Soja v letu 2011

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Soja v letu 2011

OdgovorNapisal/-a novinka » 22 okt 2010, 23:59

Rada bi spomladi posejala sojo, prvič! Prosim za nasvete: nakup semena, sorta, posebnosti..
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Mira
novinka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Dragomer

Re: Soja v letu 2011

OdgovorNapisal/-a sam0jst » 29 okt 2010, 20:25

hey

najprej glede nakupa semena:
jaz jo prodajam na trgu. sicer za konzum, ampak je primerna tudi za setev, ker ni nikakor obdelana (je namreč ekološka). poleg tega je testirana na prisotnost GSO - test je bil negativen. drugače kot seme ne bi vedela kje se jo kupi. je pa običajna rumena soja - ta, ki je najbolj pogosta (ne bi vedela točne sorte).

glede gojenja:
kot ostale stročnice. seje se jo spomladi (aprila-maja), zori cca. konec julija-avgusta. seje se jo v jamice - če imaš bolj zbita tla, ti priporočam, da narediš "grebene" in jo poseješ nanje (pravzaprav kot prodajalka semena to priporočam v večini primerov, saj se rastline sejane na grebene bolje obnašajo + lažje se jih obdeluje). ne potrebuje nekega dognojevanja, sploh pa ne umetnih gnojil. če se izvaja kolobar, je to dovolj, če pa vržeš na zemljo še kakšno lopato hlevskega gnoja, pa tudi ne škodi (škodi pa pretiravanje, seveda ;) ). dobro podlago naredi tudi malo komposta (če ga seveda delaš).

to je to, zaenkrat. če te še kaj zanima pa kar vprašaj :)

lp
sam0jst
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 29 okt 2010, 20:34

Mene tudi zanima soja. Nisem je še nikoli gojila, bi pa rada poskusila. Niti tega ne vem, koliko semena bi rabila za pridelavo za dodatek prehrani povprečne družine. Lahko napišeš kaj več o uporabi? Će bo na voljo še kaj semena, se priporočam! lp
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a sam0jst » 29 okt 2010, 20:55

O tem koliko bi jo potrebovala je malo težko govoriti, ker je nekateri pojejo ogromno, nekateri jo jedo pa 2x na leto :D odvisno je tudi od tega koliko imaš prostora v vrtu. Priporočala bi ti, da najprej poskusiš s kakšno vrsto, če pa boš videla, da je potrebuješ več in da ti dobro uspeva, pa jo naslednje leto poseješ več.

Semena pa je še več kot dovolj, pa še drago ni (vsaj če mene vprašaš). Kar ti ga ostane od setve ga pa lahko brez skrbi skuhaš in poješ :wink:
sam0jst
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov