Moderatorji: dusanh, Moderatorji
SAVINJČANKA je napisal/-a:Fresia, tagetese polži naravnost obožujejo. Negateri jih celo sadijo, da na ta način zvabijo polže stran od vrtnin.
fresia je napisal/-a:NatasaL
če polže soliš ok, vendar,... si že kdaj pogledala malo bolje? Tudi osebno sem se pred leti posluževala tega načina, vendar kot sem že pisala pri prejšnjih postih, sem kaj hitro ugotovila, da tako le delam škodo sama sebi. Ko tega škodljivca posoliš, se kaj hitro iz zadka spenijo novi mladički in verjemi, tega nočeš videt, ker je ogabno nad ogabnim
Poslužujem se naravnih metod. Kot prvo, urejena okolica- redno pletje, košenje trave ip. Potem pa sivka, ki je zelo uspešna, tagetesi, ognjič. Lani sem našla le 3 rdeče škodljivce, ki pa so kar hitro poginili in na srečo niso delali škode
Res pa je, da je težko, če imaš sosede, ki jim ni malo mar in uživajo v visoki travi, zanemarjenosti,... Vendar se vseeno da po naravni poti.
Tudi z racami nisem navdušena, sploh pri večjih količinah polžev... Ker kot sem tudi že pisala, race dokaj hitro začnejo izločati žive polže...
Na koncu pa naj vsak presodi sam...
Kata-rina je napisal/-a:Ne bom tukaj o humanosti. Vsak si sam predela svojo karmo.
A si pomislila, da s soljenjem zastrupljaš lastno zemljo?
Predvidevam, da gre za rdečega lazarja, saj črni lazarji se zdržujejo v gozdu in redkokdaj naredijo kako večjo škodo na vrtu.
No, rdeči lazarji pa izhajajo iz Iberskega polotoka in so k nam zanešeni s sadikami iz španskih vrtnarij. In kdo je kriv za to?
NatašaL je napisal/-a:Saj me ni treba po ZSjih napadat in obsojat, če pač polže posolim da crknejo.Rdeča nit vseh je bila, da me sprašujete če ob tej krutosti uživam.
Ja , do neke mere uživam, za vsakega ki mu privoščim par zrnc in ga vidim kako se speni si rečem, ti pa že neboš več moje solatke papcov, če je to uživanje ali naslada, pa naj bo.
Jaz mislim da je ta metoda s soljo kar uredu, nekatere jih pobirajo in mečejo v vodo, soseda jih natika na železno palco, ugotovila je namreč, da če jih natakne čisto pri repu in jih pusti v vrtu ima pred drugimi vsaj 3-4 dni mir, zgleda da crkujejo počasi in oddajajo neke glasove in s tem opozarjajo druge, in še bi lahko naštevala, .....
Lp Nataša
NatašaL je napisal/-a:Vem ja, za jajčne lupine, ampak mi grdo zgleda , prav tako malo večji kosi žaganja ali pa oblancev.
Letos jih bom pobirala in pa metala v vedro z vodo, če mi bo moj naredil neko primerno orodje , ostane še pobiranje oz. natikanje z železno palico in nato v kanto za smeti z njimi, ali pa sol ( se jo bom letos probala izogibati), bomo videli kako bo
Lp
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov