Sorte paradižnika

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 sep 2008, 14:53

Pepe, jaz sem jo gojila, a me kljub vsem obljubam in opisom že dve leti zapored ni ravno navdušila. Plodovi precej majhni in so primerni predvsem za predelavo v omake, ker so celo za solato preblagega okusa. Morda pa sem dobila le slabo seme, saj sem to naročala nekaj let nazaj preko Ebaya. Od kake dobre, preverjene firme bi bilo treba naročati.

Sem pa zato navdušena nad sorto Jersey Devil (TGS). Plodovi so veliki, mesnati, z malo semen in gela, izgledajo pa kot rdeče rog paprike :lol:

Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 sep 2008, 15:01

Tule pa je še nekaj fotk mojega letošnjega pridelka. Na njih se lepo vidi raznolikost sort paraižnikov. In, ja, vsi paradižniki na fotkah so ZRELI, tudi tisti zeleni :D ...

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 23 sep 2008, 22:37

Iva, imaš prav lepo pisano zbirko.

Mi smo s sezono očitno zaključili, vsake toliko še kakšnega poberem. Rastline bom izruvala, dala noter in počakala, da še kakšen dozori. Zanimivo, red alert pa še kar delajo.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 jan 2009, 09:18

Gratis sem dobil seme za paradižnik Moneymaker, pa me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje s to sorto?
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a bučarka » 16 jan 2009, 11:14

Jaz ga bom tudi letos imela (prvič).

Slika:
http://www.nellystomaten.com/IMG%20Monneymaker%20vr.jpg
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 feb 2009, 14:56

Pri pregledovanju semenskih zalog sem naletela na neko zmešnjavo. Opazila sem, da sem si na eno vrečko napisala napačno ime sorte. Prosim, da si vsi, ki ste od mene na kakršenkoli način kdaj dobili sorto Black Prince ime popravijo v Black Ethiopian, da se ne bodo semena te sorte širila pod napačnim imenom. Hvala za razumevanje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 09 apr 2009, 17:27

Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a lera » 21 apr 2009, 10:27

Pozdravljeni,

ali ima kdo izkušnje mogoče s spodaj naštetimi paradižniki;

kimberly, bush early girl, early vonder, matina,siletz, sugar baby?

Hvala.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 21 apr 2009, 13:28

Od naštetih imam izkušnje samo s sorto 'Kimberly' in sem bila z njo izredno zadovoljna. Lani sem jo gojila prvič, odslej bo v mojem vrtu vsako leto. Je najzgodnejši paradižnik z manjšimi (golf žogica) plodovi, ki imajo zelo dober okus. Tudi rodnost je dobra, rodi namreč v grozdih in skozi celo sezono.

Še fotka:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 22 apr 2009, 08:08

Hvala Ivčk za odgovor. Sem se odločila da bom drugo leto poskusila še kakšen zgodnji paradižnik dve ali pa tri sadike tolko da bomo imeli za pokušino. Potem bomo pa videli. Moj mož je posadil že paradižnike ker je bil dež in oblačno danes je pa prvi dan sonce pa upam da sem jih dovolj nasončila da mi jih ne bo sonce zopet ožgalo. Imam pa seveda nekaj rezerve za vsak slučaj.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a FRANCISE » 25 apr 2009, 09:46

babaco je napisal/-a:Slika
Jutranji pogled med paradižnike,levo Seny, desno Arletta.

babaco,

na slliki vidim, da imaš pod zelo lepimi paradižniki :D prozorno folijo. Zanima me kdaj in kako folijo namestiš pod paradižnike in na kaj je še treba biti pozoren...kako zalivaš?

Lep pozdrav,
FRANCISE
FRANCISE
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 25 apr 2009, 20:34

Pozdravljeni!

Letos imam veliko novih sort paradižnikov prvič, med drugim tudi zgodnje (npr. Stupice). Se prav, Stupice bo prvi začel dajati plodove, bolj pozne sorte paradižnikov pa kasneje.

Zanima pa me ali Stupice tudi prej zaključi življenje, glede na poznejše sorte (pod predpostavko, da ni nekih bolezni).

Še drugače ali naj posadim Stupice na najboljše mesto na vrtu ali naj tja npr. dam Brandywine, Momotaro... ?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 apr 2009, 22:16

nadebudnez je napisal/-a:Letos imam veliko novih sort paradižnikov prvič, med drugim tudi zgodnje (npr. Stupice). Se prav, Stupice bo prvi začel dajati plodove, bolj pozne sorte paradižnikov pa kasneje.

Zanima pa me ali Stupice tudi prej zaključi življenje, glede na poznejše sorte (pod predpostavko, da ni nekih bolezni).

Še drugače ali naj posadim Stupice na najboljše mesto na vrtu ali naj tja npr. dam Brandywine, Momotaro... ?

Zgodnji paradižniki imajo isto življensko dobo kot pozni, le dozorijo nekoliko prej. Torej boš tudi v jeseni z njih trgal plodove. Stupice prenaša tudi nekaj sence, zato na najboljše mesto, predvsem pa na sonce, raje posadi kak Brandywine, ki ti bo za dodatno pozornost vračal uslugo s čudovitimi in okusnimi plodovi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 27 apr 2009, 11:29

Letos med sadikami (vsaj tistimi z imeni pa tudi med vsemi) se je najbolj izkazal GOLDEN SWEET. Sadike so bile res izjemne, dober koreninski sistem in popolnoma vse enake velikosti. Ko sem ga posadil na vrt se niti ena sadika ni povesla, prvi so začeli rasti in tudi cveteti.

Slika

Če preživi še sušo in so paradižniki okusno (toliko kot obljubljajo), bo zagotovo naslednje leto še številčnejši...
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a bučarka » 27 apr 2009, 13:15

Jan, načrtuješ vzet kakšno njivo v najem drugo leto? :D

Le pridno shranjuj semena, ap še ostale sorte identificiraj. :wink:

Sem bila pri Janu na obisku (in ga malo razbremenila rastlin :wink: Hvala! ) in ima pravi botanični vrt - svega i svašta! Raste pa mu vse sto na uro.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 27 apr 2009, 14:49

Bo še trajalo do njive... zaenkrat bo potrebno nadaljevati z intenzivno obdelavo vrta :D
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

Bloody butcher

OdgovorNapisal/-a Pepe » 02 jun 2009, 17:50

Bloody butcher sem letos sadil prvič in me je izredno presenetil. Sejal sem ga 15.2., na prosto (v sod) je šel prve dni aprila. Nadpovprečno topla pomlad je pripomogla, da sem prvi zrel plod utrgal 1.6.. Malo je večji od ostalih zgodnjih paradižnikov, okus pa me je za prvi paradižnik sezone fasciniral. Kot bi jedel pravi poletni paradižnik, celo sladkorji so izraziti. Poleg tega je tudi zelo mesnat, ima skoraj samo meso in zelo malo semen. Skratka zelo priporočam! Slike so žal narejene z mobilcem, ker čakam na nov fotoaparat.
Slika
Slika
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a stabka » 02 jun 2009, 21:08

Pepe super ga je pogledat, tko lep sočen paradajzek izgleda :P

Moj prvi azoycka pa dela prvi plod (velikost cca2-3cm) ostalih 18 sort pa cvetijo, očitno imam same pozne sorte :roll: bom drugo leto poskrbela da bo v moji zbirki tudi kak zgodnji. Katerega priporočate glede na izkušnje?
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a nadina » 03 jun 2009, 09:08

Pepe super!

Ali si boš kaj shranil semena in jih mogoče delil npr. tudi z mano?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a lera » 03 jun 2009, 09:41

Vau, super izgleda Pepe. Se pridružujem vprašanju Nadine, ker bi te rada prosila za cca 4-5 semenčkov, če boš imel na voljo? Lahko pa zamenjava semena, ker imam letos en paradižnik, ki naj bi bil natur.

lp
lera
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten