Problemi s paradižniki

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Pepe » 11 jun 2009, 07:24

Načeloma se pri paradižnikih vse izredne poganjke razen vrha poreže.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a stabka » 11 jun 2009, 15:06

aha..torej bom danes še enkrat temeljito vse pogledala ter odstranila višek ki je očitno nepotreben....Hvala Pepe :wink:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a fotografka » 11 jun 2009, 23:34

Hvala za odgovore Pepe in Nadebudnez. :wink:

Bom pustila kak vrh več, če se bo že tak nardilo. Pri parih sem ga vseeno že odščipnila, ampak... vem za drugič. Sicer pa probavam iz večjih zalistnikov si pridobit še kako novo rastlinco. (ko da jih že nimam dovolj 8) ).

Bio sodin fungicid je na vrtu mislim da pomagal. Pikice se ne delajo več nove, ostale pa smo tak liste vstran potrgali. Ta teden bom še 1x špricala z njim "za ziher".
Na balkonu pa bi težko rekla. Paradajzki so čist opipani, pa se še na starejših listih pojavi kaka nova pikica. Spet pa malo testiram, pa špricam s sodinim škropivom vsakih nekaj dni.

So pa začeli na vrtu že cveteti paradajzki tudi meni. :wink: Na balkonu pa že imam vidne plodove. :lol:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Med_Ica » 15 jun 2009, 21:17

Moj balkonski češnjevec ima nekaj težav. :( Spodnji listi se počasi sušijo, najprej se pojavi svetlo rjava pega, ki se nato širi in sčasoma porumeni cel list. Nekateri listi so tudi uveli. Sosednja "navadna" paradižnika se dobro držita.
Prosim za kakšen nasvet oz. komentar. :? Hvala!

Slika
Med_Ica
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fotografka » 16 jun 2009, 15:57

Mojim paradajzkom češnjevcem na balkonu v koritih špricanje z mlekom in čajem ter bio sodin fungicid ne pomaga. Imam pa tudi jaz rjave pike, pa potem list porumeni.
Potrgala sem vse obolele liste, pa se še kar naprej pojavljajo nove pike.
Se pa ne sekiram preveč, ker na vrtu iste sorte zelo lepo rastejo. :wink:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a fotografka » 24 jun 2009, 10:55

To vreme res ne deluje blagodejno na paradajzke. Vsaj na SV delu Slovenije ne. Dežuje že nekaj dni, če pa že ne dežuje pa vsaj na rahlo prši.
In bolezen je prišla...

http://www.moj-album.com/slika/15559999 ... 2kQ74.jpg/

Opazila sem polno črnih pikic na Sweet pea currant. Na vrtu imam dve sadiki, pustila sem jima nekaj več vrhov, zdaj pa to.

Ko bo lepše vreme bom že poškropila, ampak... bi bilo pametno ti dve sadiki enostavno izpuliti, da ne okužita vseh ostalih (ki so za 1x skoraj bp) ali bo šprocanje z bio sodinim fungicidom zadevo ustavilo?

Je to siva plesen ali kaka "znana" bolezen?
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a šima » 24 jun 2009, 15:16

tudi jaz na koroškem imam podobne težave.
Če bo šlo naprej ne bomo več naročali paradižnikovih semen iz USA ampak riž iz Azije :shock:
Zanimivo je da so se pri meni pričele pojavljat podobne pike na listih tudi v rastljinjaku.
Potrgal sem vse spodnje liste, ki so bili " popikani " in poškropil s sodinm škropivom, pa je za enkrat " mir "
Res deluje to škropivo.

Pepe in Ivčk vidva nebi rabila gojit paradižnika ampak za vsak pameten nasvet od vsakega člana foruma en paradižnik :wink: :lol:
Pa ne vem kam bi z njimi ;)

V upanju na sonce in temperature vsaj nad 15°C bsem lep pozdrav.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a Pepe » 24 jun 2009, 15:30

šima je napisal/-a:Pepe in Ivčk vidva nebi rabila gojit paradižnika ampak za vsak pameten nasvet od vsakega člana foruma en paradižnik :wink: :lol:
Pa ne vem kam bi z njimi ;)

Glede na tole vreme hvaležno odklanjam ponudbo, asociacija na gnile paradižnike mi ne gre iz glave, he, he...
Trenutno čakam, da neha padati, potem pa jih bom utopil v sodi, medtem pa se tolažim s čebulo, ki je letos krasna.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 24 jun 2009, 16:11

fotografka, si imela pa konkreten "napad"....

Tudi mojim vreme ne ustreza...
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a power3 » 26 jun 2009, 13:30

Kako se pa pripravi bio sodino škropivo. Hvala za odgovor.
power3
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lera » 26 jun 2009, 14:00

Tema: PARADIŽNIK 2009
stran: 26

Tam je lepo napisano tako da greš potem še na stran 27.

Pri meni se zaenkrat paradižniki dobro držijo samo ena sadika Brandywine mi ga nekaj biksa tako da bom danes ga kar ven vrgla. Drugače pa upam da bo že nehal tale dež kar je preveč je pa res preveč. Sploh ne vem kako bom uspela kaj vrt urihtat ker gremo v soboto že na morje in ne morem takega pustit saj sploh ne bojo korenine dobile nobenega zraka.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a stabka » 10 jul 2009, 16:47

Je komu uspelo rešiti paradižnike ki so dobili Phytophtora gljivo s Quadris-om al je z mojimi paradižnički konec za letos?

Obtragala sem vse obolele liste ter poškropila, tako da so nekateri paradižniki skoraj brez listov. Po kakem času se pozna učinek?

Ima kdo kaj izkušenj s tem? :roll: :(
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a linana » 14 jul 2009, 18:33

:( :(
Od vseh sort (14 - vsaki po dva) sem najprej morala odstraniti volovsko srce, potem marmoide, kimbely ima tri paradižničke pa še ti so :?

Sedaj pa mi na vseh ostalih postaja to na steblih

Slika

listi venejo in :twisted:
Nismo pojedli še niti enega paradižnika in ga verjetno tudi ne bomo. :shock: :(

Škropila sem s čajem in mlekom, pa s sodo bikarbono. Res pa je, da nimam pokritih, ker jih kratko malo ne morem pokriti.
Vse kar cveti diši. Lahko lepo ali ...
Pozdravček Lina

http://picasaweb.google.si/home
Uporabniški avatar
linana
Guru
Guru

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 14 jul 2009, 20:58

Taki so tudi moji, na vrtu in na njivi. Ful sem žalostna, ker vem, da jim ne bo nič več pomagalo. Je blo lani isto, samo kasneje; lani smo se jih najedli, letos se jih verjetno ne bomo.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 jul 2009, 22:30

Čimprej porezat vse obolele liste, plodove in stebla, obvezno pustiti vse zdrave zalistnike, da se paradižnik lahko obraste in dobro pošpricati s sodinim škropvom, najbolje kar večkrat zaporedoma. Na tak način se jih še da rešiti, hudič je le, da jaz nimam časa za nič od naštetega, zato bodo letos res verjetno propadli preden se jih bomo najedli.
Vsem tistim, ki pa čas imajo, priporočam naj ne obupajo prehitro, ker se vse da rešiti, če se le dovolj potrudimo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Kajser » 14 jul 2009, 23:16

Bi moralo mene to kaj skrbeti?
Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a sasok » 14 jul 2009, 23:37

Pri nas so umrli čisto vsi :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Se za drugo leto priporočam za kakšna semena, najbolj vesel bi bil črnih.
LP
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 15 jul 2009, 06:55

No pri nas je pri mojih poskusnih ( črni, rumeni...) bolezen kar prišla. Sem jih čisto obrezala tako da upam da bo vsaj dozorelo kar je gor. Pri ostalih je pa zaenkrat vse ok, čeprev smo jih vseeno obrali kar precej na športno frizuro. Mož jih je poškropil z domačim mlekom in vodo tako da upamo da bo še vse šlo. Ivčk ali imaš ti kaj izkušenj ali je vseeno ali je domače mleko ali iz trgovine? Če boš utegnila mi prosim odgovori ko boš imela čas.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 jul 2009, 07:52

Pri mojih je tako: summersweet hibrid zdrav 100% (raste na samem!), momotaro ima rahlo bolane čisto spodnje liste, moneymaker ravno tako, san marzano in mexico kažeta nekaj znakov bolezni, najbolj kritičen pa je black russian, ki sem jim moral potrgati polovico listov in tudi rastejo zelo bedno. Bloody butcher, ki je v sodu pod napuščem je popolnoma zdrav.
Zanimivo pa je, da sem dal sosedi eno sadiko mexico, ki raste čisto sam in je popolnoma zdrav z debelimi plodovi.
Vse bolj spoznavam ne samo, da morajo biti paradižniki posajeni dovolj narazen, temveč da prav uživajo, če je prvi sosednji paradižnik stran več kot meter in pol. Prihodnje leto jih bom razporedil čez cel vrt, pa da vidimo.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 15 jul 2009, 08:22

Pepe ali boš imel samo paradižnike ali imaš tako velik vrt?

lp
lera
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov