zelenjavni vrt v koritu

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

zelenjavni vrt v koritu

OdgovorNapisal/-a zp81000 » 11 apr 2007, 11:56

Pozdravljeni,
po lanskoletnem uspehu gojenja zelenjave (paradižnik, paprika, bamija, špinača, motovilec) v lončkih, sva se letos s fantom odločila, da zadevo zastaviva "na veliko". Nameravava sestaviti leseno korito d:440, š:50 in v:50 cm (običajna greda ne pride v poštev- 2 psa, majhen vrt). Postavljeno bo na vrtu pred balkonom (Ljubljana), gleda na jug, tako da je med 11 in 16 uro izpostavljeno direktnemu soncu.

Ker s tem nimam nobenih izkušenj, me zanima, če mi lahko kdo pomaga z nasveti:
1. les za korito: impregniran les je sicer trpežen, vendar sem prebrala, da je strupen. Uporabila bi "netretirane" deske iglavcev (paziti moram tudi na ceno), ki pa bodo čez nekaj let strohnele. Ideje?

2. drenaža: koliko peska mora biti na dnu? Zemlja pod koritom je stara in zbita, na "nestrokoven uč" ilovnata.

3. širina korita: je 50 cm dovolj, da lahko posadim zelenjavo v dveh vrstah? Vem, da je to odvisno od posamezne vrste, zanima me povprečno...

4. zemlja: potrebovala bi cca. 1.2 kubika. Kakšno zemljo, kje jo naročiti? Sosed je namreč naročil "odlično presejano zemljo" za svojo gredo, ki se je ob prvem dežju izkazala za zelo klavrno.

5. folija: bi bilo dobro korito z notranje strani obleči v folijo (da zemlja ne bi uhajala)?

6. rastline: kaj bi v takem koritu najbolje uspevalo?

V naprej se zahvaljujem za pomoč!

Mia
zp81000
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 11 apr 2007, 12:47

1. Tukaj ni kake posebne znanosti. Če nočeš (jaz tudi ne bi hotel) uporabljati strupov, bodo korita po mojih izkušnjah uporabna tri leta. Če stene z notranje strani oblečeš v folijo, malo podaljšaš življensko dobo, dno pa pač zamenjaš, ko strohni.
2. 3 cm je dovolj. Jaz uporabljam glinopor, ker ga pač imam in je lahek, ni pa s peskom nič narobe razen teže. Lani sem preizkusil grobo žaganje z odličnimi rezultati, mora pa biti plast malo višja, kar zahteva višja korita.
3. Glede širine se odloči glede na zasaditev. Solato imaš lahko v 50 cm v dveh vrstah, paradižnika pa ne. Imaš ga pa lahko v dveh 25 cm, ki ju malo razmakneš. Jaz osebno bi se raje odločil za več manjših, ker je včasih treba kakšno zadevo tudi premakniti, viličar pa ne čaka ravno za vogalom. 50 cm globine je preveč. Dovolj je 30 cm.
4. Če zmanjšaš globino, bo potrebno tudi manj zemlje :). Jaz uporabljam vrtno zemljo zmešano s šoto približno pol pol. Ob pripravi vmešam še temeljna gnojila in agrogel. Agrogel sicer ni nujen, vendar res nimam časa poleti dežurati z zalivalko. Če imaš ilovnato zemljo bo treba dodati še higromul, stiropor, perlit ali kaj podobnega za povečanje zračnosti.
5. Zemlja ne bo uhajala, uhajala bo voda med špranjami, glej tudi točko 1.
6. V takem koritu uspeva vse in to bolje, kot v vrtu. Če ga seveda ne zanemarjaš. Zemlja v koritu je toplejša od vrtne, zato bodo še posebej dobro uspevale toploljubne rastline, kot so paradižnik, paprika, kumare, itd.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a zp81000 » 11 apr 2007, 13:11

Hvala za hiter odgovor!

Še par vprašanjc.
Ker bo korito stalo na tleh (vrtna zemlja), nisem nameravala narediti lesenega dna. Ali pač?

Korito bo visoko 50 cm, ker bo s tem zakrilo grdo luknjo pod balkonom. Ali bo to kaj vplivalo na rast rastlin?

Kaj so temeljna gnojila?

LP
zp81000
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 11 apr 2007, 13:19

Torej ne gre za korito, ampak za dvignjeno gredo. V tem primeru ne potrebuješ drenaže. Tudi višina ne igra nobene vloge. Temeljna gnojila so gnojila, s katerimi gnojiš pred sajenjem. Tu ima vsak svoj recept.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a zp81000 » 11 apr 2007, 18:23

Super,
hvala za nasvete.
Zdaj pa veselo na delo!
zp81000
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Kaka » 12 apr 2007, 17:17

Kje si dobila seme bamije? Tudi jaz bi jo rada sadila.
L.p.
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a johana » 12 apr 2007, 20:13

Za korita oziroma dvignjeno gredo lahko uporabiš kostanjev les. Je zelo trpežen in dolgo časa obstane preden strohni v zemlji. Preizkušeno!!! Na vikendu imam iz kostanjevih "cepancov" ograjen kompostnik.

LP
Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen....
(Ivan Minatti)
johana
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zp81000 » 14 apr 2007, 09:22

Seme bamije se kupila v Istanbulu, žal samo eno vrečko...

Hvala za idejo o kostanju.

LP
zp81000
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov