solata

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

solata

OdgovorNapisal/-a HORTENZIJAMICI » 06 maj 2008, 10:32

Lep pozdrav.Imam problem z strunami,požirajo mi solato :twisted: KAJ NAREDITI?
HORTENZIJAMICI
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: VELENJE

OdgovorNapisal/-a rok.k » 06 maj 2008, 10:58

bral sem, da se strun znebiš tako, da v zemljo zakoplješ koščke krompirja, ki jih moraš nato sproti pobirati, saj naj bi ob koščkih našel polno strun ki se hranijo z njim. Nisem pa tega še nikoli probal.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a lera » 06 maj 2008, 16:54

včasih si dobil eno stvar(mislim, da je volaten), da si lahko spodštihal v jeseni strup, sedaj pa mislim, da ga ne moreš več kupiti brez izpita oz. izkaznice. V zemljo ga je bilo treba dati v jeseni, ker ima karenco okoli 90 dni in se potem to razgradi. Sedaj jih jaz takoj, ko je solata uvenela vzamem solato ven iz zemlje in jo pač pokončam ker se skriva v koreninici. To je moja izkušnja so pa precej nadležna zadeva.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a HORTENZIJAMICI » 14 maj 2008, 20:00

V zemljo sem dala krompir, vendar se do sedaj ni nič ujelo.Pomislila sem,da je mogoče zemlja preveč gnojena.Bomo videli,kako bo z novo setvijo. :cry:
HORTENZIJAMICI
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a HORTENZIJAMICI » 15 jun 2008, 21:45

Solata je enkratna,nič nagnita ,kot je bila prejšnja.Res sem verjetno pretiravala z gnojem. :roll:
ljubi in boš ljubljen
HORTENZIJAMICI
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 27 apr 2009, 09:27

Mlado solato so mi požrle neke rjave trde gosenice. Sedijo prav v stebelcu solate , korenin pa sploh ni bilo več.
Kaj bi to bilo in kako se jih rešim, ker bi res rada kakšno glavico pridelala.

Hvala za odgovor.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a stabka » 27 apr 2009, 10:51

Jaz imam pa drug problem. Letos prvič opažam na celem vrtu nekakšne bolhe, ki pa niso enake kot pridejo na zelje. Na kopreni so izgledale kot da je po njej posuta drobčkana zemlja. Te so črno-sive brez leska zelo majhne, na prvi pogled podobne ušem če pa se približaš z roko odskočijo(ne odletijo). Danes namakam koprive s katerimi bom jutri zalila cel vrt, potlej bom pa poročala če kaj nuca, saj mogoče še komu drugemu prav pride :roll:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 27 apr 2009, 10:53

A namočene koprive so za zatiranje škodljivcev?
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Pepe » 27 apr 2009, 16:03

stabka je napisal/-a:Jaz imam pa drug problem. Letos prvič opažam na celem vrtu nekakšne bolhe, ki pa niso enake kot pridejo na zelje. Na kopreni so izgledale kot da je po njej posuta drobčkana zemlja. Te so črno-sive brez leska zelo majhne, na prvi pogled podobne ušem če pa se približaš z roko odskočijo(ne odletijo). Danes namakam koprive s katerimi bom jutri zalila cel vrt, potlej bom pa poročala če kaj nuca, saj mogoče še komu drugemu prav pride :roll:

To so bolhači. Hudo zoprna zadeva. Še najbolj pomaga, da posadiš toliko zelenjave, da ne zmorejo sproti pojesti. Ali pa posadiš par rastlin njim najljubše zelenjave samo za njih, da ima potem tvoja zelenjava mir pred njimi. Zelo radi imajo vse vrste redkev, gorčico, rukolo in orientalske vrste zelja.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a fotografka » 03 maj 2009, 14:26

Na vrtu, ki je bil pognojen s hlevskim gnojem sem posadila med drugim sadike solate, posejala redkvico...

Listi redkvice in solate so postali precej rumeni.
Mogoče kdo ve zakaj, kaj narediti? :roll:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a stabka » 04 maj 2009, 21:26

Hvala Pepe za pojasnilo...redkvica je že posejana in upam da bodo potem pustili solato pri miru. Opažam pa , da jih je v teh hladnih in deževnih dneh manj in upam da pri tem tudi ostane. Drugače pa bom probala zaliti še s koprivami če bo kaj nucalo škodit ne more, do sedaj se mi niti ni zdelo smiseljno ker je bilo tolko dežja in bi vrjetn spralo vse dol :roll:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 08 maj 2009, 22:01

Za fotografko: če je zemlja preveč pognojena s hlevskim gnojem, potem so lahko rastline v začetku rumene, vendar se kasneje opomorejo, če le ni gnoja res preveč.
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a fotografka » 10 maj 2009, 20:35

Marijav hvala za odgovor.

Sem imela na sumu preveč gnoja, ampak na to nisem sama imela vpliva. Pognojeno je bilo že pred zimo.

Bom pa vedela za drugo leto. :wink:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 10 maj 2009, 21:37

In kako se znebim strun?
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a vili » 11 maj 2009, 08:19

lahko kdo pove kako pripraviti koprive za zalivanje ali špricanje,mislim točne koncentracije,hvala.
vili
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 11 maj 2009, 12:52

Škropivo iz kopriv:
1kg svežih kopriv (ali 100 - 200g posušenih) namočimo v 10l vode za 24 ur. Potem precedimo in poškropimo rastline. Uporablja se za uničevanje listnih uši, hkrati pa krepi rastline.
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lera » 01 jun 2009, 19:19

Moram potrkati ampak jaz sem se k sreči rešila strunc na čisto naraven način. Vsak dan smo gledali kje je kakšna solata majčkeno uvela jo izpulili malo pobrskali in večinoma našli srtunco jo prijeli in dali na pol. Sedaj mi solata raste brez problemov. Prvo sem se trudila s kamenčkom dati narazen potem pa sem bila na njih tako besna da sem samo trgala na pol. Skratka samo vztrajni moramo biti in si vzeti čas. Upam, da ste tudi v uspeli uničiti te nadležnice.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov