s čim gnojite - hlevskim gnojem ali gnojili iz trgovine?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a sasok » 15 nov 2007, 22:04

Jaz se popolnoma strinjam s tabo, le ne vem kako boš sejal jagode! Heh poročaj kako bojo uspele! Mi jagode razmnožujemo s pritlikami da pa bi sejali tiste male rumene... mislim da bi bilo to delo predvsem res zelo
zanimivo!
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a peaceful » 15 nov 2007, 22:14

s vsakemu posejanemu semenu je obljuba, hehe... bom poročal...
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a muha » 15 nov 2007, 22:54

peacefull, kar probaj. Pri meni se je nekaj vrtnih jagod že samih razmnožilo s semeni. Po moje tako, da je na zemlji ostala zrela jagoda. Da so res iz semena vem, ker so bile, ko sem jih prvič opazila, čisto male in to na gredi, kjer drugih jagod ni bilo. Najprej sem mislila, da so tiste navadne divje, za vsaj slučaj sem jih pustila, čez kaki 2 ali morda 3 leta so pa rodile lepe debele in slastne plodove. Ravno tako se mi je na robu grede iz nič pojavila malina, pa tudi ribez pulim na vseh čudnih koncih in ga sadim v nasad.
Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a peaceful » 16 nov 2007, 00:12

ali so pritlike jagod in pa koreninski/talni poganji malin draga zadeva?
zadeva je taka, da bi najprej do spomladi izboljšal zemljo in šele nato sadil in sejal... zdaj, nekaj jagod in malin mi je ostalo, ko sem rihtal zemljo, a mi ni v interesu tega posadit nazaj. kakšen predlog. oprostite, da sem tako zašel iz teme...

drugače pa je hlevski gnoj zelo koristna stvar za pripravo komposta.
z njegovo pomočjo je lahko kompost pripravljen v mesecu dni...
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 16 nov 2007, 07:58

jagode iz semen praviš? naj se ti ljudje ne smejejo. naj povem svojo izkušnjo. doma imamo jagode. skopaj rastejo tako vrtne kot divje. osebno mi imajo divje (gozne) neprimerno boljši okus od vrtnih. a so tudi neprimerno manjše od vrtnih.
in kaj se je zgodilo pri nas? jah, kot običajno so se jagode skrižale in nastal je hibrid, ki je iz semen pognal novo sorto jagod. te so večje od goznih a še vseeno kar dosti manjše od vrtnih. kar pa je fascinanno je to, da so obdržale okus goznih. tako imamo danes jagode, ki so po okusu kot gozne a so po velikosti 2x večje.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a muha » 16 nov 2007, 11:13

peaceful je napisal/-a:ali so pritlike jagod in pa koreninski/talni poganji malin draga zadeva?
...

Najbrž bi ti jih tudi kdo od članov tule poslal? Pri nas imamo po moje le divje maline, ker so se same zasejale in bi take lahko dobil na vsaki gozdni poseki. Jagode je pa tako ali tako treba redčiti skoraj vsako leto in jih bo spomladi kdo gotovo stran metal. Naše lani žal niso naredile novih poganjkov, sicer bi ti jih z veseljem poslala. Bom videla, kako bo drugo leto. Starih rastlin pa nima smisla pošiljati, so premalo rodne in njihov konec je preblizu.
Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 16 nov 2007, 11:20

glede sadik malin ni problema. pri nas jih imamo ko dreka :P. spomladi se kaj oglasi pa jih lahko prideš iskat.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a peaceful » 16 nov 2007, 11:26

super, sem si kar oddahnil... :P

super družba ste tukaj na tem forumu. se sreča, da sem ga odkril...
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a kiki » 16 nov 2007, 16:30

Mi pa smo letos spomladi pri bakkerju kupili tiste jagode ki naj bi imele zelo velike plodove samo niso ble glih tak ful vlke. Mele pa so zelo velike liste. Upam da bodo naslednje leto kaj večje. Če boš hodil kaj okoli Njiverc ti jih lahko nekaj dam.
kiki
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: njiverce (štajerska)

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 16 nov 2007, 17:01

Oprosti, Peaceful, nisem te nameravala odvračati od tvojih zanimivih poskusov ali se celo norčevati. Zmotno sem mislila, da želiš na novo pridobljeni "moj mali svet" čim hitreje koristno uporabiti, posebno ker si pisal tudi o zelenjavi, ki da jo boš gojil. Le pomagati sem ti hotela do hitrejšega uspeha. Sem pa tudi napisala, da je pot preko semena zanimiva. No, tudi meni so všeč naravne zakonitosti, zato tudi vlada v moji okolici rastlinska demokracija, ki je za mnoge samo neurejena goščava. Zakaj ne bi recimo rastlinam, naseljenih doma ustvarila vsaj približno takega okolja, kot so ga vajene? N.pr. travna ruša iz prvotnega rastišča, kak kamen poleg, namesto strogo populjene gole zemlje, kjer čemerno ždi kak primerek? Ja, pa sem spet zašla. Torej, veliko uspeha, tudi pri meni raste marsikaj iz semen (samo)vzgojenega! LP
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a sasok » 16 nov 2007, 17:59

Ja Uroš to z jagodami mora biti svetovno!
Drugače jaz ti lahko zrihtam one rumeno-oranžne maline, ki jih osebno obožujem in mi imajo veliko boljši okus, le plodovi so malo manjši!
Glede jagod velikank iz Bakkerja; prvo leto so bile zelo male in smo mislili da je nategancija! Letos ko je bilo drugo leto pa je zrastla ena kot srednevelika pomaranča! Aja pa še oblike je neke kockaste tako da je bla res zanimiva! Povprečno si bile jagode res zelo velike, pa še ena zanimivost je in sicer da imajo celo zelo dober okus kaj se mi zdi da tiste, ki jih kupiš v Mercatorju ali Intersparju nimajo glih (je neki sintetičen, čeprav je meni ta okus zelo všeč)! Torej če koga zanima ona jagoda mu lahko pokažem sliko!
Slika
Ps: Dodal sem svojo prvo sliko![/b]
Zadnjič spremenil sasok, dne 17 nov 2007, 12:54, skupaj popravljeno 2 krat.
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a peaceful » 16 nov 2007, 18:16

stara postaja, če ne bi bilo tebe, bi drugo leto začel jagode in maline iz semen in čakal, da bo obrodilo. zaradi tebe sem šel raziskovat in ugotovil, da te stvari rodijo šele po kakšnih dveh letih...

no kljub temu bom začel nekaj jagod in malin iz semen, ne glede na to, da ne bo nič rodilo.
važna je pot in ne cilj, ki ga želimo doseči, to je moja filozofija!

sasok, dobro se slišijo one maline ja!
glede jagod...totalno so se mi zagabile v zadnjih letih, ker sem jih večinoma jedel kupljene... okus je po stiroporu, nič naravne energije ni v njih. sem si zaprisegel, da ne pojem niti ene več, če ni vzgojena doma...

HellHavoc, šele zdajle sem si dobro prebral post o križanju vaših jagod...
divje jagode so tok dobre!!! še kakšni dve leti pa bom tudi jaz začel križat! komaj čakam.

kiki, tudi tebi hvala za ponudbo. v Njivercah pa še nisem bil.

lep pozdrav vsem!
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a alpigena » 17 nov 2007, 00:49

jaz gnojim z Biogreno.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

Kraj: Domžale

dobro ULEŽAN ...

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 17 nov 2007, 09:23

... hlevski gnoj.
Zadnjič spremenil PR-ST, dne 07 dec 2007, 21:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru

Slike: 14
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a katrinca » 17 nov 2007, 10:08

:lol: :wink:
katrinca
Expert
Expert

Kraj: Maribor