Sorte paradižnika

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a tadi » 22 feb 2008, 10:08

Ja to je to je to.
tadi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Kajser » 22 feb 2008, 10:58

rok.k je napisal/-a:Sam posadim eno sadiko votlega paradižnika, ker je zelo dobre filan in pečen v pečici.

Opla, za tak paradižnik bi pa moja....... :roll: :wink:
Bi imel kdo kako seme za probo? 8)
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 feb 2008, 11:09

Samo zelenega...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Kajser » 22 feb 2008, 11:39

Ivčk je napisal/-a:Samo zelenega...

Barva nebi igrala vloge...... :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tadi » 25 feb 2008, 11:30

A slučajno kdo pozna ime? Se pa tudi sam priporočam za seme.

Hvala in lp
tadi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a babaco » 15 mar 2008, 21:58

Ali ima kdo izkušnje s sorto Seny?
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a začetnica » 26 apr 2008, 08:11

Z Ivkino pomočjo mi je uspelo vzgojiti nekaj sadik paradižnika iz semen različnih in predvsem zanimivih; tako po barvi, kot tudi najbrž okusu.

Zanima me, ker imam letos prvič svoje sadike, ne kupljenih, kaj je s sorto "Yellow Brandywine". Ima namreč liste takšne, kot jih je Ivčk opisala kot krompirjevi. Zanima me, če je to kaj narobe?

Hvala, Blanka
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 apr 2008, 15:18

Blanka, mnoge sorte imajo tako imenovane 'krompirjeve' liste. To ne pomeni, da je z njimi kaj narobe, takšni pač so. Jaz imam letos vsaj pet sort s takimi listi, kar me veseli, ker izgledajo drugače, kot smo vajeni pri paradižnikih. Imam celo eno sorto, ki ima liste tako močno narezljane, da izgledajo kot korenčkovi :lol:

Sploh pa boš s sorto 'Yellow Brandywine' zelo zadovoljna, vsaj z okusom. Rodi morda malce slabše, vendar v kvaliteti plodov prekaša večino nam znanih sort...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnica » 27 apr 2008, 09:14

Iva, kot že ne vem kolikokrat HVALA!!!

Listi so mi res všeč in bi mi bilo kar malo žal, če bi bilo s temi paradižniki, ki so malo drugačni kaj narobe.

Sončno nedeljo in upam, da "suho".
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a ficko » 21 jun 2008, 21:23

Sedaj se že lep čas zanimam za paradižnik a še vedno mi ni čisto jasno katero vrsto bi kupil za drugo leto! Mi vo kakega priporočate da je slasten in obelno rodi pa morda še kakega ki rodi v grozdih?? Gledal sem že za semena na http://tomatogrowers.com/ ampak jih je toliko da se ne morem odločit zato sprašujem katerega mi priporočate (najbrš so tisti ki so v začetku teme opisani vaši favoriti tega leta torej so najbrš okusni). Na začetku teme je Ivček opisal sorto Red Berry, se dobro obnese? Ivček ali imaš morda kaj semen te vrste za prodati pa morda še kake okusne?
Zadnjič spremenil ficko, dne 22 jun 2008, 08:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a ficko » 22 jun 2008, 08:20

Kako se pa vam tale zdi Nyagous ko je pa tako lep, ali je ga kdo že imel, je okusen??
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 jun 2008, 16:39

Ficko, če bi le malce pozorneje prebral poste v tej temi in v temi 'Kdaj se seje paradižnik?', bi najprej opazil, da sem ženskega spola :lol:

Sorta Red Berry je moj lastni križanec, zato se je ne da dobiti v prodaji, zatorej ljudje še ne morejo imeti izkušenj z njo. Nekateri so preko mene seveda prišli do semen in bodo sorto lahko preizkusili šele letos. Potem bodo semena šla v širši obtok...

V začetku teme so seveda naši favoriti, kot je bilo napisano, zato ti lahko priporočimo te...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 22 jun 2008, 18:33

Joj, šele zdaj sem prišla do te teme. Koliko izbire, koliko različnih paradižnikov. :shock: Sem zagovarjala, da se sadike kupuje ampak naslednje leto bom zagotovo naročila par vrečk s semeni in ga sadila sama. Predvsem tistega, ki je opisan kot sladek - Momotaro.
Poskušam... ima kdo sadiko viška? :)
Garden-ja
Expert
Expert

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a ficko » 22 jun 2008, 19:37

Hvala za odgovore, sicer sem pa opazil da si ženska :wink: samo sem pisal v moškem spolu zaradi tega ker je tvoj uporabnik(Ivček) :)
Sicer pa ko takle prebiram forum sem se do sedaj odločil nekako za naslednje sorte:Brandywine, Momotaro, Stupice, Black Russian, Sweet 100,
Black Princemorda še sun gold .Kaj pravite na izbor? Zainteresiran pa sem še za paradižnik ki ga vsadiš v tegelc za rože in potem dol visi samo ne vem katera vrsta je, morda kdo ve? In pa še kak morda zelen ali pa rumen,oranžen, barvit paradižnik bi bil zainteresiran samo ne vem kak je kaj okus, katere bi mi priporočili?
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 jun 2008, 22:36

ficko je napisal/-a:Hvala za odgovore, sicer sem pa opazil da si ženska :wink: samo sem pisal v moškem spolu zaradi tega ker je tvoj uporabnik(Ivček) :)
Sicer pa ko takle prebiram forum sem se do sedaj odločil nekako za naslednje sorte:Brandywine, Momotaro, Stupice, Black Russian, Sweet 100,
Black Prince morda še sun gold. Kaj pravite na izbor? Zainteresiran pa sem še za paradižnik ki ga vsadiš v tegelc za rože in potem dol visi samo ne vem katera vrsta je, morda kdo ve? In pa še kak morda zelen ali pa rumen,oranžen, barvit paradižnik bi bil zainteresiran samo ne vem kak je kaj okus, katere bi mi priporočili?

Ficko, moje uporabniško ime je Ivčk, ker so me tako klicali prijatelji v srednji šoli (kdo ve zakaj :lol: ), pa se je kar prijelo in ostalo z mano...

Izbor je kar v redu, saj so to zelo okusne sorte (zadnje štiri sem že probala, ostale je pohvalil Pepe in jih imam zahvaljujoč njemu letos prvič posajene).
Nekaj balkonskih paradižnikov (in ostalih sort) pa si lahko ogledaš v mojem albumu, link imaš spodaj. Bom ti pa dodala še direktno povezavo v album z paradižniki:
http://www.moj-album.com/uredi/alchi156/10659454/?stran=1

Je pa vsaka sorta zanimiva zase, okus se seveda tudi razlikuje. Sam moraš povedati, kaj ti je všeč, potem je lažje najti nekaj, kar bi bilo primerno zate. Nekateri imajo namreč radi izredno sladke paradižnike, drugi prisegajo na tiste z več kisline...

Garden-ja, ravno danes sem obtrgavala paradižnike in stran pometala vse zalistnike. Če bi vedela prej, bi ti en zalistnik Momotarota potaknila in ti ga pozneje ukoreninjenega poslala. Bom to probala narediti v kratkem...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 jun 2008, 10:07

Evo še nekaj zanimivih utrinkov iz prejšnje sezone. Na balkonu sem imela dve koriti, dva lonca in eno obešanko zasajene s raznimi balkonskimi paradižniki, pa smo, ko so paradižniki začeli zoreti, vsak drug do tretji dan popolnoma napolnili tole košarico s pridelkom:
Slika

Tole pa je primerjava velikosti med plodovi Yellow in Red Curranta z velikostjo Tubmbling Tom Yellow in Red (ki sta že sama po sebi maloplodna, ker sta češnjevca):

Slika

Slika
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 24 jun 2008, 15:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 24 jun 2008, 13:48

Nevem kaj je danes s temi mojimi očki! :( Na prvi fotki mi neprestano begajo stran od košarice.... :oops: :P
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 24 jun 2008, 14:29

Ko se že napisl, sem letos posadil točno 30 sort paradižnika... sedaj pa so se mi malo pomešale... ali jih kdo zna razvozlati?

p.s.: za tiste ki jih poznam sem že napisal...

Slika
1.) Sorti, ki točnega imena ne poznam... doma ji po obliki rasti pravimo kar cigliegino...
Slika
...
Slika
2.) Mislim da je to prilagojena debela sorta volovskega srca...
Slika
...
Slika
3.) Sorta, ki sem jo prinesel iz Jemna...
Slika
...
Slika
...

Od tu dalje jih ne poznam...
Slika
4.) ...tile zgledajo votli notri...
Slika
5.)
Slika
6.)
Slika
7.)
Slika
8.)
Slika
9.)
Slika
10.) ... zelo veliki malo pretrgani listi... kot krompir...
Slika
11.)
Slika
12.)
Slika
13.)
Slika
14.)
Slika
15.)
Slika
16.) Veliki listi z majhno površino, neskončno plodov...

Več fotografij ko bodo paradižniki posamezne sorte zreli...

V naprej hvala za vsako ime...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 24 jun 2008, 14:31

Kajne Kajser, vse je tako mično zaobljeno!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 jun 2008, 15:07

Kajser je napisal/-a:Nevem kaj je danes s temi mojimi očki! :( Na prvi fotki mi neprestano begajo stran od košarice.... :oops: :P

stara postaja je napisal/-a:Kajne Kajser, vse je tako mično zaobljeno!

Hm, kaj ko bi PARADIŽNIKE GLEDALI :lol:
Sem šla takoj slikico spremenit :twisted:

Jan, pomagalo bi, če bi nam napisal seznam sort, ki si jih zamešal. Takole zeleni so paradižniki neprepoznavni, če ne vemo, kaj točno iščemo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten