Rastlinjak-opraševanje in pridelava zelenjave

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Rastlinjak-opraševanje in pridelava zelenjave

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 02 jun 2008, 12:36

Lani sem postal navdušen vrtnar. Najprej sem si zgradil velik vrt, letos pa mi je uspelo postaviti rastlinjak, površine 22m2. V njem imam trenutno:
paradižnik, jajčevec, paprika, feferone, razne buče, nekaj rož in baziliko.

Rastline lepo bujno rastejo. Rastlinjak ima vrata, 4 strešna okna in okno v zadnjem delu. Vse je podnevi odprto, zato ni pretirane vlage in vročine, imam tudi senčilno mrežo. Je poveznjena preko celega rastlinjaka , tudi preko oken. Pri oknih sem v mrežo zarezal okno za insekte.

Me je začelo skrbeti, če se bodo rastline oprašile. Katere od naštetih se same oprašujejo oz. jim moramo pomagati (paradižnik stresti)? Kako se ročno oprašuje? Baje s čopičem. Kakšnim? A moram najprej iti na moški cvet, potem pa na ženskega? Kako ju ločim?

V želji, da bi privabil čebele in čmrlje, sem v rastlinjak in ob njem zasadil rože s cvetovi, vendar še ne cvetijo. Čebel in čmrljev v rastlinjaku trenutno ni, zunaj pa jih je veliko, saj živim na deželi, kjer je narava še razmeroma neokrnjena in ne uporabljam škropiv (no, sosedje so druga zgodba).

Opazil sem, da jedilne bučke cvetijo že 14 dni, ni pa še nobene (niti majhne) bučke. Danes sem zasledil na internetu, da buče še posebej potrebujejo opraševalce.

Paradižniki že delajo plodove, vendar se mi zdi, da ne tako veliko, kot na vrtu.
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jun 2008, 13:24

Ojla!

Lepo, da se navdušuješ za vrtnarstvo, in tudi krasno, da imaš dovolj prostora za rastlinjak. Koloikor sem uspela razbrati, si vse naredil prav...

Zdaj pa glede opraševanja. Paradižnike, paprike, jajčevce, in feferone je dovolj samo stresati. To se počne dopoldan in pred večer, ko cvetni prah ni vlažen od jutranje ali večerne vlage. Vse naštete rastline so samooplodne in imajo v enem cvetu moške in ženske dele, zato se lahko oprašijo le s stresanjem. Lahko pa stresaš celotno rastlino ali pa samo posamezne cvetove. Bolj priporočam slednje...

Kar se tiče buč, se boš pa moral malce potruditi sam. Lahko uporabiš čopič (mehak, majhen, za slikanje na papir - ponavadi jih imajo osnovnošolci :wink: ) in z njim prenašaš pelod ali pa se zadeve ločiš 'ročno'.
Tu sem ti našla dve fotki, ki lepo prikazujeta razliko med moškim in ženskim cvetom pri bučkah in bučah.

Levo na tej fotki je (še zaprt) moški cvet bučke, ki ima tenko steblo, desno pa je ženski cvet, ki ima pod sabo zadebelitev- bodoči plod:
Slika

Tole pa je fotka bučnih cvetov, obenem je prikazan tudi prerez cvetov, kjer se lepo vidijo prašniki in pestič. Levo je spet moški cvet, desno pa ženski:
Slika

Torej, če želiš buče oprašiti ročno, odtrgaj en moški cvet, mu odstrani vse cvetne lističe in pusti samo prašnike. Potem hodiš okoli s tem 'pohabljenim' cvetom in ga nežno podrgneš ob notranjost vsakega odprtega ženskega cveta, torej direktno ob vrh pestiča. Cvetovi buč so tako veliki, da se pri njih vidi vse, tako ne boš imel težav v ženskem cvetu najti pestiča. Če postopek ponoviš z večimi moškimi cvetovi, uspeh ne bo izostal.

Je pa res, da pri bučkah in bučah najprej zacvetijo moški cvetovi, šele ob primernih višjih temperaturah se pojavijo tudi prvi ženski. Morda zato še nimaš nič plodov...

Če želiš privabiti še kaj insektov v rastlinjak, ti priporočam, da ob njegova vrata poseješ nekaj semen kapucinke. Te, ko zacvetijo, privabljajo razne žuželke, od vrat pa ni več daleč do notranjosti rastlinjaka. Kakšen čmrlj bo veselo poletel notri, ko bo zagledal velike cvetove buč :lol:

Upam, da sem ti kaj pomagala, veliko uspeha ti želim :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 02 jun 2008, 22:25

Ivčk, hvala za hiter in izčrpen odgovor. Si me kar pomirila....

ps: sem pozabil omeniti, da je kapucinka (cca. 8 rastlin) že v rastlinjaku.
Bom jutri malo pofotkal in objavil.
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 jun 2008, 08:50

Ni za kaj :wink:
Ja, daj pofotkaj in prilimaj kako slikico...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 03 jun 2008, 22:39

Hmm, rad bi pripel fotke pa ne znam :(
Poskušam preko gumba Img pa ne gre....
Pomoč!
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 jun 2008, 09:58

Hm, naj kdo prosim prilepi link do tiste teme, kjer je bil postopek za lepljenje slik lepo opisan. Jaz sem mu želela svetovati, naj uporabi iskalnik, pa sem probala temo najti sama, ne vem pa več njenega naslova :?
Kako naj jo šele on potem najde? Če bi bil kdo lahko tako prijazen... :wink:

Tole sm pa le našla, morda bo pomagalo:
http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=5245&highlight=nalaganje+slik
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 04 jun 2008, 12:59

Pri pripenjanju slik sem si pomagal z http://www.slikomat.com

Slika rastlinjaka (včeraj):
Slika

Rastlinjak imam dober mesec, torej sem začetnik. Verjetno je vse malo pregosto nasajeno, a kaj, ko mi je bilo škoda sadike vreči stran (sadike sem tudi letos vzgajal prvič in sicer v garaži, pri oknu).

Vsak vaš nasvet/komentar je dobrodošel.

Slika vrta (včeraj):
Slika

Vrt je nastal lani, torej je sedaj 2. sezona.
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a greeny » 04 jun 2008, 17:53

Velik in zelo lepo urejen vrt. Rastlinjak pa prav tako nič ne zaostaja.

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru

Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 jun 2008, 18:58

Nadebudnez, se pridružujem mnenju greeny-ja, zelo lepo urejeno, sploh za novejši vrt. Tudi se mi ne zdi, da so rastline v rastlinjaku preveč na gosto posajene, tam to niti ni tako zelo pomembno, ker ni dežja in se bolezni ne morejo tako silovito in hitro razširjati med rastlinami.

Vseeno pa poskušaj poskrbeti za to, da se rastline med seboj ne dotikajo - to najlažje kontroliraš z obtrgavanjem listov - ne rabiš potrgati celih listov, lahko pustiš tudi polovičke ali tretjine, odtrgaj pač toliko, kolikor je potrebno, da rastline med sabo ločiš...

A jajčevce si tudi sam vzgojil? Krasne sadike...
So tisto ob robu vrta morda šparglji? Če so, koliko so stare sadike?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 04 jun 2008, 21:37

Paradižnik v rastlinjaku že obtrgujem, ravno včeraj sem se spraševal, če lahko trgam po pol lista :)
A lahko trgam liste tudi jajčevcu (mi sili na potko) in bučkam?

Kot sem omenil, sem letos prvič gojil sadike in ker še nisem imel rastlinjaka, so bil v garaži bolj uboge. Ko sem postavil rastlinjak od svojih sadik še nisem imel nič godnih za sajenje, zato sem jih nekaj kupil, tudi te jajčevce na levi. V bistvu imam sedaj v rastlinjaku 1/3 kupljenih, ostalo pa svoje, ki lepo uspevajo.
Imam pa svoje sadike jajčevcev še na polici in ravno danes sem jih mislil posaditi na vrt pa me je pregnal dež.

Svojih sadik nisem nič škropil, z ničemer. Opazil sem, da jih ti škropiš s Cuprablau. Jaz sem poskusil brez. Sedaj vidim razliko, tisti paradižniki, ki sem jih posadil zunaj, so bolj rumeni in ne rastejo tako lepo kot v rastlinjaku. A jih lahko še sedaj poškropim in s čim? Že cvetijo.
Na spodnji sliki so vidni na začetku spodaj (sadil sem jih v nedeljo, slika je od včeraj).
Slika

Hvala za pohvale za vrt. Je kar v redu imam pa tudi nekaj težav:
- na česnu in delu čebule, kar je bilo sajeno jeseni, imam čebulno muho. Mama v svojem vrtu (nad rastlinjakom) nikoli ni imela te muhe, torej jo imamo prvič in nismo resno jemali preventive (pokrivanje). Šola za drugo leto. Kolikor vem, tukaj kurative ni, nekdo mi je sicer rekel, da se da pozdravit, če k vsakem česnu vlijem tekoče apno.
- na fižolu imam uši, najprej sem jih uničeval z rokami, potem sem škropil s 24urnim pripravkom kopriv, a ni veliko bolje. A bom moral res škropiti z insekticidom?
- Uši so tudi na bobu, a teh ne bom preganjal, ker bo kmalu za obirat (glej stroke na levi od paradižnikov na sliki). Pa pikapolonice imajo pojedino.
- nekaj fižola mi je tudi napadla rja, proti temu sem lani škropil, mislim, da z Antrakolom in bom verjetno tudi letos moral. (lani sem v celem letu v vrtu škropil le 3x)
- na zelju imam bolhače, ki so sploh aktivni v suši in na mladem zelju. No, letos je najhuje mimo, ker so sadike že kar velike.
- zelo me jezi tudi, da mi nekdo grize sadike plodovk. Npr. posadim 2 paradižnika k enemu kolu, zjutraj pa je ena sadika že uvela, ker je steblo pogrizeno do polovice tik pri zemlji. Kaj bi to bilo? Na površju zemlje so opazne za palec velike luknje. Sumim črne murne. Bramorjev še nisem opazil. Do sedaj so bili murni simpatični, bo treba spremeniti mišljenje.
- imam tudi voluharje (ali poljske miši), vendar ne delajo velike škode. Sem pa v maju nastavil plastično posodo polno vode in dva sta se utopila v njej.

Pravilno si ugotovila, ob robu vrta je nasad 8 metrov špargljev. Sadil sem jih letos 31.3. Kupil sem enoletne sadike v Ljubljani, prvič pa jih bom lahko rezal spomladi 2010. Prilagam sliko sajenja:
Slika

Še nekaj, v rastlinjaku imam še nekaj sadik paradižnika. Sadike so sedaj že stare, treba jih bo posaditi. Opažam, da se spodnji listi obarvujejo, pa ne samo na rumeno, tudi na vijolično ali tako nekako. A je to bolezen?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rok.k » 04 jun 2008, 22:24

Nadebudnež, a za namakanje uporabljaš vodo iz vodovoda ali deževnico?
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 05 jun 2008, 07:47

Končni cilj je, da bi uporabljal samo deževniceo. Zato imam v zemlji betonski rezervoar 13.000 litrov v katerega se zaenkrat steka voda samo iz pol strehe garaže (moram čimprej še drugo streho vključiti). Skratka, ko mi trenutno zmanjka deževnice, pretočim vodo še iz vodnjaka. Ko pa še te zmanjka pa iz vodovoda.
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a peter » 05 jun 2008, 16:38

Oj!

Zelo lep vrt, nadebudnež. Predvsem pa velik, da je zagotovo prostor za vse, kar si želiš. Tudi jaz imam približno tako velik vrt in je z njim kar precej dela in še več zadovoljstva.
Ker sprašuješ, kako varujemo rastlinice pred škodljivci in boleznimi, ti povem, da če se le da z naravnimi pripravki. Ne želim namreč s svojega vrta zelenjave špricane z vsemi mogočimi pripravki! A ni bistvo domačega vrta, da pridelamo okusno in zdravo zelenjavo in sadje?

Ker pa največkrat nimam časa, kupim tiste že pripravljne bio pripravke (ki so kar precej dražji od strupenih :().
Proti plesnim in rji škropim paradižnik, papariko, kumare... s pripravkom Natur-f ali tudi Super-f (vendar slednji ni proti rjam, le proti plesnim) in še to le po potrebi. Pa sem imel paradižnik vse do oktobra.
Proti ušem in bolhaču (fižol,...) pa uporabljam prav tako bio pripravek Bio Plantella aktiv ali Kenyatox Verde (čeprav je slednji za okrasne rastline, deluje tudi na vrtninah).
Upam, da sem kaj pomagal.
Lep pozdrav in obilo uspeha!
peter
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 jun 2008, 17:22

Ojla!
Tudi jajčevcem lahko odtrgaš kak list, če je zelo moteč. Ne pa s tem pretiravati, ker ne marrajo prevelikih 'posegov' v svojo rast. Tu pa tam kak list pa le lahko odstraniš.

Tudi jaz letos nisem špricala svojih paradižnikov s Cuprablauom, sem se odločila kar za Antracol (fungicid) zaradi pogostih težav s paradižnikovo plesnijo v avgustu. Kasnejša škropljnja so pa z čajem in mlekom. Več o vzgoji paradižnikov si lahko prebereš v temi 'Kdaj se seje paradižnik', tam smo se res veliko nadebatirali, zvedel boš marsikaj :wink:

Seveda jih lahko še vedno pošpricaš. Glede na to, da ti rumenijo, ti naprej priporočam Agrostemin (naravni bo stimulator rasti), kasneje pa kak naravni fungicid od Plantelle (o tem ti je nekaj napisal že Peter)...

Ampak vrt imaš pa res krasen, vidim tudi, da si poskrbel za kapljično namakanje (jaz tudi :wink: ), to res prihrani ure in ure časa...

Proti čebulni muhi in porovi zavrtalki res pomaga samo prekrivanje (in seveda škropljenje s kakimi strupi, bljak), meni so ti hudički letos vso čebulo uničili, prekriti nisem mogla, ker sem čebulo imela kar v vrstah med drugimi vrtninami. Česna se niso niti pritaknili, por sem pa sejala kasneje in se izognila naletu muhe...

Proti ušem se jaz vedno skušam boriti na čimbolj naraven način. Najbolje mi uspeva spiranje z močnim curkom vode, to večino pobije. Seveda je postopek potrebno večkrat ponoviti, a bolje to, kot strupi...
To, da ti pomagajo tudi pikapolonice, je dober znak, pomeni pa to, da imaš kar urejeno 'naravno' ravnovesje v vrtu. Pike so vedno dobrodošli gosti :D

Praviš, da ti plodovke nekaj obžira. Murnov ravno ne bi krivila, ker se ponavadi ne lotijo kultiviranih rastlin. Bramorja pa ne boš opazil podnevi, ker tvoje rastlinice 'papca' ponoči. Skoraj 100% sem prepričana, da ti bramor greni življenje. Kako se ga rešiti boš pa moral vprašati koga drugega, jaz z njim nimam izkušenj, čeprav sem že videla rezultate negove nočne 'pojedine' :lol:

Glede na velikost koreninskih rizomov in samih rastlin (na prejšnji fotki) tvojih špargljev, ti lahko povem, da so tvoje sadike starejše od enega leta (najbrž so že triletne) in zelo lepo razvite. Po moje boš prvi pridelek lahko pobiral že naslednje leto, a vseeno poberi le eno tretjino vseh poganjkov :wink:

Vijolična obarvanost listov paradižnikov ponavadi nakazuje na pomankanje fosforja, kar je v tvojem primeru zelo verjetno, ker so sadike že dolgo časa v istem substratu, zato so najbrž porabile vsa razpoložljiva hranila. Zalij jih z tekočim gnojilom za cvetoče rastline, ki vsebuje nekaj več fosforja...

Upam, da sem kaj pomagala, naj ti vse raste veselo naprej :D :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 08 jun 2008, 20:49

Na listih rastlin v rastlinjaku (paradižnik, paprika, buče, ...) sem opazil neke packe (glej sliko). Mogoče ni nič hudega, v bistvu sumim in upam, da je to od škropljenja z mlekom, kar sem delal kakšen teden nazaj. Kaj mislite, je mleko? Se lahko od teh pack razvije kaj nevarnega? V bistvu sem danes mislil zopet škropiti z mlekom pa zaenkrat še nisem.
Še to, ker vas veliko škropi z mlekom. Jaz sem s kupljenim alpskim 3,5 %. S katerim je najbolje? Pa eni še dajo čaj zraven. Katerega?

Slika: (list paradižnika in bučke)
Slika
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 08 jun 2008, 22:46

Lahko bi bilo od škropljenja, vendar te packe niso posledica mleka, ampak so najverjetneje sončni ožigi. Če packe podrgneš s prstom, se razmažejo ali ostanejo nespremenjene?

Ponavadi se uporablja 1,5% mleko razredčeno z vodo ali še bolje z mešanim zeliščnim čajem (lahko od svežih ali pa suhih zelišč). Več različnih zelišč kot daš v čaj, boljše vpliva tak čaj na rastlino. Mleko pa deluje kot nekaka mehanska zaščita, saj se rastline oprime in se posuši v nekakšen skoraj da pergamentni sloj, zato glivicam onemogoča prodor do rastline...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 09 jun 2008, 09:05

Če packe podrgnem se razmažejo oz. z nohtom jih lahko očistim dol.

Kakšna zelišča npr. daješ ti notri?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jun 2008, 10:19

No, če se packe razmažejo, potem sploh ni skrbi (razen, če je na spodnji strani lista kakšna vatasta prevleka), je verjetno res samo maščoba od mleka zbrana v kupčkih. Zato pa se uporablja posneto mleko in ne polnomasno. Predvidevam, da na spodnji strani listov pack ni. Imam prav?

Jaz za čaj uporabim vsa kuhinjska zelišča, ki so mi ostala od prejšnje sezone, in sicer ko jih nadomestim z novimi: meto, meliso, kamilice, žajbelj, timijan, itn...

Recept za čaj je pa enostaven, kot da bi čaj delala zase. Na dva deci vode gre ena (do dve) žlička posušenih zelišč. Zelišča prelijem s kropom in čaj pustim stati deset minut. Nato ga odcedim in pustim, da se shladi. Ko je shlajen je pripravljen za uporabo.

Za škropivo zmešam en liter polmasnega mleka, en liter čaja in en liter vode, imam namreč tri litersko škropilnico. Včasih pa notri dodam še malenkost naravnega tekočega gnojila, ki ga rastline foliarno vskrkajo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 15 jun 2008, 22:01

Hvala vsem za dosedanje nasvete.

Paprika v rastlinjaku cveti če kakšna 2 tedna. Danes sem pogledal, če se dela že paprika. Opazil sem male paprike na steblih (cvet oz. ostanek cveta je odpadel, na rastlini se vidi majhna paprika , pol centimetra). Sem pa tudi na tleh našel kar veliko takih malih paprik in sicer na majhnem peclju. Konica peclja je bila posušena. Če ne bi te paprike odpadle bi bile velike kakšna 2 cm.

Kaj je vzrok odpadanju malih paprik? Malo sem bral in ciljam na to, da jim primankuje kalcija. Jutri nameravam kupiti Cvetal kalcij foliar in paprike pošpricati po listih. Je to rešitev? Lahko menda tudi paradižnike. Kaj pa buče, bučke in jajčevce?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov