Miha, nisem jaz neki stručko, da bi vedela kaj je to. Škoda pa, ker nisi nič napisal ali fotkal listov paradižnika.
Vseeno pa, če se nihče drug ne oglasi...
Priporočam, da potrgaš obolele paradižnike in jih zavržeš in jutri zjutraj obilno poškropiš z bio sodinim fungicidom (soda, olje, milo, voda; recept je na forumu velikokrat zapisan).
Imam podoben problem na nekaterih plodovih. Celotna rastlina je videti popolnoma zdrava, le nekaj plodov je takih (samo pri Momotaru in Black from Thula). Tudi sosednje rastline so popolnoma zdrave. Ima kdo idejo, kaj bi to bilo? Aja, še to, ta flek se je na plodovih pojavil že zelo zgodaj, ko so bili zelo majhni, ni se širil na druge.
Glede na to, da ni na dnu ploda, ne gre za pomanjkanje kalcija. Iskreno, meni ne zgleda kot da bi šlo za bolezen, mislim, da je sončni ožig. Plod je seveda neuporaben, ker ima poškodovano povrhnjico, skozi katero lahko začnejo prodirati razne bolezenske klice, nakar bo začel gniti. Plod zavrzi...
Ivčk, hvala za odgovor. Sem ravnokar odtrgala tak plod in ga prerezala. V notranjosti je že začel gniti, okoli pa je bil ok. Bom raje tudi ostale potrgala. Izgleda, da so ene sorte bolj občutljive na sonce kot druge.
Imam pa še eno začetniško vprašanje. Letos sem prvič sejala Green Zebro. No, zdaj pa ne vem, kdaj je plod zrel, he, he... Izgledajo že zelo lepo, a kako naj vem, kdaj dozori? A mora malo porumeneti?
Je res volovsko srce veliko težje vzgojiti doma, kot navaden paradajz, takega, ki ga danes dobiš v trgovini.
Zadnjič so imeli v Intersparu le par kilogramov volovskega srca, drugače ga med top sezono tako ali tako nimajo.
Navaden paradajz meni dela veliko boljše, kot volovsko.