Pozdravljeni vsi rastlincki..bonsajcki, rozice, kaktusi in ostali zelencki...
Tu sem cisto nova, se ne lastnica bonsaia in z goro vprasanj, ki pa jih bom poskusila omejiti.
Na samem internetu in tudi tukaj sem prebrala marsikaj, nasla veliko informacij, dobila nekaj odgovorov, a moram priznati, da me niste prevec spodbudili pac pa prej prestrasili. A se ne dam!
Po vsem prebranem ugotavljam, da nima smisla, da kot poplna zacetnica iscem po gozdu primerna drevesca ali poskusam iz semen vzgojiti svojega prvega bonsaicka, ker bom verjetno prej obupala, zato sem se odlocila, da ga bom za zacetek raje kupila.
Torej, kje kupiti bonsai, ki bo v normalnem stanju in kdaj je najprimernejsi cas za nakup?? Pomlad? Prosim za kak link ali ime trgovine. Zasledila sem jih v vecjih centrih (vrtnarijah), a vsi oz. vecina le-teh je bila v zelo slabem stanju. Videti so bili tako bogi, da sem dobila obcutek, da ce ga kupim, mi bo umrl se preden ga bom dobro prinesla domov.
Naslednja stvar je izbira vrste, a sem prepricana, da mi boste vsi odsvetovali iglavca pa kljub temu. Moja izbira bi bila: macesen, sekvoja, bor. Ce pac moram izbrati kaj drugega pa visterija ali javor, morda se breza, a te nisem zasledila nikjer. Kaj mi svetujete? Spet prosim tudi za kaksno ime.
Naj ob tem se napisem, da stanujem v bloku, imam balkon, ce pa bi bil notranji bonsai, bi bil v sobi katera ni in ne bo ogrevana, je zelo svetla (soncna lega tako rekoc ves dan), temperature pa se gibljejo poleti od 22-25 stopinj in pozimi okrog 10, max 15 stopinj.
Pa se nekaj v zvezi s tecaji za zacetnike. Kot sem ugotovila so obicajno pomladi, kar najbrz pomeni, da je takrat tudi cas za nakup. Imam prav? Sem si pa malo pogledala slike teh tecajev, a meni se udelezenci ali bolje receno njihovi ljubljencki niso zdeli prav nic zacetniski! Tudi posode/teglci niso bili recimo temu ''po reglcih''. Bili so navadni teglci za razne rastline. V cem je hec?? Sprasujem traparije ali je to normalna zacetniska nevednost?
In za konec me zanima, ce je se kaj o cemer je vredno razmisliti preden ga izberem in kupim?
Toliko za zdaj. Hvala vsem za pomoc.
LP, Maja