Napisal/-a Jure » 26 maj 2005, 19:24
Po mojih izkušnjah je palmina šota povsem neuporabna. Iz nje nastane ena čorba. Nisem je pa uporabljal kot zastirko. Za to bi utegnila biti dobra. Palmina šota ni v resnici šota, ampak posušeni in na pol strohnjeni listi palm. Nikakor ni kisla.
Šoto iz šotnega mahu se dobi v vrtnarskih centrih po 250 litrov, poreklo so zdajle baltske države. Dobi se jo recimo v vseh treh ali štirih vrtnarijah v Podsmreki pri Brezovici, pa v Logu pri Dragomerju. pH je 3,5, ker je zares iz posušenega šotnega mahu brez dodatkov.
Šota z imenom rjava šota je pa že prirejena za rododendrone in borovnice in podobno zahtevne rastline. Poleg šote vsebuje tudi druge sestavine. Ni tako ekstremno kisla. Dobi se jo skoraj pri vseh vrtnarjih, saj je osnova vsem gojitvenim substratom.