alge in motna voda

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

alge in motna voda

OdgovorNapisal/-a stef » 06 maj 2006, 21:40

Halo izkušeni!
Imam ribnik z cca 20m3 vode in celo lansko leto ni bilo problemov z vodo. Letos pa se nikako noče ščistiti. Krožim cca 1l/s vode ( ni tekoče ampak filtriram vso): Nisem pristaš kemije. Raje imam naravne stvari. Rastlin je kar nekaj in spomladi smo jih samo preselili v večje posode in jih nekaj dodali. Ribnik polnim s talnico in ne iz pipe. Ima kdo za naš ribnik kak nasvet, da bi izboljšal vodo. V ribniku je nekaj krapov in nekja manjših drugih rib in dva 40 cm KOA. Alge jih niti ne motijo se mi zdi. Kalnost pa je moteča za nas ko jih opazujemo in uživamo.
Trudimo se, da bi bilo bolje, pa ne vemo če dlamo prav!!!!
stef
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Petrovče

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 08 maj 2006, 07:59

Pozdravljen na forumu Stef

Možno je, da so vzrok koi oziroma krapi, ti namreč iščejo hrano po dnu in s tem zelo radi kalijo vodo.
Je pa z naravnimi ribniki tako, da rabijo svoj čas, da se zadeva ustali.
Kaj ti naj rečem - čim več rastlin, predvsem oksigeneratorjev.

Smo pa na to temo že kar nekaj debatirali, zato ti svetujem. da malce pobrskaš po forumu.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

motna voda

OdgovorNapisal/-a stef » 08 maj 2006, 21:12

Hvala za nasvetek. Sem že malo pobrskal in ugotovil, da bi lahko bil problem v Šotnem granulatu in sem ga odstarnil. Vode imam na voljo dovolj in sem jo že 1/3 zamenjal pa se mi zdi na oko malo bolje. Ribe so v podobni sestavi kot lansko leto pa ni bilo tako "megleno". Bom še malo počakal pa potem ukrepal. Sem pa očistil vse filtre in dodatno vklopil še UV žarnico ( lansko leto ni bila vklopljena več kot kaka dva meseca ). Če bo bolje povem če ne pa še kaj povprašam.

HVALA
stef
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 09 maj 2006, 10:19

Ni kaj hudo hvalit,

če je voda samo malce motna se še ni hudo za sekirat, kaj pa kakšno cvetenje, letos iglavci noro cvetijo, pri nas je vse rumeno.

Kar se tiče UV žarnice sem pa jaz malce skeptična, čista kmečka logika - če uničuje škodljive organizme lahko uničuje tudi koristne :wink:

Upam, da ti bo uspelo zadevo urediti, v vsakrm primeru pa ne posegaj po kemiji - se definitivno ne obnese.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

cvetenje

OdgovorNapisal/-a stef » 09 maj 2006, 20:00

Ta rumene cvetni prah od iglavcev je res mora ampak ga bo kmalu konec. UV žarnica se mi ne zdi napačna, ker je tk pred filtrom in nima kaj pobiti pametnega. Ker pa je voda motna ne uničuje alg ker se skrijejo za umazanijo. Voda je na istem kot včeraj (vsaj slabša se ne ) imam pa občutek , da bobolje ko bo voda "dozorela". Tele razlike med toplimi in hladnimi dnevi sigurno ne koristijo k temu.

Kemija definitivno odpade še posebej ker ribe nimajo problemov z vodo in so normalno živahne.

LPDS
stef
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 10 maj 2006, 11:09

Saj bo bolje, smo imeli vsi na začetku malce porodnih težav :D .

Poglej če ti slučajno dež ne spira kakšne zemlje v ribnih - mogoče si kje rob slabo založil :?:

V glavnem , dokler voda ni zelena - ni panike :wink:

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

zemlja

OdgovorNapisal/-a stef » 11 maj 2006, 12:32

Lejga vraga. Ravno spomladi sem uredil okolico ribnika in namesto trave nasul prodnike. In kalnost je lahko od tega. Bom videl kako se bo stvar obnašala ko bo kak teden brez dežja. Sedaj ne kaže na to.

HVALA

LPDS
stef
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zunanji prostori

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov