Mi ne da miru. Enostavno tukaj moram pristavit svoj lonček.
Sem velika ljubiteljica kaktusov in jih imam že kar lepo zbirko (27 različnih, od teganekaj kar precej velikih primerkov). Tako da sem si že nabrala kar nekaj izkušenj preko let, uf, bo že kar nekaj čez desetletje. Za presajanje sem samo dvakrat kupila specialno zemljo za kaktuse (pa to ne kako ceneno) in zdaj pravim... nikoli več! Ponavadi so reagirali tako, da so kar nehali rasti
. Zdaj sem ugotovila, da je v praksi najbolje sam zmešati substrat. Jaz kupim zemljo za sobne rastline (Plantella) in jo mešam s peskom (ki je je imel moj ata cel kup, ker je nekaj zidal). Razmerje pa nekako približno 3/4 zemlje in 1/4 peska. Kaktusi v taki mešanici zelo lepo uspevajo. Nekateri so mi v par letih zrasli v tako lepe primerke, da bi na trgu stali kar lep kupček denarja.
Problem je edino, da vedno zmanjka okenskih polic za vse te lonce in lončke. Mene je predvsem nerviralo to, da so mimogrede padli na tla, ker so se zapletli v zaveso s svojimi bodicami. In potem je bil jok in jeza, ker suh substrat še lažje pade ven in se razsipa do polovice sobe.
Pa če nisem predolga (se še sploh komu da brat ta esej?), bom povedala, kako sem problem rešila. Kupila sem tri korita, velikosti cca 60 x 20 cm in kaktuse nekako smiselno posadila vanje (gledala sem predvsem na to, da so se mešale barve, oblike, velikosti). Sicer sem za presajanje potrebovala kar nekaj ur, ampak se je obrestovalo. Lani sem korita prvič razsadila, ker so kaktusi postali enostavno prenatrpani, pa še dobila sem kar nekaj novih primerkov. Prevelike in take, ki jih imam po več, sem dala ven in jih podarila mami in prijateljici. Zato imam zdaj v koritih kar nekaj malih novincev, ki pa že pridno priraščajo. Ker vsako korito zasede skoraj vso polico (3 okna), sem bolj revna z cvetočimi lončnicami. Vendar pa moji kaktusi skoraj pri vsakem obiskovalcu požanjejo veliko občudovanja in sem potem še za par centimetrov višja od ponosa.
Vsem ljubiteljem kaktusom želim veliko uspehov s svojimi bodečimi prijateljčki. Vesela bom, če boste svoje izkušnje glede kaktusov preko tega foruma delili tudi z mano.
Lep pozdrav!