Zelenjava pozimi pod umetno svetlobo

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Zelenjava pozimi pod umetno svetlobo

OdgovorNapisal/-a baso » 26 okt 2008, 16:42

Pozdravljeni!

Imam prijatelje, ki jim rastline enoletnice kar lepo cvetijo pod umetno svetlobo :D , vendar me je prešinila ideja, da bi pa za spremembo vpeljal kakšno drugo kulturo.
Pozimi v hipermarketih sicer dobiš zelenjavo, ki pa si ne zasluži tega imena.
Ni dvoma, da je neokusna ter prepojena s pesticidi, zato bi pod UV svetlobo posadil kar svoj paradižnik, papriko, solato ter mogoče kakšen čili :idea:

Zanima me kaj mojstri na tem forumu mislijo o tej ideji (da je malo dražja vem) oziroma, če imajo s podobnimi zadevami kakšne izkušnje.

Hvala vsem za nasvete
baso
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: podeželje

OdgovorNapisal/-a dinksi » 26 okt 2008, 17:44

Moje mnenje:

Z današnjo tehnologijo lahko v popolnoma temni kleti brez oken vzgojiš čisto pravo zelenjavo.
O žarnica, ki so primerne za to pa boš našel več tu:

http://www.konoplja.org/Forum/Forum.htm

Pod vzgoja za začetnike, naslov: Katera žarnica.

Te žarnice so mišljene kot edina svetloba.
dinksi
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a baso » 26 okt 2008, 18:42

Aha...sej od tega sem že nekej prebral. Sej men se je tud zdelo, da se sigurno da zelenjavo gojit pod lampo samo potrditev sem rabil. :D
Drugač bi pa zastavil v dva prostorčka recimo. Eden bi bil za vegetacijo solate, paprike in paradižnika recimo (solata kaj drugega ne rabi verjetno), potem bi pa v fazi cvetenja papriko in paradajz dal pod eno močnejšo luč.
Rad bi pa čimbolj optimalno rešitev glede porabe elektrike ubral. Za vegetacijo bi bla verjetno cool white (ene 70W) pa ene 2 krat 150HPS za plod. Zanima me samo še to: kako uravnavam svetlobo na timerju? Je to 18/6 za vegetacijo pa 12/12 za plod kasneje? Se to obnese pri zelenjavi in če bo dojela spremembo na tak način, da bo začela plod delat?

Hvala za vaš trud
baso
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 26 okt 2008, 18:53

Baso, moj skromen nasvet je, da pozimi ješ kislo zelje, boš bolj zdrav, tudi v finančnem smislu.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a baso » 26 okt 2008, 21:12

Kislo zelje je v redu ja :wink: Stvar matematike...in prioritet! Pozimi je zelenjava draga, tud elektrika ni poceni. Suma sumarum sem v minusu pa spet ne toliko, da ne bi jedel boljše zelenjave :wink:
P.S: Vrt ne bo velik 1ha
baso
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov