Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a stabka » 10 jun 2009, 21:29

res lušno za pogledati Pepe, moji so še manjši vrjetno zaradi hladu ki prihaja iz zasneženih hribov in so noči za 2-3 stopinje hladnejše kot v lj....Plodove že delajo mičkene tako da so že vidni :P
Še malo pa bom tudi jaz mela kaj za prilimat. Važno je to da so zdravi.
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 17 jun 2009, 07:42

A mogoče še komu zorijo paradižniki? Lani ob tem času so jih primorci že jedli.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nadina » 17 jun 2009, 17:59

Pepe je napisal/-a:A mogoče še komu zorijo paradižniki? Lani ob tem času so jih primorci že jedli.

Ma zorijo Pepe, zorijo!
Sem bila prepričana, da sem že prilepila kakšno slikico tukajle.
Sezona se je pri nas začela 10.6. , ko smo ubrali prve paradižnike.
Zori pa vedno več sort, le za peperonato jih še ni dovolj (smo pa imeli danes že 2 melancana!!!).
Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a orhy » 17 jun 2009, 22:38

Oj, krasni Slika so nadina :D - čestitke prav zares. Po takšni le rdeči spodbudi, dobiš takoj elan, te takoj neha križ bolet. :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 17 jun 2009, 23:12

Moji sicer še niso rdeči (ali kakšne druge barve, ki kaže na zrelost), sem pa vseeno danes končno pritisnila nekaj slik (prosim, spreglejte plevel in morebitne uši :wink:).

http://picasaweb.google.com/marjeta8/090617#

Slika

Slika

Slika

Slika
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a orhy » 18 jun 2009, 12:18

Ej, če so pri bučarki že skoraj Slika, bodo kmalu tudi pri meni, samo malček potrpljenja. Star pregovor pravi, da je "potrpljenje božja mast". No, ja.
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 19 jun 2009, 09:48

Vidim, da vam vsem lepo rastejo in se debelijo kakor tudi pri meni, bom ob priliki nalimala kakšno slikco. Imam pa problem, ker mi konstantno primankuje časa. Je pa tako, da jaz že vztrajno pobiram pridelke in si delam zalogo tudi že za zimske dni. Komaj pa čakam seveda na paradižnik in papriko, upam da bo vreme naklonjeno in ne bo kakšne toče, ker potem bo pa :twisted: .

Ivčk bi te pa ob tej priliki prosila če bi mi prihranila kakšen semenček od Kimberly če lahko in če boš seveda uspela sedaj( sem videla slikce - super poba).

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 jun 2009, 11:37

Ni problema, lera, samo spomniti me moraš na jesen. Letos je 'Kimberly' posajen v velikem koritu na balkonu in mi tam krasno uspeva v družbi sorte 'Stupice'...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 19 jun 2009, 17:58

Hvala Ivč, bom. Jaz sem dobila od Vilja seme paradižnika iz Madagaskarja pa če vse ok tudi z okusom ti rade volje pošljem seme če želiš. Trenutno izgleda uredu lepo cveti bojim se edinole da ne bi bila kaka toča ko je letos tako čudno tam gori.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 jun 2009, 10:24

Hm, izgleda, da bo bolezen v teh deževnih dneh le izbruhnila...
Čakam na kak sonček, da rastline temeljito poškropim, ker sem na eni izmed njih opazila vdor glive, videti je pa takole...
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 24 jun 2009, 13:13

s čim boš pa ti tole poškropila? Veš tudi jaz upam da bo čimprej sonček ker je moj vrt trenutno v obupnem stanju - vse zbito, polno plevela.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a darko+ » 26 jun 2009, 18:10

Eno vprašanje za vse tiste,ki ste že poskusili pripravo bio fungicita iz breze ter vrbe in žajbla,namreč koliko časa ima naveden pripravek učinek.Sam nekatere rastlinske izvlečke zamrznem ter obdržijo svoje lastnosti(konkretno to naredim s prevretkom žajbla).
darko+
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stabka » 28 jun 2009, 12:16

v moj album sem prilepila paradižničke saj jih je slik za forum preveč.....manjka mu le še sonček :P

Na par listih sem opazila rahlo robove rjevkaste, pik zaenkrat ni nobenih..je to zaradi pomanjkanja kalcija ali magnezija ali kakega drugega gnojila, saj nisem do sedaj dognojevala še nič razen ob sajenju v zemljo ? Zanima me zaradi česa pride do deformacije plodov kot je razvidno na slikah yellow brandywine ter azoycka? :roll:
LP Stanka

stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a labia » 28 jun 2009, 14:34

kolikor se da razbrati iz slik je spodnji del črn. to se zgodi zaradi neugodnih vremenskih razmer- temperatur. suša ali prehuda namočenost, kar pa v tem vremenu ni čudno. sicer jih kot kaže imaš pod folijo, kar bi pomenilo, da so rastline občasno trpele pomanjkanje vode, občasno pa bile preveč zalite. je pa to tudi v povezavi s kalcijem, ki uravnava sprejemanje vode. tem plodovom ni pomoči, čez čas se bo ta črni del razširil na celoten spodnji del plodu. jaz jih zato kar potrgam in vržem stran.
več o tem je napisano tukaj:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell. ... ss_Tom.htm
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Pepe » 28 jun 2009, 17:14

Stabka, temu se po angleško reče catfacing, slovenskega izraza za to anomalijo še nisem zasledil. To ni bolezem, pojavi pa se, če so ob cvetenju neugodne vremenske razmere. Tudi visoke temperature in nihanje vlažnosti je lahko vzrok, letos je bilo vsega dovolj. Predvsem večje starejše sorte so bolj občutljive, nekaterih sort pa catfacing ne prizadene nikoli.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a stabka » 28 jun 2009, 20:53

Hvala za odgovore obema :wink:
LP Stanka

stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 28 jun 2009, 21:57

Stabka, paradižniki ti lepo napredujejo, res so krasni. Glede na slike gre po moje res za Catfacing, s plodovi ne bo nič narobe, bodo prav tako dobri za pojesti :wink:

Bi ti pa rada popravila nekaj imen sort, če lahko, da ne boš imela napačnih imen :wink:
Garden delight je pravilno 'Gardner's Delight'
Pool Robenson je 'Paul Robeson'
Mariana Peace je 'Marianna's Peace'
Parsimmon je 'Persimmon'
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 30 jun 2009, 07:58

Mi smo pa včeraj končno lahko poškropili in malo obrali paradižnike. Rezultat je pa tak, da je bolezen že pri nas - najhuje jo je skupil Brandywine upam da si bo še opomogel ker smo ga obrali.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2009, 11:09

Vreme je super za škropljenje in obtrgavanje paradižnikov, a kaj ko časa nimam :shock:
Vseeno upam, da mi kmalu uspe kaj postoriti na vrtu, preden se pojavi kaka bolezen. Za zdaj najslabše kaže sorti 'White Beauty', ki ima čudno pikaste liste, take bolezni še nisem imela. Liste obtrgavam sproti, kmalu jih bo zmanjkalo. Res bo treba škropiti...

Lera, če si obtrgala vse bolne liste in rastlino dobro poškropila, si bo tudi tvoj 'Brandywine' dobro opomogel :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 30 jun 2009, 11:18

Jaz špricam skoraj vsak dan, plesni nimam, mi pa spodnji listi postajajo rumeni. Če se bo vreme ustalilo bo ok, drugače pa bo hudič, tudi čebula že kaže nestrinjanje s tem vremenom. Edino paprike in kumare so zadovoljne. Zanimivo pa je, da ob vsej tej vodi plodovi ne pokajo, niti nimajo vršne gnilobe.
Pepe
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov