Pozdravljeni,
po lanskoletnem uspehu gojenja zelenjave (paradižnik, paprika, bamija, špinača, motovilec) v lončkih, sva se letos s fantom odločila, da zadevo zastaviva "na veliko". Nameravava sestaviti leseno korito d:440, š:50 in v:50 cm (običajna greda ne pride v poštev- 2 psa, majhen vrt). Postavljeno bo na vrtu pred balkonom (Ljubljana), gleda na jug, tako da je med 11 in 16 uro izpostavljeno direktnemu soncu.
Ker s tem nimam nobenih izkušenj, me zanima, če mi lahko kdo pomaga z nasveti:
1. les za korito: impregniran les je sicer trpežen, vendar sem prebrala, da je strupen. Uporabila bi "netretirane" deske iglavcev (paziti moram tudi na ceno), ki pa bodo čez nekaj let strohnele. Ideje?
2. drenaža: koliko peska mora biti na dnu? Zemlja pod koritom je stara in zbita, na "nestrokoven uč" ilovnata.
3. širina korita: je 50 cm dovolj, da lahko posadim zelenjavo v dveh vrstah? Vem, da je to odvisno od posamezne vrste, zanima me povprečno...
4. zemlja: potrebovala bi cca. 1.2 kubika. Kakšno zemljo, kje jo naročiti? Sosed je namreč naročil "odlično presejano zemljo" za svojo gredo, ki se je ob prvem dežju izkazala za zelo klavrno.
5. folija: bi bilo dobro korito z notranje strani obleči v folijo (da zemlja ne bi uhajala)?
6. rastline: kaj bi v takem koritu najbolje uspevalo?
V naprej se zahvaljujem za pomoč!
Mia