Skladiščenje melancanov oz. jajčevcev

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Skladiščenje melancanov oz. jajčevcev

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 27 avg 2008, 19:14

Letos imam prvič toliko pridelanih melancanov, da jih ne moremo sproti pojesti. Kako bi jih skladiščil za jesen oz. zimo? Kaj bi lahko iz njih naredil?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a dinksi » 27 avg 2008, 21:12

Vloženi kisli melancani v olju

Rabiš:
kis za vlaganje
sol
olje
česen
peteršilj
in seveda, melancane

V loncu zavreš kis za vlaganje z vodo v razmerju 1:2. 1 kis, 2 voda. Dodaš sol po okusu.
Olupiš melancane in jih narežeš na koščke. Ko kis in voda zavrejo dodaš melancane in kuhaš nekaj minut, da se zmehčajo. Ko je kuhano odložiš na pladenj in pustiš, da se ohladi. V isti tekočini lahko večkrat kuhaš melancane.
Računaj pa, da bo po vsakem kuhanju manj kisa in vode, ker melancani tudi nekaj popijejo.

Ko se melancani hladijo očistiš česen in ga nasekljaš . Isto narediš s peteršiljem. Vse skupaj zmešaš in imaš pripravljeno za vlaganje.
V kozarce naliješ malo olja in noter zlagaš melancane, tako, da ne ostane nikjer zračnih mehurčkov. Sproti dodajaš peteršilj in česen. Ko je kozarec poln, da daš v hladen in temen prostor. Pazi da melancani ne gledajo ven iz olja.
Jaz sem uporabljal olivno olje in tudi sončnično.
V olivnem olju pride mnogo bolje vendar traja manj....približno do pozne pomladi. In če imaš prehladno klet se tudi olivno olje zgosti, kar ni tako praktično, če moreš takoj postreč iz kleti. Je pa res, da v roku pol ure na sobni temperaturi se olje nazaj utekočini.

Vse količine so po okusu in občutku.
Meni so tako pripravljeni melancani super dodatek za narezke.

:wink:
dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a copka » 28 avg 2008, 05:52

http://www.kulinarika.net/forum/topic.a ... =melancani - tu imas nekaj idej, pa pod recpte tudi poglej, zagotovo kaj najdes!
Lp!
copka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 17 jun 2008, 05:53

OdgovorNapisal/-a nadina » 31 avg 2008, 15:11

Dopolnilo Dinksi-ju:

Sama narežem melancane tako, da ima vsaka (cca 1 - 2cm) rezina tudi lupino, ker se mi zdi, da ostanejo tako dlje časa čvrsti.
Jih pa vedno, ko jih narežem, posolim in nekaj časa pustim, da spustijo vodo (spet je menda trdota v igri). Šele nato prekuham cca 2-3 minute (ne preveč!) v kisu...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola


Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov