Paradižnik 2010

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 28 apr 2010, 13:47

He, he Tomaž, tudi nekateri moji paradižniki so spodaj začeli rumeneti...mislim, da bo razlog v tem, ker je lonček že poln korenin, in res zadnji čas, da gredo ven... :D Tudi če ne bo dan za plodovke :D
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Šeki » 28 apr 2010, 14:42

ok, kakšne sadike vi to že ven sadite? jst sm sejal takrat kot so nekateri tu na forumu rekli da je čas za sejanje... in zdj so še kr mejhni. nekatere sem šele danes prepikiral... aja sejal sem jih v začetku marca...
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: brežice

OdgovorNapisal/-a polžek » 28 apr 2010, 15:27

Tomažkiradbabedraž a to je zelenorumena sorta al ti jih je sonce ožgalo? :lol:
polžek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bučarka » 28 apr 2010, 15:27

Sejal v začetku marca in šele sedaj pikiral? Tuakj pa nekaj ne štima...glede na to, da sem jih jaz pikirala že pred mesecem in sejala takrat kot ti.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Šeki » 28 apr 2010, 21:07

no mogoče je blo v sredini marca sejano. je pa res da so mi eni hitro pognali in sem jih prepikiral pred 14 dnevi, eni so pa res dolgo rabli da so vzklili...
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 apr 2010, 08:54

Šeki, saj lahko še počakaš s sajenjem na vrt. Tile, ki so sveže prepikirani, naj bodo še nekaj dni notri na toplem, potem jih nekaj dni nosi ven na zrak (ponoči noter), nato jih začni puščati zunaj tudi čez noč, da se okrepijo in utrdijo. Šele takrat jih lahko posadiš ven. Torej, po mojih ocenah jih boš sadil ven nekje 15.maja, sadike pa bodo lepe, kratke, čokate in se bodo lepše prijele, kot če bi sadil pretegnjene divjake. Zato ne skrbi, da boš prepozen.

Moji gredo ven tudi šele sredi maja, že zato, ker nimam še pripravljenih gred, ker zdaj, ko je tako lepo sončno vreme zunaj in bi lahko vse uredila, jaz ležim v postelji z bronhitisom in virozo s temperaturo 39 in čuvam malčka, ki tudi kuha in kašlja. Krasno, ni kaj :roll:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a polžek » 29 apr 2010, 14:36

Ojooooj Ivčk :cry: pošiljam eno košarico zdravilnih rožic :wink: da se čimprej pozdravite!
polžek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 apr 2010, 20:57

Hvala, polžek, upam, da bo šlo kmalu na bolje, ker je tole nevzdržno. Ravno zdaj spet 'kuham', da o kašlju ne govorim.

Paradižniki pa potrpežljivo čakajo na balkonu in vpijajo sončne žarke. Razvijajo se lepo, zdaj, ko imajo končno dovolj prostora za korenine. Če bo vse po sreči, gredo ven že naslednji teden. Mož pridno pripravlja gredo za gredo, čeprav ni ravno vrtnar. Jupi zame :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Šeki » 30 apr 2010, 01:05

Ivčk, hvala! tebi pa želim čimprejšnje okrevanje in spet delo na vrtu.
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a lera » 30 apr 2010, 05:52

Jaz sem sedaj posadila vse paradižnike, samo doma sem jih mogla že kar nekaj dosadit, ker me strunce kar malo j..... :oops: in ga uničujejo, še dobro, da imam doma sadike drugače bi že kar nekaj € šlo po nepotrebnem.
Ali ima še kdo tak problem?

Ivčk, saj bo, veš kako so včasih rekli? Vsaka dobra stvar je za nekaj slaba in vsaka slaba je za nekaj dobra.
Sicer je pa to morda dobro za to, da bo tvoj mož v naslednjih letih delal grede ti boš pa sadila; skupaj bosta delala in preživela čas, a ni to fajn v teh časih?

Skrataka lepo okrevaj.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 apr 2010, 10:18

Lera, mož mi pomaga vsako leto, je zelo priden. Samo letos je situacija drugačna, ker imava otročka in bi ga morala jaz paziti, ko on dela, a zaradi bolezni ne morem, zato ga ima stalno on. Zato bošček štiha zvečer, ko mali spi in je komaj še kaj svetlobe. Moj heroj :D :D :D

Kako veš, da so strune? Ti pregrizejo steblo čisto pri tleh? No, v tem primeru lahko sadike zaščitiš tako, da jim izdelaš ovratnike iz kartona, ki jih položiš na tla, tako, kot se to počne pri kapusnicah. Strune ne bodo šle čez in bodo pustile sadike pri miru...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 30 apr 2010, 11:03

Ja Ivčk pol maš pa pridnega moža :lol: Tudi midva delava skupaj in sva sedaj ko imava še njivo za nekatere malo čez les.

So pa sigurno strune, ker jih že cel teden lovim in dajem v kozarček z vodo da se utopijo, ker baje če jo pretrgaš napol nekako narediš dve struni( tako sem slišala) in tako nisi naredil nič. Sem pa morala posaditi na novo kar ene 10 paradajzov - še dobro da jih imam letos ogromno in mi ni panike. Strune ga enostavno tam nekje na sredi preščipnejo ali pa zlezejo noter v korenino tako kot v solato, paradajz pade dol in v teh dneh ko je tako vroče enostavno izgleda uvel, potem jaz to prbrskam dam ven in nasadim drugega. Nočem pa uporabljati naturalisa ali pa voltona( karenca 90 dni) ker želim imeti pač nekako bolj domače in zdravo. Sem pa v grede dala tudi krompir in sedaj to dvakrat na dan prebrskam poberem strune ven in kajd v lonček z njimi.

Sem pa letos nasadila ogromno paradižnikov in jih imam 52 sort, predvsem gre zahvala vam na forumu za semena in vse koristne informacije. Upam da bom ob vsem delu tudi našla kaj časa, da bom poslikala. Sicer je pa jutri praznik in je tu še nedelja tako dasta tu dva dni, ko ne bom delala. Saj veš Ivčk, da sem tradicionalist, sicer pa takega tempa ne preživiš če delaš in petke in svetke.

Pocajtaj se in dobro sadi. Pa ob priliki mi razloži kako se to dela pri kapusnicah tisto o vratnikih.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 30 apr 2010, 11:52

Dajte napisat še kaj o teh strunah,kakšne izgledajo ?

Jaz imam pa v rastlinjaku paprike in jajčevce vse "preluknjane", in tudi liste jajčevcev lepo pojedene..... Kaj bi pa to bilo ?

Pa tudi solata v rastlinjaku, ki sem jo na novo posadila, mi kar izginja čez noč, le kakšen listič ali dva ostaneta ? :? Ne morem ugotoviti kateri škodljivec je to, saj ga ne vidim...

jaz pa bom očitno ravno ta vikend delala - bo to velik greh ? :? Ja kdaj pa naj - v ponedeljek spet v službo cel dan, tako kot vedno čez teden :?
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 30 apr 2010, 11:55

Kakšne so pa izkušnje s Strunalom?

Jaz ga bom kar med paradižnike posula, ker imajo le ti globje korenine od 5 cm.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a lera » 30 apr 2010, 13:25

Klematis,
strune izgledajo taki 2 cm dolgi črvički z bolj trdo kožo oranžne barve in so v zemlji, delajo luknjice v krompir( ga imajo zelo rade zato sem ga jaz dala v zemljo za past, da jih potem poberem) gredo v korenino v solato in ščipajo moje paradižnike. So zelo nadležna zadev in se jeseni pospravijo cca 1 m globoko v zemljo zato je volaton jeseni ko štihamo bolj blažev žegen. kar se pa tiče dela je pač to kakor si kdo vzame, mi ob nedeljah in cerkvenih praznikih ne delamo in nekako spoštujemo tradicijo.Aja pa še en nasvet sem slišala, da daš na en konec grede tako kot krompir pšenico in so potem tam namesto da uničujejo solato ampak še ni preizkušeno.
jaz jih utapljam.

Za strunal sem že slišala, če sem si prav zapomnila naj bi bilo to tudi kot neke vrste dušikovo gnojilo, zato ga je treba natančno dozirati. Je bilo danes pri nasvetih na 1 programu.
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 03 maj 2010, 23:35

Glede teh strun - sem danes v "Rože in vrt" prebrala - "če je strun malo, jih zatiramo z vabami v obliki na pol prerezanega krompirja, korenja ali jabolka, ki jih zakopljemo cca 1o cm globokov zemljo in jih označino s paličicami (da jih kasneje najdemo), ter zatem vsaka dva dni vabe pregledamo, in jih s strunami vred uničimo". Koliko je to učinkovito ne vem, za poskusit pa je, in tudi jaz bom to preverila, ker mi vse preveč solatke "pada" - morda pa imam tudi te nadloge in ne le bramorje :x

Sem pa tudi jaz danes posadila na prosto 60 sadik paradižnika, jutri bom še jih 20, potem pa upam, če ne bo kaj hudega, da bomo letos res imeli paradižnikovo letino :D
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a lera » 04 maj 2010, 06:25

Ali imaš potem tudi ti strune?Kako pa se boš lotila?

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a labia » 04 maj 2010, 07:17

klematis1...tisto kar ti čez noč malica solato in podobno bi znali biti polži. Čez noč se hranijo, čez dan skrijejo. Oglej si vrt zgodaj zjutraj, tja do 0800 ure
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

;)

OdgovorNapisal/-a Tomaž Babedraž » 05 maj 2010, 13:38

polžek je napisal/-a:Tomažkiradbabedraž a to je zelenorumena sorta al ti jih je sonce ožgalo? :lol:

polžek po ritki te bom!!! ;)
Blagor ženskam ki so me v življenju zgrešile ;)
Tomaž Babedraž
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 05 maj 2010, 14:30

Šeki je napisal/-a:ok, kakšne sadike vi to že ven sadite? jst sm sejal takrat kot so nekateri tu na forumu rekli da je čas za sejanje... in zdj so še kr mejhni. nekatere sem šele danes prepikiral... aja sejal sem jih v začetku marca...

Meni tudi paradižniki napredujejo zelo počasi, ne vem kaj je to. :?:
Če bi normalno rasli bi bile to sedaj že velike in močne sadike.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov