Polži na vrtu

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a renee » 17 maj 2007, 04:58

:!: :!: :!:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 13:50, skupaj popravljeno 2 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marna » 17 maj 2007, 18:53

Ne morem verjet, kaj berem!

Tisti, ki polže solite kar na gredi, delate sami sebi škodo ---> s tem mislim rastlinam, ki jih gojite in tudi prsti. :!:
Mesarol je sicer proti polžem učinkovit, vendar prav tako zelo strupen!!! Poglejte na embalažo.
renee - glede tega, da ti rjavi polži ne naredijo take škode, da bi jih morali uničevati... Se pa sploh ne strinjam! Če jaz teh polžev na vrtu ne bi pobirala vsak dan, je brezveze karkoli sejat na vrtu. Naj kar bo zapisano v zakonodaji, da so zaščiteni, ampak potem mi naj država tudi zagotovi, da bom jedla solato, kakršna bi zrasla na mojem vrtu.
Če pa jih ti neseš 100 m vstran - bodi brez skrbi, da pridejo v treh dneh nazaj! :) Niso nič polževo počasni ti rjavi polži!

Pa lep pozdrav in takoj na vrt, saj se večeri! :D
Marna
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 17 maj 2007, 20:09

Mi smo jih leta in leta pobirali polže in jih nosili v gozd
Pa se ta postopek enostavno ni obnesel in je bilo teh polžev vedno več in so se veselo razmnoževali in uničevali pridelek , ki sem ga skrbno zalivala .

Kar se pa tiče uničevanja polžev:
-Imam korita postavljena v škarpo in notri posajene kumare in buče, pa mi vsak dan pojedo do konca
vsak dan lahko kupujemo drage sadike zelenjave a tudi čez noč ne obstanejo

Sedaj sem kupila neke brikete za polže in se stvar ravno tako ne obnese in enostavno smo ljudje, ki se trudimo ,da imamo svojo zelenjavo pregnati take uničevalce kot so polži in ostale jedce naše zelenjave!

Lansko leto sem sadila kumare in buče 3x.

Sedaj polže pobiram iin jih dajem v posodo, nato jih odnesem na drugo stran ceste na travo.

Po dežju je toliko polžev ,da nimaš kam stopiti, da ga ne bi pohodil!!!!!

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a muha » 18 maj 2007, 10:44

Mi, ljubiteljski vrtičkarji in vrtnarji, se tu prepiramo o zaščiti in obrambi pred polži, kaj pa mislite, da delajo veliki pridelovalci vrtnin in ostalih rastlin? Ne verjamem, da jih pobirajo in nosijo v gozd :!:
Kar se pa zakonske zaščite tiče, je bila prvenstveno sprejeta zaradi nekontroliranega nabiranja užitnih polžev, drugo je pač padlo zraven. Pomotoma, zaradi nevednosti ali šlamparije še uvoženi rdeči polži.
Tudi udejstvovanja ekologov so včasih precej nepremišljena in kratkoročna in imajo za posledico, ravno zaradi pretirane zaščite ene vrste, porušeno ravnotežje. Ko so razlogi za zaščito mimo, jih je nemogoče prepričati o tem.
Nekaj pa prispevamo še sami vrtičkarji - vprašujemo kako se znebiti kač, moti nas žabje regljanje, kvakanje rac in ne vem kaj še vse in pozabljamo, da vsako živo bitje služi nekemu namenu. Če ne drugemu, pa kot hrana (npr. jajčeca uši za ličinke pikapolonic ... itd.).

Mimogrede: enkrat se je pisalo, da polže učinkovito uničuje neka vrsta rac. Mogoče bi se še o tem malo razpisali, če ima kdo kaj izkušenj.

http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=2324&highlight=race
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a santo » 18 maj 2007, 10:53

FUJ, a veste kakšni so rdeči polži notri, če se jih prepolovi???? Men se dvigne, ko ga na vrtu napol presekam, ko vse ven pogleda....
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a nasha » 18 maj 2007, 13:40

zmeda je napisal/-a:Dodatno

p.s. Okrog in okrog vrta potresi žaganje v pasu 10cm, ter notranji del
ročno poberi.

Tole preizkušeno pomaga. Samo n e pozabit notranje pobrati.
Pa občasna kontrola :wink:
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 maj 2007, 00:45

Pravkar sem prišel od TV. In kaj sem gledal? Kanibalizem pri živalih. In glej ga zlomka! Prvi polžki (s hišico na hrbtu), ki prikukajo iz prozorne lupinice, takoj udarijo po še ne izvaljenih bratcih in jih popapcajo. Tako si naberejo prvo zalogo hranil. Od cca. 50 jajčec ostane le 8 najhitreje izvaljenih polžev. Požvižgajo se na naše pisane zakone in na to, da lahko dobijo 30 let ječe zaradi kanibalizma. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

polži_1

OdgovorNapisal/-a Danny » 08 jun 2007, 13:51

V naslednjem sporočilu, je nekaj malega o polžih in odlična majhna knjižica, verjetno se dobi še v knjižnici. In NE, ta rdeči polž ni zaščiten (španski lazar), le da ga nihče ne more ločit od velikega rdečega lazarja.
Sam poskušam, narediti kar se da z biološkimi metodami, tako da je okolje manj prijazno za polže.

Zelo pomaga, če greš (vsaj) zvečer, po vrtu in jih z škarjami za travo, prerežeš malo pod glavo na licu mesta ali pobereš in nato preliješ z vrelo vodo. Obe metodi zagotavljata hitro in nebolečo smrt. Sam uporabljam škarje, mislim da je hitreje in manj boleče, vsaj upam, čeprav ne morem potrditi, glede, da še mi ni nihče odsekal glave. Ni lep prizor, ampak jih je polno in sploh niso od tukaj!

Soljenje se mi zdi prekruta in prepočasna smrt. Prav tako ne pobijam slinarjev in polžev z hišico, posebno se mi zdi škoda pobijati Vinogradniškega polža (v Avstriji je bil zaščiten že v 80 letih), ki je jajčeca od velikega rdečega lazarja.

Lep pozdrav :)
Zadnjič spremenil Danny, dne 08 jun 2007, 14:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Polži - so tvorci humusa in tako odstranjujejo različne rastlinske in živalske odpadke.
V naravnem procesu presnove skrbijo za znosen raven razvoja glivic, alg in lišajev.
Danny
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ptuj

poži_2

OdgovorNapisal/-a Danny » 08 jun 2007, 14:08

Imamo tri pomembnejše družine polžev.

1.Družina lazarjev (Arionidae)
- Veliki rdeči lazar (Arion rufus/ater)
- Španski lazar (Arion lusitanicus)
Zanesljivo razlikovanje omenjenih vrst je za laika komaj mogoče. Natančna razvrstitev je mogoča le na osnovi anatomske preiskave (razlike v spolnem traktu). Tako natančne preiskave so pokazale, da spadajo polži, ki se v različnih krajih tako množično pojavljajo, v vrsto španskega lazarja. Danes (1988 izid knjige) še ni povsem pojasnjeno, ali je med posameznimi vrstami mogoče križanje.
Na splošno govorimo le o rdečem lazarju.
- vrtni lazarji (ne potuje na večje razdalje, temveč je zelo navezan na en kraj. Odrasli merijo 3 do 5 cm)

---> Veliki rdeči lazar (Arion spec.)
Razširjeni so vsepovsod v zah. in sred. Evropi. Pri tem velja omeniti, da se je pri nas zelo razširjen španski rdeči lazar pojavil pred približno 10 leti (v Avstriji, Nemčiji v začetku 1980). Njegov prihod v naše kraje še ni popolnoma pojasnjen.

Na leto daje eno generacijo, ob ugodnih vremenskih razmerah se dogaja, zlasti pri španskem rdečem lazarju, da celo mladiči, veliki komaj 1 cm, prezimijo. Dosežejo v dolžino 15 cm, posamezni primerki 20 cm. Po 4 do 6 tednih so spolno zreli, živijo 12 do 14 mesecev.

Se zelo radi premikajo in lahko v eni noči ob ugodnih okoliščinah premagajo tudi več kot 10 m daljave. Normalno gredo na pot zvečer, z mesta kjer so prespali, na mesto kjer se bodo hranili. Niso vezani na določen kraj zato se zlahka odločijo za kakšen nov prostor za spanje.

2.Družina slinarjev
- Mrežasti slinar (Derocerus reticulatum)
- Veliki slinar (Limax maximus)
- Poljski slinar (Tandonis budapestensis)
Od repa do plašča so cevasto povezani, oblika plašča je zrnasta, s tipičnim žlebom v sredini (izgleda kot črta po sredini hrbta).

3.Družina polžev s hišico
- vinogradniški polž (Helix pomatia)
- vrtni polž (Cepea hortensis)
- Gozdni, livadni polž (Cepea nemoralis)

---> Vinogradniški polž
V tej družini poznamo okrog 70 vrst. Spolno zrelost doseže po 2 do 4 letih in prostem živi 3 do 7 let, našli so tudi mnogo starejše primerke.
Že v starem Rimu je veljal za poslastico in že takrat so imeli posebna gojišča. Velja za zelo koristnega (med drugim je jajčeca od velikega rdečega lazarja) in je v nekaterih deželah Evrope zaščiten (v Avstriji že od 80-ih naprej, sedaj tudi pri nas večina vrst) in se sme nabirati le s posebnim dovoljenjem.

Za več informacij, kaj lahko naredimo za znosno število polžev, v knjigi, iz katero so tudi te informacije (ne to ni reklama za knjigo, le prepisovati se mi ne da več). Če knjigo obrnete, pa je polovica o deževnikih, še bolj neverjetno branje.

"Polži prihajajo-kaj storiti?"
Arthur Schnitzer
Založba Obzorja Maribor 1990
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Polži - so tvorci humusa in tako odstranjujejo različne rastlinske in živalske odpadke.
V naravnem procesu presnove skrbijo za znosen raven razvoja glivic, alg in lišajev.
Danny
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a ikar » 27 jun 2007, 17:23

No pa mi naj eden že odgovori kako se jih znebiti??' lep ali grdi način
hvala za odgovor
ikar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: kranj

OdgovorNapisal/-a romanah » 27 jun 2007, 18:15

Najlepši način je pobiranje polžev in nesti v gozd.

Najbolj zanimivo pa je , da jih imam polno ,soseda, ki ima vrt oddaljen od mene 20m pa nobenega.
Nisem verjela in smo čakali dež in pri meni je kar mrgolelo pri njej pa nobeden,

Z otroci jih nabiramo in dajemo v kante, nakar otroci potem to odnesejo,
Se mi zdi najlepši način za polže, ker tudi oni imajo svoje življenje.

Okoli zelenjave sem natresla jajčne lupine in so jih pustili na miru,
Drugače ti pa ne morem pomagati z nasveti, ker bi se jih tudi sama rada rešila pa nimam pravega načina.
Poskusila pa sem že na morje načinov pa nič na dolgi rok.

LP
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ikar » 27 jun 2007, 21:00

Vprašaj sosedo mogoče ima ona kak nasvet. Res nenavadno 20m stran pa nobenega :(
ikar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: kranj

OdgovorNapisal/-a ma4 » 29 jun 2007, 13:22

Mi smo rdeče polže prvič opazili pred približno 3-mi leti. Od takrat se je njihovo število enormno povečalo. Zdaj je že nevzdržno saj lezejo povsod. :x :x :x :x Kamor poledaš polž :evil: :evil: Poskusili smo s pobiranjem in soljnenje ampak je bilo neuspešno. Naenkrat smo narali približno 150-170 polžev.

Zanima pa me če pekinške race res pobirajo rdeče polže???
ma4
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 jun 2007, 16:45

V Nemčiji obstaja firma,ki v enodnevni najem oz. uporabo oddaja race ali gosi za pobiranje polžev.Baje so res strenirane tako,da jedo samo polže,rastlinje pustijo pri miru.Pripelje jih gospod,vrt ogradi,not spusti race da se fino najejo,potem jih pa zvečer pride iskat...in vse skupaj pridno zaračuna.

Pa naj še kdo reče,da se s polži in racami ne da biznis naredit :lol: :lol: :lol:

Ma4,po moje da drži tisto,kar sprašuješ :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ma4 » 06 jul 2007, 13:30

noo če je to res srečni nemci :D:D:D mi smo pred nekaj dnevi poiskali rejca pekinških rac. dobimo jih približno čez en teden. če pobirajo rdeče polže vas bom o tem obvestil :):)
ma4
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 06 jul 2007, 14:19

ma4 je napisal/-a:noo če je to res srečni nemci :D:D:D mi smo pred nekaj dnevi poiskali rejca pekinških rac. dobimo jih približno čez en teden. če pobirajo rdeče polže vas bom o tem obvestil :):)

Jaaa, nujno povej.

Če se bo izkazalo za učinkovito, bo rejec rac prišel med najbogatejše Slovence (ti boš pa procente kasiral) :wink: :lol: :lol:
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a kopriva2 » 09 avg 2007, 09:00

Je kaj novega z račkami, da bi vsaj drugo leto meli kaj od kumaric? 8)
kopriva2
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 avg 2007, 09:21

Na internetu sem naše zelo preprost pripomoček proti polžem iz jogurtovega lončka:
Slika
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a romanah » 09 avg 2007, 09:35

Pa misliš, da ne gre po lončku in pade vanj.

Mislim, da če lezejo po steklu, da mu tudi lonček ne bo ovira.

lp
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 10:41

Ja, lonček je za kratki čas koristen. Tudi jaz sem slišala za takšno rešitev in poizkusila, vendar je problem, ko rastlina zraste, potem pa lonček ne pomaga več. Pa pri kakšni solati tudi ne moreš uporabiti lončka.

Če se odločite za uporabo lončkov, izberite takšne, ki imajo ostre robove (tiste, ki nekoliko režejo), ker preko teh ne morejo.

Drugače pa tudi mi, nismo našli še nobene dolgotrajne rešitve, kako se znebiti polžev. :cry:
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Polži
    Napisal/-a Akasha » 23 apr 2005, 18:32