tudi pri nas jih je kot rusov,
vendar pa sem v zadnjih treh mesecih, kolikor jih lovim in iztrebljam kot "Blade runner", da vsaka vrsta polža zahteva svoj pristop. Univerzalen pristop je sigurno
* kemični izdelki, kar jaz ne mislim kupit,
* domače živali: slepci, žabe, krti --- pride samo, če nam uspe narest pogoje (pri meni je kar nekaj slepcev, vendar zgleda kot da so slepi, oz. takrat ko polži jejo moj radič, takrat počivajo, ker je premrzlo (zjutraj)
Rdeči polži
* pobiranje, vsako jutro če se le da - jih občutno zmanjšamo
* posipam vsaketoliko gips okoli zelenjavne grede
* za njih imam gnojevko iz rdečih polžev (ko jih naberem jih vržem noter - vse kar je škodljivo, polže, koloradarje,..)
Sivi goli polži, Deroceras reticulatum
te so najbolj pasji, ker jedo tudi kolerabo, gredo znotraj zelja delajo luknje, če skrajšam, so glavni krivci za zmanjšan obseg (-50%) sadik letos.
za njih pomaga najbolj
* pivska veselica: odrezana plastenka, v katero damo 2cm piva, in jo zakopljemo zraven grede, kjer jih je največ. Včeraj sem spet popizdil, ko sem našel 3 glave kolerabe z luknjo na sredi. Danes jih že 10 plava v kozarčku. So zgleda pijančki.
Polži s hišicami
ti jedo Lazarje, vendar če jih ujamejo. Drugače se mi zdi, da ne delajo škode. Ko polivam z gnojevko iz lazarjev, pridejo naokoli in jih do konca razgradijo.
Kakšnega vržem nazaj v gozd, ali k sosedu. To je razlog zakaj pri nekaterih sosedih ni polžev. Ker jih vržejo na našo stran
Ker se ukvarjam tudi z bioenergijo, je zelo pomembno, da so metode kar se da življenjske, torej da živali ne ubijamo zanalašč, kot je to v primeru striženja na pol ali direktnega soljenja. Metoda s pivom (ali raztopino kvasa) je biodinamsko najbolj primerna, ker se pri tej metodi polži sami fentajo.
Drugače obstaja še ena biodinamska metoda, in sicer, pobiranje polžev, njihova upepelitev v peči z bukovimi drvmi ob ta-pravem času, ter posipanje s pepelom. Tukaj gre za prenos informacije o smrti polžev na površino grede, zaradi česar se ji živi polži izogibajo. Te metode so dokaj zahtevne, vsaj danes.
Tako upam, da sem dal par iztočnic za nove finte proti tem nadlogam. Moramo pa se zavedati, da se da živeti tudi s polži, če je zemlja pravilno uravnotežena. Do povečanja določene vrste pride vedno, ko je ravnovesje porušeno. To pa že posega na biodinamsko poljedelstvo, ki je trenutno za široke množice zaenkrat prekomplicirano.