Jaz jih lepo poberem, ko so dovolj zreli (imajo tisto lepo barvo značilno za svojo sorto, ne pobiraj zelenih!) s peclji ali brez. Potem jih dam na servieto ali na papir in jih sušim dober mesec. Ne rabiš že sedaj izpulit celih rastlinic in jih vesit, ker bo na njih zrastlo še kar nekaj plodov. Jaz to naredim šele kasneje, tik pred slano. Potem ko so feferončki suhi pa jih zmeljem z mlinčkom za kavo (lahko je tudi mlinček za orehe - samo potem moraš obvezno zeloooo dobro oprati, ker drugače bodo pekoči še orehi), ki ga uporabljam samo v ta namen. Tako zmlete shranim kot začimbe, ki jih dodajam golažem, omakam...
Včasih jih tudi vložim in sicer jih lepo opereš in naložiš v kozarce ter zaliješ z mešanico kisa, vode in soli ter daš kozarce v pečičo za kakih 15 min. Včasih dam le nekaj hudih, ostalo pa sladke - ti so malo manj pekoči
Lp