ŠPARGLJI

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

ŠPARGLJI

OdgovorNapisal/-a GOLOBICA » 03 maj 2006, 12:06

ŽIVJO!

Zanima me kje dobiti sadike špargljev?
Jih prodaja kakšna vrtnarija? :?:
GOLOBICA
Uporabnik
Uporabnik

Šparglji

OdgovorNapisal/-a Roman » 03 maj 2006, 12:15

Če se zanimaš za šparglje, imaš krasen opis in možnost nabave v Drevesnici Studenc v Polju v LJ, oziroma si oglej na tej strani

http://www.drevesnica.lj.kgzs.si/

Pa obilo uspeha in dobrih jedi s šarglji,...

LP Roman
Roman
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bibica » 04 jul 2006, 11:01

zdravo!
Jaz sem spomladi kupila in posejala šparglje, pa sem čakala kak mesec, pa nič ni vzklilo, potem sem gredo prekopala in posadila gor flance artičok, potem ko pa se je otoplilo (pri nas smo še maja kurili, dolgo je blo hladno zunaj) pa so vmes med artičokami pokukale ven male raslinice špargljev, kjer pač ni bilo preveč prekopano :roll: vecino pa sem jih najbrž uničila s prekopavanjem. poduk te zgodbe je bil, da je pametno sejat šparglje najprej v lončke, kar sem nato ponovno tudi storila, in so potem skoraj vsi vzklili. Z direktnim sejanjem jim sem hotela prihraniti šok pri presajanju, če bi še malo počakala s kopanjem, bi se to najbrž tudi obneslo. me pa prav tako zanima za sadike, če ni že prepozno, ali jih majo kje v mb?

pozdrav :)
bibica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a peter » 06 jul 2006, 12:38

Pozdravljeni!

Tudi midva sva kupila šparglje v vrečici in jih posejala. Ker jih ni in ni bilo ven, sva jih šla iskat. V Kalii so nama rekli, da dobijo tri leta stare sadike nekje maja, a jih na Ptuju niso dobili. Zato sva iskala dalje in našla leto stare sadike v Merkurju in jih tudi kupila ter posadila. Vendar, glej ga zlomka, kmalu zatem so prišli ven tudi tisti, ki sva jih posejala (kalili nekako med mesecem in pol in dvema mesecoma!!!). Sedaj nama že lepo rastejo oboji!

Poskusite jih poiskat kje, če jih v tem času še imajo ali pa jih sejajte (vendar počakajte kaka dva meseca, saj zelo dolgo klijejo)!

Pa veliko uspeha!
Lep pozdrav in obilo uspeha!
peter
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vita » 06 jul 2006, 13:51

A seme ste kupili? Kako pa to izgleda? Tako kot za vse ostalo in kje se dobi? Za artitočke tudi?
vita
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a peter » 07 jul 2006, 20:32

Ja, lahko kupiš seme v vrečkici (tako kot vse ostalo) ali pa že vzgojene sadike. Tudi seme srtičok sem že opazil, vendar nimam z njimi izkušenj. Vsa semena dobiš v bolje založenih semenarnah ali vrnih centrih (šparglje in artičoke sem videl tudi v Tušu na Pobrežju v MB).
Lep pozdrav in obilo uspeha!
peter
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bibica » 11 jul 2006, 11:10

pozdrav!

Vita, ja, semena artičok in špargljev je mogoče kupit v večini tovrstnih trgovin. Artičoke vzklijejo po cca 1 do 2 tednih, šparglji pa kot smo ugotovili, rabijo zelo dolgo. Jaz sem artičoke sejala že v marcu v lončke, konec maja pa sem flance posadila ven. Lani sem jih poskušala prezimit, pa so vse pomrle :( tako da sem jih letos ponovno sejala. Verjetno se obnese, če koreninico pred zmrzaljo izkoplješ in shraniš v pesku v kleti do spomladi. Bom probala tako letos. Za jest naj bi ble šele v drugem letu, eno sem sicer lani poskusila skuhat in pojest, pa je bla malo žilava :mrgreen: Imajo zelo lepe modro vijolične cvete in so lepe tudi kot okrasna rastlina.

ciao
bibica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a fresia » 11 feb 2010, 14:29

Ta tema je sicer stara že par let, vendar vseeno. Zanima me, če kdo ve kje bi lahko nabavila semena artičok? Sicer sem gledala in povpraševala po različnih trgovinah, vendar jih nimajo, v večini pa tudi ni interesa, da bi kdo naročal... :?
Torej če kdo ve kje bi jih lahko nabavila- ali v trgovini še bolje pa da jih naročam preko neta... Ali morda če ima kdo kako seme odveč ali za odkupiti... :)
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mihab » 12 feb 2010, 14:34

poglej na e-bay. velika ponudba tudi teh semen
mihab
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a nadina » 12 feb 2010, 21:04

Artičoke - semena dobiš kar pri nas v kakšni Agrariji, Kaliji (prvo leto že imajo cvete in to v jeseni)...
Pa tudi sadike znajo prodajati, sem že videla prejšnja leta.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a orhideja1 » 12 feb 2010, 23:04

Pozdravljeni !
Tudi jaz sem lani vzgojila par artičok ,sadike sem kupila v Medlogu
na Kmetijski šoli. Lepo so mi rastle , a zacvetela ni do pozne jeseni nobena . Ker so artičoke dvoletne rastline , upam , da mi bodo prezimile pod snegom.Nekoliko sem jih zavarovala z agro kopreno ,bo kar bo .
S šparglji imam nekoliko več izkušenj . Vzgojila sem jih iz semena in mi zelo dobro uspevajo . Šparglji lahko ostanejo na istem mestu tudi 20 let ,
jih ni potrebno presajat , zato vam svetujem , da jih posejete , še bolje pa , da kupite sadike in jih posadite nekje bolj ob robu vrta , da vam pri obdelovanju vrta ne bodo v napoto . Do jeseni mi zrasejo tudi čez meter
v višino .
Sadike špargljev sem lani videla v Medlogu , v rastlinjaku in na kmetijski
oziroma vrtnarski šoli . Mislim , da je bilo konec aprila ali v začetku maja ,
ker so nežne sadike na mraz precej občutljive . Semena artičok in špargljev pa sem videla tudi v Mariboru v Obiju in v Kmetijski zadrugi .
Vsem l p
Orhideja
orhideja1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 feb 2010, 21:07

Orhideja, artičoke dvoletne rastline, nisem vedela?

Mojemu tastu rastejo na istem mestu od kar pomnim, meni že nekaj let?
Ali pa imamo drugačne sorte?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a orhideja1 » 15 feb 2010, 00:30

Nadina , nekje sem brala , da je artičokadvoletna rastlina , ne vem pa , katera sorta , ker jih je več .

Katero sorto imaš ti , oziroma tvoj tast ,veš morda ?

L P , Orhideja
orhideja1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 feb 2010, 09:30

Artičoka je trajnica (to nima veze s sorto), v celinskih pogojih pa se vzgaja kot dvoletnica. Prvo lato zraste rozeta (rastlina) in komaj kaj cveti, drugo leto pa lahko pričakujem dober pridelek, če nam jo le uspe prezimiti. Mraz ni problem, največji sovražnik je vlaga in s tem gniloba, ko nam zgnije srček. Najbolje bi bilo, da je artičoka prvo leto posajena v izredno odcedni prsti, naslednje leto pa v kakšni bogati, rodovitni prsti.
Jaz sem jo nekaj let neuspešno poskušala prezimiti, ker imamo zelo težko ilovnato zemljo, ki zadržuje preveč vlage, zato mi je vedno zgnila...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a orhideja1 » 16 feb 2010, 00:14

Ivčk , pa ti jo sedaj že uspe prezimit , ali si obupala , pa je več ne sadiš ?

L P vsem , Orhideja
orhideja1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 feb 2010, 09:00

Ah, kje, ne sadim več, že zaradi neprimerne zemlje. Saj sem si nameravala urediti poeben kotiček zanjo, pa mi ni zneslo najti potrebnega materiala. Morda bom v prihodnosti naredila kako dvignjeno gredo in bo artičoka dobila stalno mesto za vzgojo tam...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a orhideja1 » 17 feb 2010, 18:49

Jaz pa nebom odnehala . Če mi je tudi letos zgnila pod snegom , jo bom pomladi posadila vvečji lonec in jo bom vzgajala pač kot posodovko na terasi . Seveda mislim novo sadiko .
L P , Orhideja :roll: :roll:
orhideja1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nadina » 12 apr 2010, 17:26

Šparglji so pa malo dragi? :roll:
'Čigavi' pa so?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a SadikeJagod » 12 apr 2010, 17:30

031817076
SadikeJagod
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 12 apr 2010, 17:37

Mislim, da bi ta info zanimala tudi druge na forumu?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek