vode v ribniku ne zamenjajo prehitro ali prepočasi?

Oprosti, da toliko sprašujem. Zanima me čim več.

Tamara: Ej, ampak glede tiste knjige bi blo pa res vredno premislit :))

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a matic » 04 jan 2005, 15:40

V navodilih piše, da se to dodaja vsakih 8-10 dni. To pomaga tudi proti tvorjenju metana, zato sem pač to tako dodajal. Bom pa od zdaj naprej dodajal redkeje (to stane nekaj denarja), hvala za opozorilo :!:
Te črpalke imajo tudi predfiltre, tako da preprečijo večjim delcem vstop v črpalko. Večino se lahko namontira tudi kot zunanjo črpalko.
Za elektriko nisem siguren, mislim da so nekje okoli 70 W.
Koliko vode zamenjajo je odvisno od tega, kakšen pretok ima črpalka. Lahko se kupi od nekaj 100 l/h pa do malo več kot 3000 l/h.
Se ni treba opravičevati za vprašanja, rad odgovorim (pa še zagotovim si nekaj vaših odgovorov na moja vprašanja :D )!
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

motna voda

OdgovorNapisal/-a pepelka » 18 jan 2005, 13:55

živjo

pod ledom imam zelo motno vodo, pa me zanima ali je pri vas v zimskem času enako, ali pa se mi je kaj izjalovilo

lp, m.
pepelka
Expert
Expert

Re: motna voda

OdgovorNapisal/-a matic » 18 jan 2005, 15:52

pepelka je napisal/-a:živjo

pod ledom imam zelo motno vodo, pa me zanima ali je pri vas v zimskem času enako, ali pa se mi je kaj izjalovilo

lp, m.

Jaz imam kristalno čisto vodo. Ali imaš motno vodo zaradi alg ali zaradi blata? Meni se je voda zbistrila že preden jo je pokril led (motnost so povzračale alge, potem pa, ko se je ohladilo, niso bili več ugodni pogoji, pa so skoraj v trenutku izginile).
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pepelka » 18 jan 2005, 16:21

nimam pojma, prej ni bila takšna

kaj lahko ukrenem?
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 18 jan 2005, 17:30

pepelka je napisal/-a:nimam pojma, prej ni bila takšna

kaj lahko ukrenem?

Bolj malo. Mogoče bi lahko filtriral skozi vato, samo to bi ohladilo vodo. Če se odločiš za to, pazi, da vodo pobiraš bolj pri gladini, da ribam vode ne bi preveč ohladil (tudi izhod mora biti blizu gladine, najbolje pod ledom, ne nad). Mislim pa, da če voda ni zelo hudo motna, tudi to ni potrebno.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

rabim pomoč

OdgovorNapisal/-a pepelka » 22 jan 2005, 12:20

lani sem si uredila ribniček in zdaj se počasi pripravljam za pomlad - no ja še kak mesec in pol pa bo tu....

1. problem- lani me je fomtana nekaj zafrkavala: po kakšnih petnajstih minutah se je sama ugansnila, kakor da se je pregrela in ko se je ohladila, je delala naprej. a veste, kdo popravlja takšne naprave?

2. problem: moj dragi ima "fobijo" pred 220v vodno črpalko - zaradi varnost in bi rad nabavil 24 voltno - kje to kupit?

3. problem - voda ni nikoli bila čista, prvi vzrok je verjetno zato, ker je ribniček majhen - zgrajen v obliki osmice - prvi krog 1 meter premera, drugi 2 metra, globina stopnice: 30 cm, 60 cm in 90 cm.
drugi vzrok - pes!!!!, ki obožuje vlečt ven iz ribnika posode z rožami
vodo filtriramo skozi bioložki filter: spodaj je nekaj želesnega, razni granulati, oglje, vata. ali to zadostuje??

4. imela sem dva lokvanja...nobeden ni preživel... vzroka ne vem.

5. še vedno sem v dvomih kako prekrit rob ribnika, sedaj imam naloženo kamenje, pa mi ni preveč dobro ratalo, zato vas prosim za slike vaših ribnikov, kajti rabim ideje.

v ribniku imam 5 zlatk in dve želvi - posvojenki, ki se jih je prejšnji lastnik "elegantno" odrekel. ker želvice zelo svinjajo vodo, sem pogosto merila no2 in no3, pa na srečo niso nikoli bili slabi rezultati, sumim pa želve za neuspevanje lokvanjev. malo me mika, da bi jim uredila terarij, po drugi strani imajo v ribniku več prostora, kaj vi menite?

najlepša hvala za odgovore.
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 22 jan 2005, 18:10

1. Ne vem, se mi še nikoli ni zgodilo kaj takega, vprašaj prodajalca, ki ti je prodal črpalko.
2. Kolikor je meni znano, imajo tudi majhen pumpice za razne kipce in fontane med 220 in 240 V. Tudi oase, koliko je meni znano, nima takih pumpic. Drugače pa, če imaš ustrezno varovalko (tok napake 0,03A) in če je stvar ozemljena ni nevarnosti, tudi če si potopljena v vodi.
3. Koliko je filter velik? Rastline bi res pomagale, a s pso in želvami bodo težko uspevale. Če bi psu lahko preprečila možnost kopanja in želvam našla drug dom, bi bilo lažje.
4. Verjetno res želve. Si mogoče uporabljala kakšne algicide?
5. Kupijo se posebne košare, ki se obesijo na rob ribnika in v njih lahko zasadiš kaj, kar ti prikrije rob. Jaz imam ob robu na folijo nalepljene kamenčke.
Želve res rabijo zelo velik akvarij. Če si ga lahko privoščiš, bi bilo zelo dobro. Kakšne teste uporabljaš?
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pepelka » 22 jan 2005, 18:36

uporabljam serine teste. te iste kot za akvarij. ph, kh, no2 in no3, rabila pa bi še nh3/4
filter je velik kot prib.velika kanta jupola.

s čim imaš nalepljene kamne: cement ali kakšno lepilo za ploščice?

sicer pa imam dva psa. od tega se eden boji vode, drugi se pa tunka v ribnik in vleče vn vse od rastlin do kamenja. letos bo okoli ribnička ograjica!! drugače pa nismo nameravali imet želv, boljše da pri nas kaj uničujejo, kot pa da so v naravi, ker tam pa naredijo še več škode.
skrbi me le voda, saj trenutno ni leda in je prav grozna na pogled - motna in kakor da bi bila polna alg, čeprav jih ob teh temperaturah še ne bi smelo biti.
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 22 jan 2005, 22:22

Nitratov in nitritov nimaš, ker jih meriš s serinimi testi. Vsaj hagen, najbolje pa salifert.
Filter je premajhen, še posebej če imaš želve. Pa še to sem pozabil, želve lahko ubijejo ribice.
Kamne imam nalepljene z lepili od sike (prostore imajo v Trzinu). Tja sem nesel en kamen in pa košček folije, pa so v laboratoriju naredili preiskave in določili najboljša lepila in premaze in podobno.
Ograjica bi bila res koristna, če pa še prestaviš želve, bi pa moralo biti vse v redu.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pepelka » 23 jan 2005, 12:17

joj, pa ti veš, kako si me zasikiral.
takoj sem letela k sorodnici, ki ima akvarij in izmerila vodo v mojem akvariju in na srečo se testi ujemajo. ona uporablja tetra teste.
zaenkrat še verjamem seri

sicer pa verjamem glede želv. kako velik filter uporabljaš ti? sicer kaj pa ima veze kanta, kaj ni bolj pomemben pretok vode skozi filter, kot pa sama velikost filtra?
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 23 jan 2005, 12:57

http://www.korallenriff.de/nitrat2004_english.html
Poglej sama, zgleda pa, da sem si narobe zapomnil o hagnu.
Za filter nisem najboljši primer, bom pa to pomlad naredil učinkovit, vsaj 100 l filter. To glede pretoka: večji ko je pretok, manj časa imajo bakterije, da razgradijo dušikove spojine. Če je filter poleg tega še majhen, pride voda v stik z manj bakterijami, ki vodo obdelujejo manj časa. Vseeno pa očisti več vode, a mislim, da ni tako učinkovito.
Sem malo razmišljal o tej obrobi. Sem dobil idejo, da bi folijo premazala s kakšno lepljivo snovjo (kako smolo, lepilom,...) in potem čez posuješ/pritisneš pesek, kamenčke (pomembna je majhna granulacija) in te se potem primejo in folije se ne vidi. Kakšne pomankljivosti?
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pepelka » 23 jan 2005, 17:00

samo še fotografijo tvojega ribnika, drugače pa hvala za pomoč, če bo še kaj nejasnosti se oglasim
pepelka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a matic » 23 jan 2005, 21:23

Mi je žal, a nimam programa za zmanjšanje velikosti slik. Lahko ti jih pošljem le po emailu, če mi ga zaupaš.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ttoman » 24 jan 2005, 16:06

Ojla, Pepelka.

Najprej eno vprašanje: je led prekril vso površino ribnika, ali imaš vsaj kako luknjo, da sistem lahko diha? In še drugo vprašanje: ali imajo želvi možnost izplavat ven iz vode? Če sta želvici rdečevratki, potem je velika verjetnost, da sta ti naredili "kraval" zaradi tega, ker se želita zakopati v zemljo in prezimiti na prostem. Mi imamo 2 želvi v terariju. Ena je naredila celega hudiča, preden smo pogruntali, da želi ven v naravo prezimit. Druga je ostala zadovoljna s terarijem in "sončenjem" pod toplo lučjo. Spomladi, ko je zimovanje končano, je potrebno tisto, ki je prezimila, dat v malo bolj toplo vodo, da pride v "stare tirnice".

Tudi jaz odsvetujem želve v isti mlakuži, kot so ribe.

Voda ne more biti motna zaradi alg, ker te ne uspevajo pod 15oC.

Če imaš želve v ribniku, potem sumim, da je tvoj filtrirni sistem precej, precej prešibak. Želve namreč HUDOOOOOOOO onesnažijo vodo.

Priporočljivo je, da se voda v ribniku obrne na nekako 2-3 ure

Če imaš atestirano črpalko, ki je delana posebej za ribnike, potem se ti ni treba bati 220V. Je pa ZEEEELOOOOOOO priporočljivo, da imaš posebej za ribnik narejeno električno omarico z zelo občutljivo varovalko.
Prej bo življenje v ribniku zamrlo zaradi slabe črpalke in filtra, kot pa zaradi električnega udara.

Mislim, da so želve ponorele, ker bi rade šle spančkat :)

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten