Sorte paradižnika

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 jun 2008, 15:20

Malce je zmedeno označeno :?
A oznake posamezne slike so pod ali nad njo? Tista sorta s krompirjevimi listi bi lahko bila Brandywine...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 24 jun 2008, 15:28

Oznaka je pod sliko... To o brandywine/u sem sumil vendar sta dve sorti s takimi listi- ena ima majhne temne plodove, druga pa velike... kateri je pravi?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 jun 2008, 15:33

Tisti z večjimi plodovi bo kar pravi...
Tisti z manjšimi temnimi plodovi pa bi lahko bil tudi Stupice (če ga imaš), saj ima tudi ta sorta krompirjeve liste...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a LHASA » 26 jun 2008, 10:08

ob prebiranju sort nisem našla nikogar, ki bi omenil staro sorto novosadskega jabučarja. Sama že par let kupujem ta semena in jih sadim, ker se mi zdi, da ni hibrid. Ne navdušujem se nad novimi sortami in vas prosim, če kdo ve, katere so tiste domače sorte /če sploh obstajajo/, ki bi jih lahko vzgajala sama iz semen.

No, pristala bom na kakršen koli hibrid, če bo odporen. Moj paradižnik je bujen, ima veliko plodov, vedar spodnji listi že rumenijo. Kako naj si pomagam?

Slišala sem, da je paradižnike dobro škropiti z razstopino mleka in vode. Kdo dela tako?
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

OdgovorNapisal/-a Pepe » 26 jun 2008, 12:02

Večina sort omenjenih v tej temi je precej starejših od novosadskega jabučarja, ki je sicer lep in roden paradižnik, nima pa kakšnega posebnega okusa. To je pač jugoslovanska sorta, pri katerih je bil važen hektarski donos in ne kvaliteta.
Tudi ne vem, kaj je narobe s hibridi (razen cene semen), to so enostavno križanci med dvema sortama. Ljudje križajo rastline odkar so splezali z drevesa in tu ne gre za nikakršen hi-tech bavbav.
O mleku in vodi pa je bilo že toliko napisanega, da boš sigurno z lahkoto našla vse, kar te zanima.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Sandi4 » 12 jul 2008, 18:55

Mene pa zanima kakšen se vam zdi big Beff pa Seny in volovsko srce,namreč te tri sorte mam js.
Za big beff pravjo da je zlo velk in da je masnat to je pa to kar vem o te sort.
Sandi4
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 12 jul 2008, 18:16
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 jul 2008, 12:09

Sandi, sorta, za katero praviš, da je big beff se pravilno imenuje 'Big Beef' in je hibrid. Z njim še nimam izkušenj, čeprav me je mikalo, da bi si semena nabavila. Boš pa ti poročal o uspehih, ne? Kako pa se do zdaj držijo tvoje rastline? Imajo nastavljenih veliko plodov? Kako je kaj z boleznimi, je res tako odporen, kot obljubljajo? Prosim poročaj :wink:

Tu pa je link do opisa te sorte, če koga slučajno zanima:
http://www.directgardening.com/detail.asp?pid=5306
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Sandi4 » 13 jul 2008, 21:48

Ja nism vedu a sta 2 e-ja al 2 f-ja,no se nima veze.

Drgač pa Big Beef je že zelo velik in pravjo v vrtnariji k sm ga uzev da zrase zlo velik in da je zlo masnat,in je na en sadik od 12do18 plodov-sam to zaenkrat k gor je še zlo velik cvetov.

Za Seniya pa velik ne morm napisat k ga tud nubeden v vrtnariji ne pozna in že kumej čakam da dozori da vidm kakšen je.

Za volovsko serce pa lohko povem da ma na od 14 pa do 23 plodov gor na sadiki sam so še bolj mejhni k je bolj pozn drgač sm pa že dvema vrh odrezu k je že zlo visok te dva sta bla že 2 metra pa dej raj vidm da bo več hranilnih snovi v plodove šlo.

Drgač pa z boleznim še zaenkrat pri nubenmu nimam problema.

Ko bo pa dozoru bom pa še mal več lahko poroču. :wink:
Sandi4
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 12 jul 2008, 18:16
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a labia » 17 jul 2008, 20:06

Evo, se spet oglašam. Ne poznam sorte tega paradižnika, ima pa krompirjaste liste, plodovi so ploščati-široki, malo semen, mesnati, trentna velikost je do 12 cm premera, kar pomeni, da bodo še večji, videti je da plodovi istočasno dozorijo, oziroma da gre za determinirano obliko beefsteak (goveji zrezek) paradižnika, ker na vrhu nima novih etaž z cvetovi, nekoliko je rebrast, nepravilnih oblik, barve na ramenih so rumeno-zelene, ko dozori je rdeče barve in ne violičaste, obilno rodi ogromne plodove od 500 do celo 800 gramov, okus je odličen za solate, mesnat, sočen. Je pa to "sorta", ki jo goji že desetletja v beli krajini neka ženica.
Ona ga uporablja za omake,iz razloga, ker skoraj nima semen.
In čudo ,sploh ga ne škropi pa je kljub temu zdrav. Raste pa v dobro pognojeni zemlji. Bi rekel da je hierloom ali heritage. Ve kdo kaj več? Prilagam slike:
12cm trenutno zeleni rekorder:
Slika
številni plodovi enake velikosti
Slika

večina ima 10 cm premera
Slika

eden pa že kaže barvo
Slika

no pa še češnjevec hruškaste oblike
Slika

zaenkrat še jem te slabe paradižnike iz trgovine in sem z živci že čisto na koncu. letos je sezona kot kaže bolj pozna...samo zdržati je treba.
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Pepe » 31 jul 2008, 17:42

Sezona se je šele dobro začela, ampak imam kljub temu že zmagovalca. Tudi letos je zmagal Momotaro in prihodnje leto bom sadil samo še njega. Je absolutni zmagovalec v vseh kategorijah. Je dokaj zgoden, zdrav, lep, roden, mesnat in kar je najpomembnejše - najokusnejši.
Omembe vredni letošnji sorti sta še Paul Robeson in Mexico.
Paul Robeson je zelo aromatičen, lep in roden, vendar manj mesnat od Black russian. Dokaj zgoden. Zelo priporočam, če bi moral gojiti še kaj poleg Momotara, bi bil to on.
Mexico je pozen, obilno rodi in ima zelo velike plodove. Rodi dva tedna za Momotarom in Paul Robesonom. Ena od najbolj mesnatih sort, skoraj brez semena. Okus 9 od 10 pik (ni slabo, desetka je rezervirana za Momotarota in črnsko druščino). Priporočam, še posebej tistim, ki paradižnike vkuhavajo.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nadina » 31 jul 2008, 20:53

In semena Pepe?
Mexico in Momotaro - si to kupil pri nas? Morda boš shranil kakšno seme tudi zame, bi šlo?
Hvala ti že vnaprej.....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a ficko » 31 jul 2008, 21:45

Da ne boste še name pozabil :roll: :D :wink: bi tut jaz kak semenček vzel ampak to potem pozneje, sejaj bom še do konca sezone počakal da se še malo paozanimam.. Sicer pa kot vidim si ti pepe že objavil najverjetneje svoji dve favoritni vrsti.? Bi bilo lepo če lahko tudi drugi napisali svoje favoritne vrste zdaj ali pa ob koncu sezone(v pomoč pri izberi) se že vseselim rezultatov. Sicer je pa prinas šele danes dozorel prvi rdeči paradižnik sorte volovsko srce, ki pa je na žalost imel kak cm veliko črno piko (pa dobro malo obrežeš pa je). Potrebovali bi samo malo več sonca pa bi bilo ne pa tako kot zdej vsak teden ali pa 14 dni dež pa še oblačno skoraj veš čas. Sicer pa imamo letost samo sorte ki se jih dobi v sloveniji...upam da bo drugo leto bolje. Na vso srečo pa so naši paradižniki zdravi, kaj več pa ko dozori večja količina. :wink:
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 21 jun 2008, 17:47
Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a DNK » 01 avg 2008, 05:07

Momotaro se pri meni ni obnesel. Takoj ob prvem večjem dežju so
sadike počrnele in propadle. Moja izkušnja je, da ta sorta ni odporna
na bolezni kljub večkratnemu škropljenju. Verjetno imate drugi z njim
boljše izkušnje.
DNK
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 24 jul 2008, 08:13

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 avg 2008, 11:03

In na katerem koncu Slo pa si DNK?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a jan24 » 13 avg 2008, 15:52

Letošnja sezona je bila uspešna in gre poačasi h koncu. Zaenkrat bom opisal najuspešnejše...

Na prvo mesto bom letos postavil volovsko srce, saj so zaradi idealnih pogojev letošnjega poletja posamezni paradižniki obrodili tudi do 5kg in več- saj se nekateri plodovi še debelijo.
Rast je izrazito močna in bujna. Steblo močno in polno listov. Plod je zelo mesnat in velik (tudi preko 0,5kg)- zelo primerljiv z brandywine, le da je oranžno-rdeče barve. Velikost ploda nakazujejo že veliki cvetovi.
Zaradi bujne rasti potrebuje bolj humusno zemljo. Za razvoj in obilico plodov potrebuje nalive vsak teden (ali dva). Ob sušnih poletjih se ta sorta ne obnese (osebne dolgoletne izkušnje). Je pa tudi občutljiv na razne plesni. Letos bi zagotovo lahko napisal priporočam.

Paradižnik, ki me je najbolj presenetil je brandywine. Šibkejša rast (glede na volovsko srce) in veliki krompirjevi listi, a le malenkost slabša rodnost (velika prednost za manjše vrtove- zavzame občutno manj površine kot volovsko srce). Plodovi so mesnati, nekoliko bolj roza barve in zelo okusni, pa tudi veliki. Izkušenj z boleznimi še nisem imel, pa tudi suše letos ni bilo, tako da ne vem če je to moteče- namreč sem ga letos posadil prvič. Naslednje leto se bo zagotovo zopet znašel množično na našem vrtu. Priporočam.

Na tretje mesto moje lestvice so se uvrstili pelati (tisti za katere sem napisal, da sem seme prinesel iz Jemna). So mesnati, izredno nizki, a glede na velikost obrodijo ogromno pelatov (vsaj šest vejic na sadiko po 5-7 pelatov- standardne velikosti). Zelo primerni za kuhanje- mezge, riižote, konkase, raznih omak... Za dozoreti potrebujejo res ogromno sonca. Zelo vzdržljivi za sušo. Nekoliko bolj občutljivi na plesni.

Black russian- dobrega okusa in pretežno mesnat. Mislim da potrebujejo kar veliko vode. Zaradi šibke rodnosti bom najvrjetneje naslednje leto posadil le eno sadiko. Okus je primerljiv z ostalimi.

Yellow plum- lepe rumene limonce. Okus le nekoliko sladi. Obrodi kar obilno, zato ga bom naslednje leto zopet posadil.

Fotografije in opisi še drugih sort sledijo...

P.s.: podatki so zgolj moje izkušnje- področje Koper- zemlja ilovica gnojena s hlevskim gnojem- nenavadno deževno poletje 2008.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a labia » 18 avg 2008, 11:05

evo tale paradižnik je pa sedaj dozorel. velik, mesnat, malo semen in determinirana sorta:
Slika
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a bučarka » 18 avg 2008, 11:11

Njam, njam. :P
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Maychika » 18 avg 2008, 12:16

Kakšen lep pogled
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a nadina » 22 avg 2008, 20:10

Pa spet moja malenkost (pa Ivčk sem obljubila še kakšno fotko...), čeprav sem že mislila, da je z mojimi paradajzki za letos že konec:
posledica obhoda:
[img][img]http://shrani.si/t/19/7v/4OYMWbuD/doma20080820011.jpg[/img][/img]
sicer pa še nekaj utrinkov:
[img][img]http://shrani.si/t/1P/10a/46nU5TzQ/doma20080822010.jpg[/img]
Slika
[/img]
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Sem res mislila, da je konec z njimi, saj sem jih že tooooliko pobrala, da sploh ne vem več od kje še pobirajo moč in še vedno rastejo tam nekje pri 2m in čez?
In seveda sem jih čisto zapustila, pa še previsoki so, da bi jih lahko dosegla s tal...
Ivčk, koliko časa še mislijo takole?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 avg 2008, 00:14

Nadina, najprej hvala za fotke, krasne so. In kako lepi in zdravi paradižniki!
Kako dolgo še mislijo takole? Ponavadi do prve zmrzali ali pa dokler jih ne pobere kaka bolezen...
Mislim, da se jih boš letos definitivno še najedla, pa saj si to hotela :lol:

Kmalu sledi tudi nekaj mojih fotk in opisov letošnjih favoritov :wink:

Aha, še tole: če jih zaradi višine ne dosežeš več, jih lahko snameš z opore in jih (še vedno posajene) enostavno položiš na tisto spodnjo črno folijo, stebla so namreč precej fleksibilna in se ne bi smela kar tako prelomiti, na tak način si boš precej olajšala pobiranje zadnjih plodov. Je pa res, da moraš biti pri odvezovanju precej previdna, najbolje je, da ti pri tem kdo pomaga in ti rastlino drži, dokler ni čisto odvezana. Nato jo od vrha proti dnu počasi polagaš na tla, pri tem naj bo rastlina čimbolj vodoravno...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov