Radič gojenje

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Radič gojenje

OdgovorNapisal/-a zero » 29 sep 2007, 23:28

Pozdrav

Moj stari ata je gojil radič v gajbicah,letos bi ga rad tudi jaz,pa se na žalost ne spomnim katera sorta radiča je primerna in kakšno zemljo, mivko ali mešnico se uporablja.
Vse se je pa dogajalo v kleti!!
Ena možnost je da poskusim vsč variant.
Se zahvaljujem se za vse predloge in ideje
zero
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 sep 2007, 22:33

OdgovorNapisal/-a herbi » 30 sep 2007, 10:38

Haj. :oops:
Tvoj stari ate je gojil radič sigurno v stari kleti kjer ni centralne.
Novejše kleti skoraj da niso primerne za te zadeve.Poznam kar nekaj ljudi ki jim niso uspevali radič in sploh zelenjava v novejših kleteh.
Skozi novejše kleti tečejo v večini cevi za centralno kar prispeva da je klet toplejša (lahko tudi poletne temperature) tako da zelenjava in vsa ozimnica ne počaka do spomladi.
Kleti na stari sistem so pa vkopane v zemljo in brez cevi za centralno tam pa je temperatura nižja od zunanje.Zelenjava in sadje v takih pogojil lepše počakata do spomladi.

Ne ven sicer kakšno klet imaš.Lahko pa ti povem da ne samo od kleti tudi od kvalitete zelenjave je odvisno kakšen bo kasneje rezultat.

Pa veliko uspeha in lep pozdrav Alenka :oops:
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 okt 2006, 13:53
Kraj: Dobrna

Radič gojenje

OdgovorNapisal/-a Kajser » 30 sep 2007, 10:47

zero je napisal/-a:Pozdrav
Moj stari ata je gojil radič v gajbicah,letos bi ga rad tudi jaz,pa se na žalost ne spomnim katera sorta radiča je primerna in kakšno zemljo, mivko ali mešnico se uporablja.
Vse se je pa dogajalo v kleti!!


Herbi, on bi rad gojil redič v kleti ne prezimoval.....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a herbi » 30 sep 2007, 13:49

Haj.
Kajser hvala za opombo da bi zero rad gojil radič kleti.Za ta sistem pa prvič čujem.No vse pa je odvisno vselej od kleti in od sorte.

Jaz poznam sicer gojenje na vrtu in nato spravilo v klet.

Mislim pa da se da tudi vzgojiti v kleti.Če je zadosti toplote in svetlobe je vse mogoče.Pa na zemljo ne pozabit ali pa kaj podobnega.

Več ne ven,se pa bom pozanimala kako je s tem.


Veliko uspeha in lp Alenka
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 okt 2006, 13:53
Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a tinko » 30 sep 2007, 15:05

Po moje gre tukaj za siljenje radiča preko zime. Tudi pri nas so to delali, imeli pa smo klet v zemlji do okna pod stropom, tla so bila iz zbite ilovice. Spomnim se le, da se radič skoplje, poreže, korenine s porezanimi listi - štrclji posadi v nekakšno mešanico, ki jo omenja Zero. Postopek je že bil prikazan v oddaji Na vrtu, a se ga ne spomnim do potankosti. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a muha » 30 sep 2007, 15:06

Če misliš na siljenje v kleti, rabiš najprej močne korenine primernega radiča. Dobra je sorta Witlof. Ko liste porežeš za solato, korenine populiš, odneseš v klet in sproti pripravljaš toliko korenin za siljenje, kolikor solate rabiš. Točnega postopka ne vem, poišči primerno literaturo v knjižnici ali na Googlu pod "chicory forcing".
Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a katrinca » 30 sep 2007, 16:13

...korene z 1-2cm zelenja enakomerno vlagamo navpišno v pesek ali v presejan peščen kompost tako, da so vsi v isti višini in na razdalji 6cm. Če klet ni popolnoma temna po vrhu nasujemo 20 cm debelo plast peska ali zelo peščene zemlje.....
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zero » 05 okt 2007, 14:17

Hvala za odgovore.
Sem slišal da je treba preveč dala vložit...delo>pridelek,
lahko me pa razsvetlite! Tako da bom kar toplo gredo naredil.

LP,
Zadnjič spremenil zero, dne 06 okt 2007, 09:10, skupaj popravljeno 1 krat.
zero
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 sep 2007, 22:33

OdgovorNapisal/-a katrinca » 06 okt 2007, 07:45

Če je radič=hoby in je delo>pridelek....je ok, ker je užitek>delo...
Če pa je radič samo pridelek in je delo>pridelek....pol se pa tega ne greš!
Simple!
In zato jaz nimam zelenjave okol bajte!

Lp
Katrinca
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zero » 06 okt 2007, 09:15

Hehe, uff si zgodna :) da še malo razčlenim
Radič=mljask,mljask, delo=radič se pravi delo...
Bo treba en kompromis delo pridelek.

Lp,
zero
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 sep 2007, 22:33

OdgovorNapisal/-a katrinca » 06 okt 2007, 09:37

hehehe...in to zgodnja po družinski čagi...
In če = radič mljask, mljask+sorodniki,ki jim je radič=hoby.....potem radič ni delo, je samo mljask, mljask...
hehehe
No ja, ena izmed možnih rešitev....če maš take sorodnike. Jaz jih k sreči mam.
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 05 maj 2008, 13:49

Sorti radiča, ki jih jaz tako sadim sta Treviso in Tržaški rdeči radič. :D
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a McBobo » 30 jul 2009, 08:49

Da malo obnovim temo o siljenju radiča. Zanima me, če bi radič pustil čez zimo zunaj zakopan na peščenem dvorišču in pokrit recimo s kopreno ali bi rastel? Pa zanima me radič Verona, če je primeren za siljenje na prostem pod kopreno in pa kako je z njim s siljenjem v zaprtem prostoru?
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a fresia » 30 jul 2009, 13:34

Za prezimljanje radiča, ki ga poberemo v jeseni smo to zimo poskusili nov sistem. Ponavadi smo zavili v časopisni papir, v gajbice in v klet (celo leto 8 stopinj C). No,... še boljša varianta pa je,... Sj vem da se bote smejali, sam smo probali pa je uspelo. Najlonke, ki so strgane, ki so drugače za v smeti, v njih se da ta radič in je veliko lepši kot v časopis papirju. Seveda jih je prej fajn umit :D
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34


Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov