Tole temo odpiram, ker opažam, da nekateri gojite precej različnih vrst paradižnika in bi bilo koristno, da izmenjamo izkušnje, ki smo jih imeli z različnimi sortami. Prosim, da opisujete
lastne izkušnje. Začenjam z nekaj mojimi:
Tigerella: rdeče-oranžno pisan paradižnik, plodovi manjši-srednji, obilno rodi, zgoden, rad poka. Je zelo okusen, je pa bolj voden, ima malo mesa. Priporočam par rastlin v vrtu, nikakor pa ni za glavni pridelek.
Black Russian: ena najokusnejših sort. Mesnat, debeli plodovi, obilno rodi, srednje zgoden. Precej odporen na hladno vreme, vendar v dežju rad poka. Zelo priporočam.
Arletta: srednjeveliki zdravi plodovi, zgodnja sorta, zelo odporen proti boleznim, žal pa je okus povprečen.
Momotaro: če gojite paradižnike za slikat, potem je to prava sorta. Najlepši paradižnik, kar sem jih kdajkoli gojil. Okrogel, brez vsakih napak, rahlo vijoličen, srednje velik. Okus je zgodba zase – ima zelo malo kislin in veliko sladkorja, lahko bi rekel, da je podoben črnemu, vendar z manj kisline. Je zelo mesnat z malo semena. Srednje zgoden, rodi povprečno. Priporočam.
Stupice: po mojih izkušnjah najzgodnejša sorta. Vsekakor pa najokusnejši med zgodnjimi. Plodovi so v povprečju 5 cm debeli, rodi obilno in ne poka. Ni ravno mesnat, ni pa tudi voden. Vsekakor priporočam par rastlin v vrtu za zgodnji pridelek.
Subarctic plenty: ni tako zgoden, kot ga reklamirajo, je pa vseeno med prvimi. Determinanten (ne potrebuje opore in se razveja kot grm). Izredno roden, jaz sem na sadiko pridelal 5 kg paradižnikov. Malo manjši plodovi, je pa mesnat in dokaj okusen. Dober tudi za vkuhavanje. Ker je determinanten rodi naenkrat (v 2-3 tednih), potem pa ga lahko izpulimo. Zelo priporočam za gojenje v velikih posodah, v vrtu pa potrebuje več prostora od nedeterminantnih, okoli meter na sadiko.
Toliko zaenkrat.