Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a ttoman » 08 sep 2004, 07:50

Evo! Pa spet nekaj novega vem 8) Ja ta forum! :lol:

Ampak jaz imam še dovolj vprašanj :)
Ima kdo v svoji luži kake podvodne luči? Ali jih pred zimo vzame ven, ali ostanejo v vodi? Če so takoj pod gladino, pozimi verjetno zmrznejo in ne vem, ali je to za take luči vseeno?

LPT
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a strobos » 10 sep 2004, 23:16

Jaz jih nameravam montirat ampak uporabil bom visokosvetleče diode in jih dal direktno v vodo brez kakega ohišja oz. izolacije.
Kupljene luči za pod vodo pa, če so takoj pod gladino, potem verjetno lahko poči njihovo ohišje oz. odvisno iz česa so. Kakšne pa nameravaš uporabit?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strobos » 12 sep 2004, 20:20

Mene pa zanima, kdaj je tisti čas ko daste črpalko iz ribnika. Je to takrat, ko bo voda na vrhu že malo zmrznila ali je to prej oz. če sploh date črpalko iz ribnika? Kaj pa cevi?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 14 sep 2004, 08:36

Ojla.
Glede luči sem se nekako odločil, da jih bom namestil spomladi, ker gre sedaj tako ali tako sezona doooolgega sedenja počasi h koncu. Nabavil bom Oasine Lunaqua 10 (35 W).

Moja črpalka naj bi bila testirana pri temperaturah cca -20 stopinj in je čez zimo ne bom dajal ven (je na globini okoli 1,4m), ravno tako tudi ne cevi. Pred zmrzaljo bom filter očistil in izpraznil ter ugasnil črpalko, ki mi sedaj prede noč in dan. V ribnik bom dal zimsko črpalko, ki bo skrbela, da bo v ledu stalno luknja za pretok kisika v in škodljivih plinov iz vode (pomaga tudi kaka večja žoga, lahko pa v že narejen led s ponvo z vročim dnom počasi "izvrtaš" luknjo - NIKAKOR pa se ne sme tolči po ledu, ker bo udarni val ribe poškodoval ali celo pomoril!!).

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 sep 2004, 09:01

Ojla,

pa tudi ostri robovi ledu lahko predrejo folijo - so moji otroci sprobali na našem bazenu :roll: in jim je ratal :evil: .
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a strobos » 14 sep 2004, 15:23

Črpalko se ugasne takrat, ko je temperatura manjša od 8°C?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 15 sep 2004, 11:38

Teh 8 stopinj se jaz od nekje spomnim v zvezi s prenehanjem hranjenja rib. Kdaj točno ugasnit črpalko, pa tudi meni ni jasno. Če ne bo kakega pametnega predloga, po občutku :?

Klavdija, kakšno folijo pa maš (debelina in proizvajalec, če mogoče veš)?

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a strobos » 17 sep 2004, 21:18

Zanima me, kako imate rešeno za čez zimo tole, da je na neki globini ena črpalka, ki spušča mehurčke na vrh, da tam voda ne zmrzne in da imajo ribe kisik. Jaz moje črpalke za to ne morem uporabiti. Kaj bi bilo vredu, če bi uporabil navadno zračno črpalko? Na katero globino pa se to da?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 19 sep 2004, 16:41

Ojla Tomaž,

v ribnik smo dali kar folijo od montažnega bazena (debelina 3mm, grde modre barve), kupili smo ga pa nekje v okolici Celja pred več kot 10 leti, tako da proizvajalca ne vem (vem samo da je bil iz Kanade). Otroka sta mi ga uspela drugo zimo predreti na parih mestih po robu, zato smo folijo v celoti menjali (una lepila in flikanje je zaleglo le za par dni, potem pa je odstopilo). Taleči se led ima zelo ostre robove, ki so ob premikanju in drgnjenju ob folijo za folijo nevarni (seveda moraš imeti še dva mala otroka-zavzeta pustolovca, ki bosta luknjanje folije vzela kot svojevrsten hobi :lol:) .
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 20 sep 2004, 08:25

Jaz imam sedaj naročeno zimsko črpalko (upam, da je ne bom dobil šele spomladi ;) ), ki je narejena prav za to, da v ledu pušča odprtino. Prilagam slikco. To je Oasina zadeva in jih pri nas nimajo na zalogi, je potrebno posebej naročit. Cena je 19.900 SIT. Ene cenejše zadeve sem videl tudi v "spodnjem" Tukanu (pri Rutarju) v LJ. So manjše črpalke, katerih "kapica" je v obliki žab, če se prav spomnim. Nisem pa gledal podrobneje in ne vem, koliko so učinkovite.

LPT
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ttoman » 20 sep 2004, 08:35

Klavdija: Heh, a zdej me bo pa še to skrbelo?! :?

Ufa! Skoraj bi pozabil. V našem ribniku smo opazili *vsaj* 5 malih sivih ilegalčkov, najverjetneje potomcev prvih dveh vodnih stanovalcev (Ficko + Kitka). Ribice so sedaj velike kak cm in če bo vsaj še malo vzdržalo vreme, upam, da bodo spomladi že kar korenjaki. 8) 8)
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a strobos » 25 sep 2004, 17:24

Pozdrav,

ko sem včeraj zvečer meril temperaturo vode in zraka, sem izmeril temperaturo zraka 10°C, temperaturo vode ribnika pa 14°C. Kako temperaturo pa imate ostali?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 27 sep 2004, 09:40

Včeraj dopoldne, Brezje pri Radovljici, Gorenjska - 14 stopinj, dan ali dva prej - 13 st.

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ttoman » 18 nov 2004, 15:03

Ojla, ribnikarji.

Kako ste kaj pripravili vaše mlake na zimovanje? Vam že kaj zmrzuje?

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 19 nov 2004, 11:23

Zmrzuje, zmrzuje,

sem mislila, da je tale tema čisto zamrla.
Ribnik je pripravljen na zimo, odmrle dele rastlin smo porezali, očistili odpadlo listje, pospravili črpalko... in sedaj veselo čakamo zimo, ob prebiranju literature in iskanju novih idej.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a strobos » 07 dec 2004, 23:21

Pozdrav po dolgem času :) . Pri nas pa je kakšna dva tedna nazaj že nekaj zmrznilo in bilo tako par dni, potem pa dva tedna brez ledu.
Jaz razmišljam o dvojni zračni črpalki(z dvema izhodoma, ker imam dva ribnika) za odprtino v ledu(da tam ne zmrzne, pa še kisik dovaja ribam). Kaj menite?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ttoman » 21 dec 2004, 14:44

Ojla, Strobos.
Sorry, malce pozno, a od srca. Jaz imam tako črpalko in moram povedati, da sem zadovoljen na kvadrat. Vsaj 2 m2 okoli črpalke ni zamrznjeno. Tak princip puščanja luknje v ledu je pri OASE stestiran do -20 st.C. Do sedaj me še niso pustili na cedilu :)
Samo... Khamm. Ta črpalka deluje na takem principu, da vodo iz globine 80cm črpa na površino in tako poleg temperaturne spremembe pomaga tudi s stalnim "miganjem" vode. Kako je z "zračnimi" črpalkami, žal ne vem. Naj kdo napiše, če ima izkušnje.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 21 dec 2004, 17:39

Zakaj pa sploh rabiš luknjo v ledu?
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a ttoman » 22 dec 2004, 10:47

Nemesis je napisal/-a:Zakaj pa sploh rabiš luknjo v ledu?

Zato, da lahko strupeni plini (recimo amoniak) uhajajo ven, istočasno pa se voda obogati s kisikom. Sicer ne toliko, kot pri vodometih in slapovih, pa vseeno.

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Žiga.S » 30 dec 2004, 15:04

Za vrt in okolico poglej na: vrt.slonep.net
...
Žiga.S
Moderator
Moderator

Kraj: ...