Napisal/-a HellHavoc » 21 maj 2007, 07:51
hehe, zmeda - ti si tut en čudn tič. kaj ti bo kvantna fizika, če klasična veliko lepše in z enako natančnostjo opiše enake pojave? ampak ti dam pohvalo, ker se vsaj trudiš.
najprej, kar se tiče črnih teles oz. črne materije:
črno telo je samo prispodoba za materijo, ki je mi ne moremo videti in sestavlja velik del vesolja in posledično predstvalja velik kos njegove mase in lahko v končni fazi lahko pojasni enkrat za vselej, kaj bo na koncu z vesoljem, saj bomo s tem, ko bomo vedeli koliko je črne materije, vedeli tudi maso vesolja in s tem lahko napovedali njegovo obnašanje v prihodnosti. po domače: ni črne barve (to je samo najboljša zemeljska prispodoba albedo [o tem več v nadaljevanju] črne barve je samo 0.05).
toliko o črnem telesu.
tisti odbojni zakon, ki si ga prilepil velja za ravno ogledalo in pojasni samo odbojni kot glede na vhodni kot. pa še to velja samo za poplnoma ravno ogledalo.
sedaj pa si poglejmo še razlago pojma albedo. albedo je vrednost, ki nam pove kolikšen del svetlobe neko telo odbije glede na prejeto svetlobo. če bi vrednost albeda bila 1 bi ta veljala za popolno ogledalo in bi pomenila, da ogledalo odbije vso svetlobo, ki jo tudi prejme. po drugi strani pa ima črna materija albedo 0. to pomeni da vpije vso svetlobo, ki jo prejme. kot zanimivost naj povem, da ima luna albedo 0.02 venera pa okoli 0.7, a se nam luna zaradi bližine in zaradi nizkega kota vidljivosti venere zdi svetlejša. v naravi ima najvišji albedo sveže zapadli sneg, ki lahko v idealnih pogojih doseže vrednost 0.9 v resnici pa zaradi reliefa le od 0.4 do okoli 0.8. in sedaj, za konec kar nam že cel čas narekuje logika: albedo navadnih ogledal je 0.96, ker pač niso fizikalno in matematično popolna. in še odgovor na vprašanje zakaj potemtakem šeleshamer opravi boljše delo kot ogledalo? za to obstaja več razlogov: prvi bi bila večja razpršenost odbitih žarkov kot pri ogledalu (ogledalo odbije pod istim kotom kot prejme. ergo, če prejme mimo rože, gre mimo rože). druga bi bila ta, da lahko šeleshamer ukrivimo da se prilega okoli teglca rože, medtem ko je zrcalo ravno (podobno kot prvi razlog). če pa bi bilo zrcalo ukrivljeno, bi nam rožico spajsalo, saj bi bila velika možnost, da bi rastlino postavili v gorišče zrcala in jo tako nastavili največji zgostitvi žarkov česar posledica bi bila lepo zapečena rastlinica. ukrivljeno zrcalo namreč ne razprši ampak zgosti žarke podobno kot zbiralna leča. in še zadnji odgovor na vprašanje glede alufolije: alufolija je še najboljša izbira, če jo predhodno zmečkamo. zakaj? ima odličen albedo (malo višji kot šeleshamer), ki bo ob zmečkani površini dal primerno razpešenost, če ga bomo le lepo ukrivili okoli rastline.
hvala, ker ste sodelovali pri moji mali uri fizike. in zmeda > tu je kvantna fizika navaden overkill. kot bi se doma nad košenje trave spravil z motorko. deluje, to ti popolnoma priznam, a nima smisla. najprej je treba razumet navadno fiziko potem pa lahko kvantno razumeš. to kar si ti razlagaš pa je rahlo narobe. žal > tako je. če mi ne verjameš lahko pogledaš v kakršenkoli učbenik za fiziko. upam dat roko v ogenj, da boš v kladnikovem učbeniku "pot k maturi iz fizike" že našel dovolj gradiva, ki bo potrdilo moje trditve, ker se mi resnično ne da razlagati fresnelovih enačb.
lep dan še naprej...
Zadnjič spremenil
HellHavoc, dne 21 maj 2007, 10:33, skupaj popravljeno 1 krat.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]