Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a pk2004 » 04 sep 2004, 08:55

Glede školjk,

te se da prenest iz kakšnega jezera. Sam sem jih pred časom nabral v Blejskem. Pred leti jih je bilo ogromno okrog otoka (tik ob obali). Sam pa sem jih nabral v regatnem na globii cca. 4 metre. Zdaj je voda še za silo topla.

Imel sem jih v tropskem akvariju, pa so mi ga potem totalno razturale. So se premikale po dnu in totalno razkopale pesek in sprostile rastline.

Dugače so pa zanimive, vsaj v akvariju, ker jih vidiš kako se odprejo in filtrirajo vodo. Predvsem so bile "aktivne" s premikanjem ponoči. So pa kar velike - moji dve sta bili cca. 7-8 cm.
pk2004
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Radoljica

OdgovorNapisal/-a pk2004 » 04 sep 2004, 08:59

Ja pa še odgovor glede filtra. Nikoli ne menjaj naenkrat vsebine filtra in vode. Vedno to delaj izmenično (tudi če menjaš samo 1/3 vode. Če delaš tako glede čiščenja in mikroogranizmov ni problema.

Predlagam ti, da v filter dodaš še keramične tulce (narezane cevke), ki jih dobiš v trgovinah z akvaristiko. So super gojišče za vse potrebne mikroorganizme.
pk2004
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 04 sep 2004, 09:11

Školjke, ki so primerne za v ribnik so brezzobke. Pri nas so zaščitene. Tako, da pazljivo z jemanjem iz narave, če vas dobi kak ribič boste plačali kazen.

LP Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a strobos » 04 sep 2004, 14:59

Predlagam ti, da v filter dodaš še keramične tulce (narezane cevke), ki jih dobiš v trgovinah z akvaristiko. So super gojišče za vse potrebne mikroorganizme.

Jaz imam v svojem filtru na dnu ene plastične cevke - je to to?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pk2004 » 04 sep 2004, 15:18

Plastične so verjetno bolj fizični čistilec. V akvirij dajem v dvoprekatni filter od spodaj navzgor (tako tudi potuje voda) vato(sintetično), potem pesek, spet tanki sloj vate, potem keramiko, na to pa spet sloj vate. Oglje sem kar v mrežasti vrečki (najlonki) na vrhu položil in nato še eno vato. Ker če daš oglje neposreno na keramiko je zoprno čistit. Keramiko namreč samo opereš in ponovno uporabiš, oglje pa naj bi pogosteje menjal, ker ta menda veže strupe oz. deluje kemično in se "zasiči". No glede oglja bo kakšen kemik kaj več vedel.
pk2004
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 04 sep 2004, 20:13

Ojla pk2004,

Kako hitro se pa razmnožujejo, misliš da bo pri tebi kmalu kaka viška, da bi mi jo lahko odstopil :? ?
A misliš, da bi školjke pol tudi mulj v ribniku dvigovale?
Ima kdo izkušnje z njimi v ribniku (Tamara mogoče :roll: )?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pk2004 » 05 sep 2004, 08:55

Žal, so moje školke že kar nekaj časa nazaj v Blejskem jezeru. So delale preveč galame. Kot bi ti nekdo vsak teden vrt preštihal. Priporočam izlet do kakšnega jezera, ker v raznih trgovinah z živimi bitji sladkovodnih školjk nisem zasledil.
pk2004
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 05 sep 2004, 18:39

V akvariju se bodo bolj težko razmnožile, saj niso tako kot polži. Imajo prosto plavajoče ličinke, ki pa jih filter sfašira.... Žal.
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 06 sep 2004, 08:12

V našem ribniku jih je kar nekaj, upam vsaj , da so vse žive. Ker se skrivajo na dnu ji h je težko opaziti le tu in ta zagledam katero. Dobila sem jih od prijatelja lansko leto, so pa kar precej velike približno od 12 do 15 cm. Če bom opazila, da se bodo kaj razmnožile ti z veseljem kakšno podarim.

LP Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ttoman » 06 sep 2004, 08:57

Klavdija, če bo iz mojih mini "NajBiBiliMlakarji" kaj ratalo, potem jih dobiš po DHL-u ;)

Včeraj nam je zacvetel prvi lokvanj. Viiiiiiiiiii :shock: 8)
Smo ga cel dan gledali. Čudo sveta, vam povem :lol:

LPT
ttoman
Guru
Guru

Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ttoman » 06 sep 2004, 11:59

Eh, zanima me še nekaj.

1. ali mlakarji lahko v ribnikih naredijo poleg koristnih del tudi kako škodo?

2. Zakaj na vsake toliko časa zasledim temo o menjanju vode? A je to pri nekaterih stalna praksa, al kaj?? A ni to tudi malce mučno, da *nekateri* stalno menjajo(te) določeno količino vode? Ni kaj :) Dobri ste, da se ne naveličate. :?

Če je to stalna praksa le pri akvaristih, potem se opravičujem za vprašanje pod 2 :). Verjetno veste, kaj delate :)

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 06 sep 2004, 15:04

Polžki mlakarji so koristni ker jejo alge, kar se škode tiče pa mi ni znano, da bi kakšno povzročali vsaj v našem ribniku ne. Imamo pa v našem ribniku še eno vrsto polžev, ki jim ne vem imena, so črne barve, hišico imajo sploščeno in so veliki kakšna 2 do 3 cm,. Če mogoče kdo pozna ime se zahvaljujem za odgovor.

LP Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 06 sep 2004, 18:03

Ojla,

Tamara se mi je zdel, da lahko računam nate :wink: (te pokličem :roll: )!

Polžev imamo pa v našem ribniku veliko. Ko sem pred kratkim dobila cel kup rastlin (Tamara še enkrat hvala!) sem pridobila še eno novo vrsto polžev-so svetli z temno črto ob strani okrogle hišice, od prej pa imamo temno rjave z spiralasto hišico.

Kar se tiče menjave vode v ribnikih: mi vode ne menjamo, le toliko kot jo izhlapi jo na vsake toliko dotočimo. Saj ravnovesje je lahko le v postani vodi, če dotočimo večjo količino sveže (vodovodne) vode potem to ravnovesje porušimo in zopet se lahko pojavijo problemi - nastane začaran krog.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 06 sep 2004, 19:12

Zdravo, ygregorn!

Tisti polži so najbrž roženi svitki...
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a ttoman » 07 sep 2004, 09:07

Glede polžkov sprašujem zaradi tega, ker sem nekje prebral, da so eni popolnoma neškodljivi, drugi pa poleg koristnih del lahko popapcajo tudi rastline, ki jim pridejo na pot. Bom še enkrat vzel literaturo v roke, pa "preplonkal" :oops: :D

Ja, Klavdija. Saj pri nas tudi tako razmišljamo, zato me toliko bolj čudi, da nekateri baje vsako pomlad svoje ribnike totalno izpraznijo in očistijo. :?: :roll:

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a izu » 07 sep 2004, 09:21

Kakor vem ne smeš izprazniti oz. ni dobro ker se poruši cel eko sistem in nitrifikacijske bakterije pomrejo.Njabrž bi bilo dobro da bi delali kot pri akvarijih po 1 tretjino vode na mesec ali pa kej takega ker izhlapi samo čista voda!!
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a ttoman » 07 sep 2004, 10:49

Pa misliš, da ni kar veliko 1/3 vode na mesec? Sploh, če ma ribnik nekaj pet ali deset kubikov? Pol pa še primer, če je v naših pipah malce več klora... :? Ne vem, no...

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 07 sep 2004, 11:33

Za zamenjavo vode v ribniku bi morali biti res ekstremni razlogi npr. če bi zbolele vse ribe ali če bi se voda tako pokvarila, da bi že smrdela .... ampak pri rednem vzdrževanju je to skoraj nemogoče. Vodo samo dodajamo že s tem je dosti dela, ne pa da bi jo še menjavali. Morda je potrebno čez kakšno desetletje res naredit generalko, ampak tudi to če je res nujno potrebno. To se v glavnem NE DELA :!: :!: :!:

LP Tamara

P.S. Nemesis, hvala za informacijo
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ttoman » 07 sep 2004, 14:02

Imam še eno vprašanje.
Hranjenje rib, predvsem kojev. Ima kdo izkušnje s tem? Na OASE uradni spletni strani sem prebral, da je za ribe bolje, če jih hranimo 5 x na dan po malo (toliko, kot pojejo v 2h minutah), nekje drugje sem spet ujel podatek, da v poletnih mesecih do 3 x, sicer 1 x na dan (kar pojejo v 2 - 5 minutah). Pol se pa zalet! :? :?

Jaz sem najprej uporabljal Serino hrano za koje "medium" velikosti. Ker je bil največji koj (Tajko :) ) enkrat cel dan na... khamm... "veliki potrebi", sem preklopil na "mini" varianto. Tajko ima sedaj kakih 15 cm, ostale malo manj, 2 sta šele cca 5 cm.

Vse ribe še poleg hranjenja cel dan raziskujejo in hamsajo priboljške z vodne gladine in dna (sten) ribnika.

Ali naj jim torej še naprej trosim "mini" briketke, dokler ne bodo večje, ali naj preklopim nazaj na "medium", ali naj se lotim še česa tretjega???

LPT
ttoman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 07 sep 2004, 15:00

Edino kar vem je, da jih ni dobro preveč hranit, ker če so prenajedene lažje zbolijo. Sploh pa je potrebno takrat ko se voda začne ohlajati obroke zmanjševat ker začnejo ribe počasi počivat. Da pa ne bo pomote so to le izkušnje mojih znancev, jaz svojih nimam, ker pri nas ribic ne hranimo (seveda imamo samo zlate ribice). Kolikor se spomnim pa moj prijatelj vrže kojem hrano ko se ravno spomni. Ko boš imel dalj časa ribnik bo pri tebi verjetno isto, v začetku smo vsi bolj pedantni. :wink: :wink:

LP Tamara
ygregorn
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten