Napisal/-a Pepe » 29 jan 2008, 20:03
Cuore di bue Italijani imenujejo volovsko srce. Ni pa nujno, da je to ista sorta, ki jo kot volovsko srce prodajajo pri nas. Vidim, da si imel s Sub arctic plenty podobno izkušnjo kot jaz, vendar mu jaz odpustim, ker je rodil obilno in je bil relativno okusen (recimo 7 od 10 pik).
Na okus paradižnika zelo vplivajo vremenske razmere. Ista sorta ima lahko drugačen okus sredi poletja kot jeseni. V deževnem vremenu so plodovi bolj vodeni, zato jaz paradižnike vedno oberem, ko se napoveduje slabo vreme, tudi če so le rahlo rožnati. Bolje tako, kot pa da na dežju popokajo. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da so najokusnejši ravno takrat, ko jih je največ, konec avgusta do srede septembra. Tudi literatura navaja, da so idealne temperature podnevi 25°C in ponoči 15°C, to pa je ravno v tem obdobju. Če je prevroče, je porušeno razmerje med sladkorji in kislinami.
Me pa veseli, da ljudje vedno bolj spoznavajo bogastvo sort paradižnika in ne ostajajo zgolj pri "zgoden, pozni in volovsko srce".