Solanum aethiopicum-sorodnik jajčevca?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Solanum aethiopicum-sorodnik jajčevca?

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 jun 2007, 13:33

Čao!

Zanima me,če kdo pozna to rastlino...
Je bližnji sorodnik jajčevca,plodovi so užitni in izgledajo kot narebren paradižnik ali majhna oranžna bučka.

Nekaj let nazaj sem plodove zasledila v avstrijskem Obiju kot dekoracijo,vendar niso bili na prodaj.Bi pa to rastlino zelo rada imela na vrtu,saj je uporabna tako v kulinariki(ko plodovi še niso zreli) kot za jesenski okras.

Če imate kakšne informacije,kje bi se seme ali rastlino dalo dobiti,bi vam bila zelo hvaležna...

Tu pa je link,ki lepo opisuje to rastlino:

http://davesgarden.com/pf/showimage/137836/
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 08 jan 2008, 23:23

Sporočam,da sem seme končno dobila in bo rastlina letos krasila moj vrt in balkon.Če je kdo zainteresiran,mu lahko nekaj semen odstopim ali pa zamenjam za kako drugo zanimivo rastlinico....
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 jan 2008, 09:31

Kolikor sem razbral iz priloženega linka je rastlina bolj okrasna. Ali je uporabna tudi v kuhinji?
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jan 2008, 12:12

Plodovi so uporabni tudi v kuhinji in sicer, ko so še mladi, čvrsti in zeleni. Predvsem azijci jih uporabljajo, ker imajo plodovi rahlo grenkast okus, ki pa pri nas ni preveč cenjen. Vendar v kombinaciji s sladkimi živili popestri marsikatero kitajsko jed. Jaz sem ljubiteljica kitajske kuhinje in sem si ravno zato zaželela imeti to, tudi zelo dekorativno rastlino.

Res priporočam za gojenje, če ne drugače, pa vsaj za okras, ker je res nenavadno lepa rastlina. Ima popolnoma enake zahteve za gojenje kot navadni jajčevec. Užitni plodovi so zame le bonus, zreli plodovi pa se obdržijo še dolgo v jesen in zimo in služijo v dekorativne namene.
Če želiš, ti lahko izbrsakm še kakšne dodatne podatke, čeprav se mi zdi, da sem povedala kar vse.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jan 2008, 18:31

Evo, sem šla iskat po netu in sem našla par strani, kjer je specifično rečeno, da se sadeži uporabljajo v azijski kuhinji. Naj vas ne zmotijo druga imena, rastlina jih ima namreč res veliko :lol:

http://www.gardenersnet.com/vegetable/ornamentaleggplant.htm

http://rareseeds.com/seeds/Eggplant/Red-China
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 jan 2008, 18:42

Ja, bo držalo. Užitni naj bi bili celo listi.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jan 2008, 20:16

To si ne upam trditi, ker se bojim, da so listi strupeni kot pri vseh razhudnikih. Sploh pa si ne predstavljam, da bi jedla trnasto kosmato listje :lol:

Mislim, da bom za zdaj kar pri plodovih ostala...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kaka » 09 jan 2008, 23:23

Pozdravljena,
kar nekaj časa nisem bila na forumu, sedaj pa sem vesela, da se tudi ti spet bolj pogosto oglašaš. Upam, da še veljajo kakšne najine zamenjave. Nečakinja je iz Bolivije prinesla semena koruze, meni pa še ne. Sedaj imam precej dela, ker gre snaha na porodniško, pa jim bom pomagala, se pa vsekakor vidimo čim bo bolj veselo vreme. Za praznike sem bila na Dolenjskem. Bilo je prekrasno, ker je bil sneg. Ima slike breze posute s snegom, pa jo na forum ne znam pripeti. Žal se na njej ne vidijo ptice, ki so čakale na seme na balkonu.
L.p. Zdravka
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kaka » 09 jan 2008, 23:30

Kako sem nerodna, to naj bi bilo moje ZS za Ivčk.
L:p.
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jan 2008, 23:41

Čao,Kaka!
Saj lahko post zbrišeš pa ga meni še enkrat na ZS pošlješ, pa ti bom z veliiikim veseljem odpisala
:lol: :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 10 jan 2008, 08:39

Kaka je napisal/-a: Imam slike breze posute s snegom, pa jo na forum ne znam pripeti.

Za Kako :wink: <<= KLIK
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov