Problemi s paradižniki

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kajser, hvala

OdgovorNapisal/-a novinka » 19 sep 2009, 17:40

Vse sem prebrala, kaj ko bi naredili delavnico naslednjo pomlad za take ki ne znamo vzgojit paradižnik iz semena (pa še semen nimamo)?
LP
Mira
novinka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Dragomer

Mira preberi zasebna sporočila

OdgovorNapisal/-a majdra » 21 sep 2009, 04:30

In ne vrzi motike v grmovje.
lp Jože
Uporabniški avatar
majdra
Strokovnjak
Strokovnjak

Slike: 11
Kraj: Dolenjska

Re: Kajser, hvala

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 21 sep 2009, 08:22

novinka je napisal/-a:Vse sem prebrala, kaj ko bi naredili delavnico naslednjo pomlad za take ki ne znamo vzgojit paradižnik iz semena (pa še semen nimamo)?
LP

Ne rabiš delavnice, v teh temah je vse tako nazorno opisano, pa tudi toliko fotografij praktično od semena naprej, da se je po moje veliko lažje naučiti vzgoje paradižnikov, kot bi se bilo na par urni delavnici. Časa pa ti pobere isto.

Predlagam ti, da začneš prebirati, pomembne informacije pa si skopiraš in boš imela pravi strokovni priročnik - tako nameravam narediti tudi jaz, ko si bom vzela čas.

Semena paradižnikov pa kupiš v trgovini, kjer je vsako leto bolj pestra izbira, nekateri so eksotične vrste naročali v tujini, kakšno seme pa kdaj kak prijazen član tudi ponudi drugim za zamenjavo ali pa tudi podari. Tistih, za katere si ti nekje pisala, da jih želiš, jaz letos še nimam.

Tu bi se še enkrat zahvalila vsem, ki ste mi letos podarili semena in se ob svoji novi bogati zbirki zelo veselim naslednje sezone!
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 21 sep 2009, 08:36

Se strinjam s Plamenko - jaz sem se iz popolne 'neznalice' s pomočjo foruma in njenih neverjetnih članov (Ivčk je carica, Pepe tudi ....) prelevila v pravo 'paradižnikovo kmetico' (kot pravi moj mož, he he...)!

Nekaj info iz foruma - o sajenju in vzgoji paradižnikov - sem tudi sama zbrala v eno datoteko in če kdo želi, mu jo lahko tudi pošljem.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Med_Ica » 21 sep 2009, 08:44

nadina je napisal/-a:Nekaj info iz foruma - o sajenju in vzgoji paradižnikov - sem tudi sama zbrala v eno datoteko in če kdo želi, mu jo lahko tudi pošljem.

Tudi sam sem si sestavil podobno datoteko, seveda imam točno napisano kdo je kaj povedal! Avtorske pravice pa to... :wink:
Med_Ica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a barbika » 21 sep 2009, 08:52

Novinka, če boš sledila navodilom Plamenke in Nadine, ti bo uspelo. Lahko pa tudi kakšni "prijazni" članici foruma pošlješ ZS in jo vprašaš za sprotna navodila - n. pr. spomladi kdaj in kako posejati semena, v kakšno zemljo, potem pikiranje v večje lončke in končno, ko mine zmrzal, sajenje na prosto. In še nadaljna navodila.

Največ se boš naučila na lastnih napakah.
Veliko uspeha. LP B.
barbika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 21 sep 2009, 09:13

nadina je napisal/-a:Se strinjam s Plamenko - jaz sem se iz popolne 'neznalice' s pomočjo foruma in njenih neverjetnih članov (Ivčk je carica, Pepe tudi ....) prelevila v pravo 'paradižnikovo kmetico' (kot pravi moj mož, he he...)!

Nekaj info iz foruma - o sajenju in vzgoji paradižnikov - sem tudi sama zbrala v eno datoteko in če kdo želi, mu jo lahko tudi pošljem.

Nadina, zelo hvaležna bi bila, če mi pošlješ! :oops:
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rumba » 21 sep 2009, 10:07

Evo še ena, ki še lansko leto ni imela niti malo pojma o paradižnikih, pa sem si vzela čas, vse prebrala in mi je uspelo vzgojiti res fantastične paradižnike!!! Zahvala pa gre seveda temu forumu in vaših nasvetom. Zlati ste!
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a šima » 01 okt 2009, 20:02

Pozdravljeni!
Imam problem.
Letos sem prvo leto imel paradižnike v rastlinjaku.
Odlično so uspevali in rodili.
Zakaj pišem v pretekliku?
Pred približno tremi tedni so se istočasno na vseh sadikah pojavile na listih rjave lise, nekatere obrobljene z rumeno.
Liste sem porezal in poškropil s sodinim škropivom. Pa ni pomagalo nič.
Danes, ko sem vse paradižnike zmetal ven, so bili vsi rjavi, pa tudi ploldovi so bili črni, oz, so imeli črne lise.
Nekaj kih je v kratkem času popolnoma segnilo.
Ker je sedaj po tleh kar nekaj soka in semen od teh segnitih paradižnikov, me zanima, kako oz. s čim naj razkužim rastlinjak in zemljo, da nebom drugo leto že od začetka imel težav.
Hvala.
Naj pripomnim še to, da mi je sodino škropivo na paradižnikih ki so posejani na prostem pomagalo in so še sedaj zdravi :roll:
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

Prejšnja

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost