Physalis peruviana

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Physalis peruviana

OdgovorNapisal/-a Babika » 11 jul 2007, 21:13

Ali mi lahko nekdo svetuje, kdaj obirati oražne plodove t.i. andske jagode (Physalis peruviana). Moj grm se je na vrtu prav lepo razrasel, ima veliko cvetov in že kar nekaj "lampijončkov". Vem, da plodovi ne bodo oranžni kot pri sorodniku (neužitnem?) volčjem jabolku. Kako naj torej vem, kdaj lahko poskusim plod? Hvala za odgovor!
Sanda
Babika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 12 jul 2007, 11:08

Živjo!

Plodove lahko pobereš,ko se ovojnica posuši oz. postane rumenkasto rjave barve in pod prsti šušlja kot polivinilasta vrečka ali kakšen tenak papir.V takem stanju jih potem lahko hraniš kar nekaj tednov pri sobni temperaturi.Če jih želiš takoj pojesti,je najbolje počakati,da kar sami odpadejo z grma,takrat je namreč aroma že v popolnosti oblikovana in imajo po moje sadeži najboljši okus...

P.S.:Pred zimo en grmiček izkoplji iz zemlje in ga presadi v večji lonec ter odreži na višino 15cm.Lonec imej na svetlem hladnem prostoru,kjer ne zmrzuje in zalivaj poredkoma.Tako ti bo uspelo rastlino prezimiti in boš drugo leto plodove pobirala veliko bolj zgodaj.Jaz sem jih letos jedla že v začetku maja...

Srečno :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 12 jul 2007, 15:02

Aja,še nekaj:zreli plodovi so rumenkasto zeleni in ne oranžni kot pri okrasnih lampijončkih,ki so res neužitni,ker so strašansko grenki...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a peaceful » 28 feb 2009, 11:14

Ali semena klijejo dlje od paradižnikov? Kako dolgo približno?
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov