Paradižnik v rastlinjaku že obtrgujem, ravno včeraj sem se spraševal, če lahko trgam po pol lista
A lahko trgam liste tudi jajčevcu (mi sili na potko) in bučkam?
Kot sem omenil, sem letos prvič gojil sadike in ker še nisem imel rastlinjaka, so bil v garaži bolj uboge. Ko sem postavil rastlinjak od svojih sadik še nisem imel nič godnih za sajenje, zato sem jih nekaj kupil, tudi te jajčevce na levi. V bistvu imam sedaj v rastlinjaku 1/3 kupljenih, ostalo pa svoje, ki lepo uspevajo.
Imam pa svoje sadike jajčevcev še na polici in ravno danes sem jih mislil posaditi na vrt pa me je pregnal dež.
Svojih sadik nisem nič škropil, z ničemer. Opazil sem, da jih ti škropiš s Cuprablau. Jaz sem poskusil brez. Sedaj vidim razliko, tisti paradižniki, ki sem jih posadil zunaj, so bolj rumeni in ne rastejo tako lepo kot v rastlinjaku. A jih lahko še sedaj poškropim in s čim? Že cvetijo.
Na spodnji sliki so vidni na začetku spodaj (sadil sem jih v nedeljo, slika je od včeraj).
Hvala za pohvale za vrt. Je kar v redu imam pa tudi nekaj težav:
- na česnu in delu čebule, kar je bilo sajeno jeseni, imam čebulno muho. Mama v svojem vrtu (nad rastlinjakom) nikoli ni imela te muhe, torej jo imamo prvič in nismo resno jemali preventive (pokrivanje). Šola za drugo leto. Kolikor vem, tukaj kurative ni, nekdo mi je sicer rekel, da se da pozdravit, če k vsakem česnu vlijem tekoče apno.
- na fižolu imam uši, najprej sem jih uničeval z rokami, potem sem škropil s 24urnim pripravkom kopriv, a ni veliko bolje. A bom moral res škropiti z insekticidom?
- Uši so tudi na bobu, a teh ne bom preganjal, ker bo kmalu za obirat (glej stroke na levi od paradižnikov na sliki). Pa pikapolonice imajo pojedino.
- nekaj fižola mi je tudi napadla rja, proti temu sem lani škropil, mislim, da z Antrakolom in bom verjetno tudi letos moral. (lani sem v celem letu v vrtu škropil le 3x)
- na zelju imam bolhače, ki so sploh aktivni v suši in na mladem zelju. No, letos je najhuje mimo, ker so sadike že kar velike.
- zelo me jezi tudi, da mi nekdo grize sadike plodovk. Npr. posadim 2 paradižnika k enemu kolu, zjutraj pa je ena sadika že uvela, ker je steblo pogrizeno do polovice tik pri zemlji. Kaj bi to bilo? Na površju zemlje so opazne za palec velike luknje. Sumim črne murne. Bramorjev še nisem opazil. Do sedaj so bili murni simpatični, bo treba spremeniti mišljenje.
- imam tudi voluharje (ali poljske miši), vendar ne delajo velike škode. Sem pa v maju nastavil plastično posodo polno vode in dva sta se utopila v njej.
Pravilno si ugotovila, ob robu vrta je nasad 8 metrov špargljev. Sadil sem jih letos 31.3. Kupil sem enoletne sadike v Ljubljani, prvič pa jih bom lahko rezal spomladi 2010. Prilagam sliko sajenja:
Še nekaj, v rastlinjaku imam še nekaj sadik paradižnika. Sadike so sedaj že stare, treba jih bo posaditi. Opažam, da se spodnji listi obarvujejo, pa ne samo na rumeno, tudi na vijolično ali tako nekako. A je to bolezen?