Vloženi kisli melancani v olju
Rabiš:
kis za vlaganje
sol
olje
česen
peteršilj
in seveda, melancane
V loncu zavreš kis za vlaganje z vodo v razmerju 1:2. 1 kis, 2 voda. Dodaš sol po okusu.
Olupiš melancane in jih narežeš na koščke. Ko kis in voda zavrejo dodaš melancane in kuhaš nekaj minut, da se zmehčajo. Ko je kuhano odložiš na pladenj in pustiš, da se ohladi. V isti tekočini lahko večkrat kuhaš melancane.
Računaj pa, da bo po vsakem kuhanju manj kisa in vode, ker melancani tudi nekaj popijejo.
Ko se melancani hladijo očistiš česen in ga nasekljaš . Isto narediš s peteršiljem. Vse skupaj zmešaš in imaš pripravljeno za vlaganje.
V kozarce naliješ malo olja in noter zlagaš melancane, tako, da ne ostane nikjer zračnih mehurčkov. Sproti dodajaš peteršilj in česen. Ko je kozarec poln, da daš v hladen in temen prostor. Pazi da melancani ne gledajo ven iz olja.
Jaz sem uporabljal olivno olje in tudi sončnično.
V olivnem olju pride mnogo bolje vendar traja manj....približno do pozne pomladi. In če imaš prehladno klet se tudi olivno olje zgosti, kar ni tako praktično, če moreš takoj postreč iz kleti. Je pa res, da v roku pol ure na sobni temperaturi se olje nazaj utekočini.
Vse količine so po okusu in občutku.
Meni so tako pripravljeni melancani super dodatek za narezke.